Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez 2013. március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A Fesztivál öt napja alatt 7 bollywoodi filmet láthat majd a közönség. A filozófia iránt érdeklődőket India magyarországi nagykövete kalauzolja majd a test, a szellem és a lélek rejtelmeibe. A gyerekeket a Kathputlí bábszínház és számos indiai gyerekfoglalkozás várja.

 

Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez 2013. március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A Fesztivál öt napja alatt 7 bollywoodi filmet láthat majd a közönség. A filozófia iránt érdeklődőket India magyarországi nagykövete kalauzolja majd a test, a szellem és a lélek rejtelmeibe. A gyerekeket a Kathputlí bábszínház és számos indiai gyerekfoglalkozás várja.

 

A programot a lenyűgöző kathak táncosnő, Sharmilla Sharma nyitja meg március 6-án. Péntek este minden idők legnagyobb filmsikere, az Om Shanti Om után egy fergeteges Bollywood partira invitálunk mindenkit. Az indiai filmek régi és új szerelmeseit várják a filmes előadásokra, amelyek felvonultatják az indiai filmgyártás legújabb remekeit, természetesen a legnagyobb sztárokkal a főszerepekben.

 

Az indiai filmipar a világ évente legtöbb filmet termelő és egyik legdinamikusabban fejlődő filmgyártása, és az itt készülő évi 900-1000 filmnek nagyjából egyötödét teszik ki a Mumbaiban és környékén forgatott, hindi nyelvű, ún. „bollywoodi" filmek. Ezek a filmek egyedülálló színt képviselnek a világ filmes piacán, mivel a hagyományos „maszáláfilmnek" nevezett műfaji keverékekhez hasonló darabok sehol máshol nem készülnek, ugyanakkor gyökereik a többezer éves indiai kulturális hagyományokhoz nyúlnak vissza. A bollywoodi filmek rendkívül látványosak, színesek, számos műfajt ötvöznek egymással (pl. szerelmi románc, vígjáték, akciójelenetek, melodráma), és ezzel a közönség szinte minden rétegét és korosztályát képesek megszólítani. Szinte elmaradhatatlan elemük a zene és hagyományosan a pazar kiállítású táncjelenetek, melyekben a sztárok különleges helyszíneken, óriási tánckarral és számos egzotikus jelmezt felvonultatva kápráztatják el a közönséget. Az elmúlt évtizedben az indiai filmek egyre több nyugati hatást olvasztottak magukba, ám ez csak még változatosabbá tette az amúgy is rendkívül színes bollywoodi filmipart: filmtermésében a klasszikus maszáláfilmek mellett ma már megtalálhatóak többek között a fiatalos hangvételű, modern romantikus komédiák, a profin megkoreografált, számos speciális effektet beépítő akciófilmek, vagy a nyugati fesztiválokon nagy sikereket arató, szerzői filmhez erősen közelítő szatírák és kisrealista darabok.

 

A fesztivál ideje alatt Horváth Esther: „Élet szeretettel" című kiállítását tekinthetik meg az Átrium galériáján. Sugárzó, bájos, megható… Egy szívhez szóló kiállítás!

„Ezen a kiállításon ezt a csodálatos világot az indiai embereken keresztül szeretném bemutatni, azt a csodát, mely megtalálható minden kisgyerek csillogó szemében, az emberek őszinte mosolyában, a kemény sorsok verejtékében, a piacok zsivajában, az anyák gondoskodó ölelésében, az emberek minden élő iránti szeretetteljes életében." (Horváth Esther)

 

Az India fesztivál programja:

2013. március 6.

 

18.15 – Sharmilla Sharma (India) kathak táncelőadása

Az eredetileg templomi tánc igazi stílus kavalkád, amely dinamikusságával mindenkit magával ragad. India egyik legkiemelkedőbb kathak táncosa Sharmilla Sharma kathak táncelőadása méltó megnyitója az India Fesztiválnak.

 

19.30 Egy meg egy az ketten (Ek Main Aur Ekk Tu, 2012)

Zenés, romantikus komédia (110 perc)

Rendezte: Shakun Batra

A főszerepekben Bollywood jelenlegi legsikeresebb színésznője, Kareena Kapoor, valamint kissé cinikus, savanyú hősszerelmes figuráival az indiai filmbe új színt hozó ifjú sztár, Imran Khan látható.

 

2013. március 7.

 

18.30-19.30 – Az indiai maszáláfilm különleges vonásai és kulturális gyökerei

Vajdovich Györgyi (ELTE Filmtudomány Tanszék) filmrészletekkel illusztrált előadása.

Ingyenes!

 

19.30 Csak egyszer élsz (Zindagi Na Milegi Dobara, 2011)

Road movie (153 perc)

Rendezte: Zoya Akhtar

A fiatal rendezőnő, Zoya Akhtar különleges sztárszereposztással készített vidám, fiatalos filmje új műfajt, a road movie-t honosította meg az indiai filmiparban. A Csak egyszer élsz a 2011-es év egyik legnagyobb kasszasikere lett és számtalan díjat, köztük hat Filmfare-díjat (indiai Oscart) nyert.

 

2013. március 8.

 

10.00-19.00 – Varázslatos India!

Utazási irodák, éttermek, indiai termékek és sok minden más nem csak utazóknak.

Ingyenes!

 

19.00 – Om Shanti Om (Om Shanti Om, 2007)

Zenés, romantikus filmdráma (162 perc)

Rendezte: Farah Khan

Az indiai filmtörténet egyik legnagyobb, kultikus közönségsikere a legendás koreográfus-rendező Farah Khantól. Tisztelgés Bollywood múltja előtt és önkritikus kikacsintás jelenére napjaink legnagyobb szupersztárjaival, cameo szerepekben pedig az indiai szórakoztatóipar csillagaival.

 

22.00 – BOLLYWOOD PARTY – Dj Milendee

Mi volt előbb az Om Shanti Om vagy a Bollywood parti? A film után a legpörgősebb indiai zenék.

Ingyenes!

 

2013. március 9.

 

10.30 – Kathputlí bábszínház – Márkus Színház

A Márkus Színház tagjai egy nyugat-radzsasztháni városkában, Jaisalmerben találkoztak 2012 elején egy bábos családdal, akik három generáció óta játszanak ezekkel a törékeny indiai marionettekkel. Egy játékos mozgatja a figurákat és egy vagy két zenész, énekes kíséri az előadást.

 

14:00 – Szívből szóljon: Hadippa! (Dil Bole Hadippa!, 2009)

Sport komédia (148 perc)

Rendezte: Anurag Singh

A Dil Bole Hadippa! jellegzetes indiai történet szívmelengető szerelmi románccal, sok humorral, izgalmas sportjelenetekkel, gyönyörű pandzsábi tájakkal és életképekkel, amely Indiának számos az európai nézők számára ismeretlen, egzotikus jellegzetességét is felvillantja.

 

17.00 – Test, szellem és lélek

Őexc. Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövetének előadása.

Az ősi tudás és modern tudomány összefonódása egy lebilincselő előadásban.

 

19:00Nyelves-Lecke (English Vinglish, 2012)

Dráma-komédia (134 perc)

Rendezte: Gauri Shinde

Szereplők: Sridevi, Mehdi Nebbou, Priya Anand, Adil Hussain

Az elsőfilmes rendezőnő, Gauri Sindhe filmje Indiában szokatlan kérdést, a középkorú családanyák emancipálódásának problémáját feszegeti.

 

2013. március 10.

 

10.00 – India gyerekszemmel  –

Fűszerfestés, rakhi készítés, hindí gyorstalpaló, indai játékok, bábkészítés és sok minden más.

Ingyenes!

 

14.00 – Peepli [Live] (Peepli [Live], 2010)

Szatirikus komédia (104 perc)

Rendezte: Anusha Rizvi

Szereplők: Omkar Das Manikpuri, Raghubir Yadav, Shalini Vatsa, Malaika Shenoy.

A nyugati fesztiválokon és a hazai kritikusok körében is lelkesen fogadott és ugyanakkor anyagilag is sikeres Peepli [Live] az indiai film mai, modern irányzatának egyik kiemelkedő darabja.

 

17.00 – A bollywoodi filmipar sajátosságai és az indiai sztárrendszer

Vajdovich Györgyi (ELTE Filmtudomány Tanszék) filmrészletekkel illusztrált előadása

Ingyenes!

 

19.00 – Belepusztulni (Fanaa, 2006)

Romantikus dráma (169 perc)

Rendezte: Kunal Kohli

A főszerepben az indiai filmipar egyik legnagyobb sztárja, Aamir Khan látható, a hősnőt pedig Kajol, Bollywood egyik legszebb és legkülönlegesebb színésznője alakítja, aki ezért a szerepéért megkapta a legjobb színésznőnek járó Filmfare-díjat. 

 

A filmeket hindi nyelven, magyar felirattal vetítik.

 

Jegyvásárlás: www.atriumfilmszinhaz.hu/jegyek

Kedvezményes belépőjegyek: filmvetítésekre, előadásokra 750 Ft. Napijegy két programra: 1000 Ft, 3 programra: 1500 Ft.

 

India Fesztivál

2013. március 6-10.

Átrium Film-Színház

1024 Budapest, Margit körút 55

 

www.indianembassy.hu/fesztival

www.atriumfilmszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük