2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy hangszerkolosszus

2 perc olvasás

orgona

Az amerikai New Yersey állam egy kis szigetén fekszik Atlantic City üdülőparadicsom. Lakossága 270 ezer fő az agglomerációjával együtt. Nevezetessége a kaszinó és a Boardwalk Hall hangversenyterem. Ebben található világ legnagyobb hangszere, egy orgona.

A Boardwalk Hall alapterülete 140 ezer négyzetméter, 40 méter magas, ezért az orgona sokkal nagyobb szélnyomáson fut, mint más orgonák, hogy megfelelő hangerőt érjen el a terem betöltéséhez.

Elkészítésére a szenátus adott megbízást. A New York-i Organ Company of Merrick cég építette számos alvállalkozóval együtt 3 éven át a világválság idején (1929-1932). A hangszer-kolosszusnak 33.000 sípja és 450 regisztere van. A regiszter az a bizonyos gomb, amelyet az orgonista ki-be húzogat, hogy a hangtanilag összetartozó sípokat egyszerre szólaltassa meg. Hét manuálon (billentyűsoron) lehet játszani rajta. Legkisebb sípja 3 centiméteres, a legnagyobb 20 méteres.

A hangszercsodának semmit sem von le az értékéből, hogy megépítése óta állandóan karbantartani, egyes alkatrészeit cserélni, javítani, felújítani kell évi 250 ezer dolláros költséggel.

Az orgonának három bejegyzése van a Guinnes Rekordok Könyvébe. “Valaha készült legnagyobb orgona”, “Valaha készült legnagyobb hangszer” és “Valaha készült leghangosabb hangszer”.

Próbáltan megtudni a netről, hogy Varnus Xavér játszott-e valaha rata, de nem találtam, nyomát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.