Zöld építészet, energiadesign, környezetbarát épületek, okos megoldások – mind olyan fogalmak, amelyek megkerülhetetlenek a modern és fenntartható várostervezésben. A gyakorlatban jól bevált „okos" példák bemutatását és terjesztését tette lehetővé a Smart City/Okos Város konferencia, amelyet Dr. Ewa Björling, Svédország kereskedelmi minisztere és Dr. Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár nyitott meg.

 

Zöld építészet, energiadesign, környezetbarát épületek, okos megoldások – mind olyan fogalmak, amelyek megkerülhetetlenek a modern és fenntartható várostervezésben. A gyakorlatban jól bevált „okos" példák bemutatását és terjesztését tette lehetővé a Smart City/Okos Város konferencia, amelyet Dr. Ewa Björling, Svédország kereskedelmi minisztere és Dr. Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár nyitott meg.

 

Idén is folytatódik a svéd összefogás a környezettudatosság és a fenntarthatóság előmozdításáért. A Svéd Kereskedelmi Kirendeltség Svédország Nagykövetségével együttműködve a közelmúltban három sikeres konferenciát is szervezett a környezettudatos szemlélet bemutatására. A program kiemelt partnerei az Electrolux és Ericsson. Az összefogást támogató svéd vállalatok is kulcsszerepet játszottak abban, hogy a margitszigeti öko-játszótér átadása után újjáépült a Lánchíd park is, és országos terjesztésűvé vált a fiataloknak készült „Ökosodj!" című svéd-magyar kiadvány.

 

Smart City/Okos Város konferencia

Mi jellemzi az „okos" várost? Mitől lehet egy egész város „okos"? Erre a kérdésre keresték a választ a Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint vezető svéd vállalatok által szervezett SymbioCity konferencia résztvevői. Svéd és magyar szakértők konkrét példákon keresztül vitatták meg a svéd és a magyar energiatakarékos és költséghatékony, azaz „okos" technológiai megoldásokat, amelyek egy város fenntarthatóságát és természeti környezetének fokozott védelmét segítik.

 

„A mai konferencia fontos lehetőséget biztosít annak megvitatására, hogy az okos városok és okos megoldások hogyan tudnak hozzájárulni az energia-megtakarításhoz, költségcsökkentéshez valamint egy város fenntartható fejlődéséhez. A két ország szakértői konkrét esettanulmányokon keresztül osztották meg tapasztalataikat egymással. A fenntartható városrész, a Stockholm Royal Seaport projektje egy kiváló példa az állami és a magánszféra együttműködésére a közös cél érdekében." – mondta Ewa Björling, Svédország kereskedelmi minisztere.

 

„Magyarország kevés energiaforrással rendelkezik, ezért számunkra az energiahatékonyság és fenntarthatóság kiemelten fontos" – nyilatkozta Dr. Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. Hozzátette: „a 2014 és 2020 közötti időszakban a terület- és városfejlesztésre szánt uniós források felhasználása során törekszünk a környezettudatos építkezésre, egy jobb és élhetőbb városi környezet kialakítására, amelyben a magyar innovációnak és kutatás-fejlesztésnek kitüntetett szerep jut."

 

Svéd és magyar példák

A rendezvény résztvevői kiemelt jelentőségűnek minősítették a svédországi Stockholm Royal Seaport projekt megvalósulását. A Stockholm Royal Seaport egy korábban elavult 236 hektáros ipari terület volt, amelyet egy világszínvonalú fenntartható városrésszé, környezetbarát lakónegyeddé formálnak át. A városrészben összesen 12.000 új lakás és 35.000 új iroda épül 2030-ig, amelynek tervezői és kivitelezői sikeresen egyesítették a modern építészetet a környezetbarát gondolkodással a fenntartható életmód, az üzleti élet, valamint a rekreáció feltételeinek megteremtéséért és összehangolásáért.

 

Magyarország is számos pozitív példával szolgál a környezettudatos építészet létrehozására és támogatására. Dél-Magyarországon az energiadesign előtérbe helyezésével megvalósított projektek kiválóan szemléltetik a modern technológia ötvözését az öko-építészettel valamint a fenntartható építészeti és gépészeti elemekkel.

 

A konferenciának helyet adó Green House irodaház a fenntartható városfejlesztés és az energiahatékony, innovatív zöld megoldások jelenlegi hazai legjobb példája.

 

Panelbeszélgetések két kiemelt témában

A világ energiafogyasztásának több mint a fele építési tevékenységre fordítódik. Ezért is fontos, hogy az épületek tervezésekor a tervezők képesek legyenek összekapcsolni a modern, energiabarát technológiát az öko-építészettel, valamint a fenntartható építészeti elemek kialakításával. A svéd és magyar szakértők két panelbeszélgetés keretében vitatták meg a megvalósítás módjait és lehetőségeit: 'Okos energia- és költséghatékony megoldások', valamint 'Intelligens építészet és tájépítészet'.

 

Svéd fenntarthatósági program 2013

A Smart City/Okos Város elnevezésű konferencia a svéd fenntarthatósági program idei első eleme. A következő lépés a tervek szerint a már hagyománnyá vált zöldterület-fejlesztés lesz, amelynek keretében a svéd összefogás tagjai ismét egy elhanyagolt állapotú területet „ökosítanak".

 

„Az Electrolux még 2007-ben indított egy olyan programot, amelynek célja a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése. Az Electrolux-nál ezt úgy érjük el, hogy folyamatosan optimalizáljuk energia- és vízfogyasztásunkat, valamint a gyártás és a szállítás során keletkezett károsanyag-kibocsátásunkat. A munkavállalókat számos programmal ösztönözzük arra, hogy megosszák az energiafogyasztás csökkentését elősegítő ötleteiket. A vállalat környezetbarát termék-kínálatával, értékeivel és gondolkodásmódjának közvetítésével motiválja fogyasztóit a fenntartható szemléletre és környezettudatos gondolkodásra, hiszen a környezetet csak együtt tudjuk megóvni." – nyilatkozta Takács János az Electrolux kelet-közép-európai holding vezetője, az Electrolux Lehel Kft. Vezérigazgatója.

 

„A széndioxid-kibocsátás 70%-áért ma a városok felelnek, ezért kulcsszerepük van az ökológiai megújuláshoz vezető úton. A világ lakosságának fele ma városokban él, de 2050-re ez a szám 70%-ra nő. Egy város sikerességét az határozza meg, hogy az ott élők, a vállalkozások és a civil szféra szereplői közötti kapcsolatok létrejöttét hogyan tudja elősegíteni és fejleszteni a szélessáv technológiája. Az Ericsson egy fenntartható, hálózatba kapcsolt társadalmat vizionál, amelyben minden olyan eszköz, amely a hálózati kapcsolata révén kényelmesebbé, hatékonyabbá teszi életünket, csatlakoztatva lesz. A szélessávú technológia olyan szolgáltatásokat tesz lehetővé, amelyek mindegyike jelentős mértékben hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez" – tette hozzá Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese.

 

A SymbioCity 2013 program ezüstpartnerei a Skanska, a HAGS és a Metropol vállalatok, további partnere a Kinnarps.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük