Az Egy nyári éj mosolya című bemutató kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden a Centrál Színház. Puskás Tamás, a színház igazgatója az esemény bevezetésén, a művészek bemutatása előtt egy csokor sárgarózsával köszöntötte az előadás főszereplőjét, Törőcsik Marit a színikritikusok által megítélt életműdíja alkalmából.

Az Egy nyári éj mosolya című bemutató kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden a Centrál Színház. Puskás Tamás, a színház igazgatója az esemény bevezetésén, a művészek bemutatása előtt egy csokor sárgarózsával köszöntötte az előadás főszereplőjét, Törőcsik Marit a színikritikusok által megítélt életműdíja alkalmából.

A produkció korábban a Keszthelyi Nyári Játékokon, júliusban már öt alkalommal a színre került. A musicalt Stephen Sondheim, az 1955-ben készült Egy nyári éj mosolya című Ingmar Bergman film alapján írta. 1973-ban állították először színpadra a Broadway-en Hugh Wheeler szövegkönyvével. 1975-ben következett a West End-i premier. A Centrál Színház-i produkció Trevor Nunn 2008-as rendezésének replika előadása. A Londonban és New Yorkban is bemutatott musicalben többek között Catherine Zeta-Jones és Angela Lansbury szerepelt.

Puskás Tamás a West Enden látta az előadást és azonnal érezte, hogy el kell hozni Budapestre, bemutatni a magyar közönségnek is. Másfél év egyeztetés után valóra vált a vakmerő vállalkozás. Puskás ragaszkodott a replika előadáshoz, mint mondta „Az volt a célom, hogy a magyar közönség az eredeti előadást élvezhesse, mert Trevor Nunn munkáját óriási szellemi és színházi teljesítménynek tartom."

Törőcsik Mari, egy hajdani kurtizánból lett arisztokrata hölgyet, Madame Armfeldtet alakítja, sőt énekelni is fog élőben, zenekarral. "Van egy dalom, izguljanak értem, hogy ne süljek bele" – mondta. Törőcsik Mari hangsúlyozta: bár nem szokott nyáron dolgozni, de ezt a munkát mégis elvállalta, mert valódi kihívásnak érezte. A próbák során a Centrál Színházban megszerette a kollégákat, és nagyon élvezte a munkát. Kiváló tehetségeknek tartja a darabban az énekeseket. Bevallotta, hogy Tom Littler végig „diktálhatott" neki, mert a rendező – tehetsége miatt – belopta magát a szívébe, Puskás Tamással együtt.

Tom Littler, aki a Trevor Nunn rendezését a Centrál Színház színpadára alkalmazta, leszögezte, hogy szerte a világban a magyar a harmadik verziója és az ötödik szereposztása az Egy nyári éj mosolyának, de ezt tartja a legjobbnak, ami a magyar színészek szakmai színvonalának köszönhető. A magyar verzió ugyan hű az eredetihez, fizikai kondíciói – koreográfia, díszlet, haj, smink – megegyeznek Trevor Nunn rendezésével, de a színészek személyiségének köszönhetően más és különleges.

Gergely Róbert , Catherine-Zeta Jones főszereplésével látta a Broadwayn az Egy nyári éj mosolya eredeti változatát. Elmondta, hogy valóban ugyanazt az előadást tekinthetik meg a magyar nézők, azonban – a színészek mentalitásának köszönhetően – a magyar produkció mégis egyedi.

Nagy-Kálózy Eszter nagy kihívásnak tartja a szerepét, Desirée vérbő női karakterének megformálását. Boldogsággal tölti el, hogy a szerepen keresztül tőle esetleg szokatlan karaktert villanthat fel a Centrál Színházban.

Kovács Patrícia az előadás különleges zeneiségét hangsúlyozva, izgalmas formának és koncepciónak tartja az Egy nyári éj mosolyát. A színésznő kiemelte, hogy a szereplőválogatáson az angolok nem a hazai, megszokott sztereotípiák alapján ítélték meg őket, hanem igyekeztek megtalálni a személyiségeket.

Az Egy nyári éj mosolya nem egy zenés darab – mondta Egyházi Géza – hanem sokkal inkább színház. Zeneileg nehéz és összetett, miközben szövegközpontú. Az előadásban felcsendülő zenék, igazi és igényes slágerek és igencsak eltérnek a mostanában divatos musicalektől.

A legfiatalabb szereplőt, Patai Annát nagy boldogsággal töltötte el, hogy ilyen színészóriásokat ismerhetett meg, dolgozhatott velük és életre szóló tapasztalatokat szerezhetett.

Centrál Színház: Egy nyári éj mosolya

Bemutató: 2011. október 14.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük