Páratlan élményben volt része a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagyköveteinek, – Rákóczi Feri, Pokorny Lia és Szilágyi Áron – mert lehetőségük nyílt arra, hogy közelről is szemügyre vegyék, hogyan készül az egyik legnépszerűbb magyar praliné.

 

Páratlan élményben volt része a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagyköveteinek, – Rákóczi Feri, Pokorny Lia és Szilágyi Áron – mert lehetőségük nyílt arra, hogy közelről is szemügyre vegyék, hogyan készül az egyik legnépszerűbb magyar praliné.

 

Rákóczi Feri csokoládé iránti rajongásában osztozik Pokorny Lia és Szilágyi Áron is. Ezért is volt nagy öröm számukra, hogy ellátogathattak az ország egyik legismertebb csokigyárába. Rákóczi Feri bonbonokat csomagolt. Nem csak a főzésben jeleskedik, de a desszertekben is jó a rádiós.

 

A Bonbonetti budapesti gyárában nemcsak arról tudtak meg többet, hogy milyen folyamatokon megy át a csokoládé, amíg elnyeri végleges formáját, de az is kiderült, mire kell figyelni, ha a bonbonok között válogatunk. Amellett, hogy a sztárok is a finom desszerteket keresik, mindig ügyelnek arra, hogy a vásárolt édesség biztonságos legyen.

 

Sokszor tapasztaljuk, hogy nem fordítanak elég figyelmet az édességek tárolásra a boltokban, ahogy a vásárolók sem az otthonukban. Ezért történhet meg az, hogy a kiváló minőségű árut már nem ugyanabban az állapotban fogyasztják, ahogyan a gyárból kikerült" – mondta Sánta Sándor, a Bonbonetti Csoport vezérigazgatója. Ez ellen azonban mi magunk is tehetünk, egyrészt úgy, hogy nem hagyjuk szó nélkül, ha a boltban lejárt termékkel találkozunk, másrészt pedig úgy, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

 

Ha csokoládét vásárolunk, mindenképpen olvassuk el a pontos megnevezést is a fantázianév mellett, de ugyanígy jó, ha az allergén összetevőket is megnézzük, különösen, ha tudjuk, hogy egyes anyagokra érzékenyek vagyunk. A legideálisabb 16-21 °C között, 70%-os páratartalmú helyiségben tárolni a csokit. Más körülmények között előfordulhat, hogy kiválik a kakaóvaj, ami szürkülést okoz" – árulta el Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

 

Természetesen mindenkinek megvannak a jól bevált taktikái és preferenciái, így van ezzel a NÉBIH nagykövete, Rákóczi Feri is. „Érdemes jó minőségű termékeket választani, mert ugyan valamivel drágábbak, de biztosan nem lesz tőle egy hétig beteg a gyerekünk. Ha a csomagolás azt mutatja, hogy lejárt termékkel van dolgunk, hívjuk a NÉBIH zöld számát. Ezzel garantálhatjuk, hogy más se vigyen haza romlott terméket a családjának" – javasolta a Class FM műsorvezetője.

 

Egy csokigyár olyan, mint a vidámpark: mindenki ki akar próbálni mindent, ám a különleges helyszínen szigorú egészségügyi és higiéniai előírásoknak kell eleget tenni. Azért szerencsére volt olyan munkafázis, amelyben a nagykövetek is kipróbálhatták magukat: rövid időre beültek a szalag mellé és dobozokba csomagolták a bonbonokat.

 

Nagy élmény volt kipróbálni, de nem lehet egyszerű napi nyolc órában ezt csinálni" – vélekedett Szilágyi Áron. „Ha valakinek a dobozából hiányzik egy-két szem bonbon, azt biztosan mi csomagoltuk" – tette hozzá nevetve Pokorny Lia.

 

http://www.nebih.gov.hu/

http://www.bonbonetti.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük