Kunos PéterKunos Péter  A magyar jogtörténetben egyetlen egyszer fordult elő, hogy az Államfő kegyelmet adott egy elítéltnek és az államapparátus a döntést nem hajtotta végre.

 

Kunos PéterKunos Péter  A magyar jogtörténetben egyetlen egyszer fordult elő, hogy az Államfő kegyelmet adott egy elítéltnek és az államapparátus a döntést nem hajtotta végre.

 

   Kunos Péter 1970-ben, 23 éves korában pályakezdőként kezdett dolgozni a Pénzügyminisztériumban. Éles észjárása, minden iránt érdeklődő és jó munkatársi kapcsolatokat gyorsan kialakító természete révén igen rövid idő alatt teljes értékű tagja, kiváló elméleti tudással rendelkező közgazdásza lett az apparátusnak.

 

   Végigjárta ranglétra minden fokát, közben pénz- és hitelügyi szakközgazdász diplomát és doktori címet szerzett. 1988-ban már Békesi László miniszter  államtitkára.

 

   A rendszerváltás után az Agrobank Rt. vezérigazgatójává nevezték ki. Az úgynevezett  „Agrobank-botrány" azért pattant ki, mert Kunos el akarta kerülni az akkor sűrűn előforduló esetet, hogy vállalkozók hiteleket vettek fel, majd csődöt jelentettek, vagy eladták cégüket és az új tulajdonos eltűnt. Ezért a bank a szokásos jelzálog bejegyzés helyett tulajdonjogot jegyzett be a hitelt felvevő cégeknél. Amikor a hitel törlesztése befejeződött, a bank tulajdonrészét automatikusan törölték.

 

   A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága 1998. április 30.-án hozott jogerős ítélete vesztegetés bűncselekményében vétkesnek találta és két év végrehajtható szabadságvesztésre ítélte a vezérigazgatót. A bírósági eljárások nem vették figyelembe a szakértői véleményeket. Senki nem károsodott és még a feljelentő személye sem derült ki, a nyomozás hivatalból indult. Egyetlen tanú sem állította, hogy Kunos Pétert megvesztegette.

 

   Mindezekre való tekintettel Göncz Árpád köztársasági elnök a kegyelmi kérvényt megalapozottnak találta. Az államapparátus az elnöki kegyelmet nem vette figyelembe. Ebben szerepet játszhatott a már akkor is bankárellenes demagóg hangulat. Mintha kötelező lenne a bankhoz fordulni kölcsönért, vagy elhelyezni megtakarított pénzünket. A sajtó, rádió, televízió éveken át szinte folyamatosan foglalkozott a bank ügyével. De károsultat egyetlen egyet sem találtak.

 

   Egy ideig jó barátságban voltunk. Meghurcolásának történetét „Függőjátszma" c. könyvében írta meg és küldött egy dedikált példányt: „Láng Róbert barátomnak a legjobb kívánságokkal és okulásul ajánlja a főszereplő: Kunos Péter."

 

   Megemlítem, hogy a „börtönviselt" ember kiváló sakkozó, egy évtizeden át a Magyar Sakkszövetség elnöke, első pillanattól kezdve a Polgár-lányok támogatója. 2188-as Élő-pont-számával a világranglista 718. helyezettje.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük