2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy oknyomozó újságíró

3 perc olvasás

pinter konyv

Ma már közismert az oknyomozó újságíró munkája. A rendszerváltás előtt fogalmunk sem róla, mi fán teremnek ez a műfaj. Az első oknyomozó újságíró hazánkban valószínűleg Pintér István volt, akinek néhány évig a baráti köréhez tartoztam. Fiatalon elhunyt barátom tizenkilenc éves korában bűnügyi tudósítóként kezdte pályafutását. A Wikipédián hiába keresnénk, pedig oda tartozna.

Vérbeli újságíróként igen jól informált lévén sok embernek kinyitotta szemét a világra. Abban az időben, amikor az információ áramlás szinte szünetelt. Az 1956-os forradalom újságírói között talán a legismertebb volt. Majd döntenie kellett. Azt mondta, legszívesebben az illegális lapoknak írna, de azt csak néhány száz ember olvasná. Ezért elszegődik a Népszabadsághoz, amelyet százezrek olvasnak, ahol a mondatok közt elrejtett valódi gondolatait, véleményét kifejtheti. Most is racionálisnak és nem megalkuvónak tartom a döntését.

Kevesen mondhatták magukról az újságíró társadalomban, hogy írásaiból részleteket közölt a Nem York Times, a Stern Magazin és a Pravda. Pedig ez történt olykor Pista írásaival.

Egyik cikksorozata Mindszenthy József bíboros kálváriájáról szólt. Kiszabadítása idején, 1956. október végén házi őrizetben tartották fogva Felsőpetényben, az egykori Andrássy kastélyban. Pálinkás Antal őrnagy, a rétsági páncélos laktanya egyik szakaszparancsnoka három harckocsiból álló konvojjal a kastélyhoz ment, elkergette az őröket, a főpapot beültette az egyik tankba és Budapestre vitte. Egyenesen a Nagy Imre kormány honvédelmi miniszteréhez, Maléter Pál vezérőrnagyhoz. A bíboros további sorsa közismert.

Másik cikksorozata: Kidobtak a Szabad Európa Rádióból! A forradalom után a Münchenben működő Szabad Európa rádió épületébe Kádár-Magyarországról jövő újságíró nem tehette be a lábát. A rádió szerkesztői álnéven készítették a műsorokat, nehogy otthon maradt hozzátartozóikat retorzió érje. Pista, aki akcentus nélkül beszélt németül, egy német magazin újságírójának adta ki magát, interjúkat készített a programigazgató engedélyére hivatkozva. Aztán lebukott. Egy belső őr igazoltatta, kikutatta a zsebeit. elvette a diktafonját, fényképezőgépét és kilökte egy mellékajtón. De jó memóriája révén hatásos cikksorozatot készített a Szabad Európa rádióról. Aki addig nem hallott a Szabad Európa Rádióról, nyomban rákeresett a hullámhosszára. Kalandjáról könyvet is írt.

Sok írását még a megjelenés előtt megmutatta. Azt is, amely egy nagyvállalat igazgatójának korrupciós ügyéről szólt. Hetekig dolgozott rajta, gyűjtötte a bizonyítékokat. Mire elkészült a sorozattal, leváltották az igazgatót. A főszerkesztő okafogyottnak ítélte az írást, ezért közlését letiltotta. Pista viszont a tanulságra hivatkozva követelte a sorozat megjelentetését. Eredménye néhány hónap szilencium lett..

Társaságát lenyűgözte műveltségével, történelmi, mitológiai ismereteivel, briliáns érvelésével. Szerinte ha a forradalmárok 1956. októberében nem a Magyar Dolgozók Pártja budapesti központját, hanem az Államvédelmi Hatóság Népköztársaság-úti főhadiszállását foglalták volna el, másként alakul a magyar történelem.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.