2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy világhírű oroszlán

2 perc olvasás

oroszlán 2.

Kevés olyan embertársunk lehet a nagyvilágban, aki nem hallott a Metro Goldwyn Mayer filmstúdióról. Az 1917-től napjainkig működő gyár szórakoztató és művész filmjeit, sorozatait nehéz lenne felsorolni, ez az elismerésekre is vonatkozik. Például egyetlen filmje, a Ben Hur 11 Oscar-díjat kapott.

A közel egy évszázada Louis Mayer alapította cégnek azóta számos bel- és külföldi tulajdonosa volt, most éppen a japán Sony birtokolja a részvények többségét. A cég logója, a híressé vált oroszlán persze maradt. Nem is egy oroszlán, hanem több, ahogy a logó kisebb változtatásokon ment át. Az embléma elkészítésénél élő oroszlán működött közre, természetesen idomárja és egy állatorvos kíséretében. Amikor a logó készült, az oroszlánt felültették egy nagyméretű zsámolyra és méteres távolságból vették filmre. (Az oroszlánok nemigen ugranak. A Fővárisi Állatkertben a nézőket csupán kisebb árok választja el az oroszlánoktól, de még soha nem volt ebből probléma.)

Leghíresebb oroszlán az első hangosfilmnél debütált Lucky volt, szelíd jószág, szívesen hagyta magát fotózni. Visszavonulása után a philadelphiai állatkertben még sokáig élt és jól érezte magát. Luckyról sokat pletykáltak, többségük kitaláció. Az egyik szerint egyszer két fegyveres rabló nyitott be a stúdióba. Az oroszlán elbődült és a bűnözőkre támadt. Egyikük a kórházban belehalt sérüléseibe.

A másik történet arról szólt, hogy Lucky egyik nap rátámadt két asszisztensre. Ez sem igaz. Beszéltek repülő– és vonatbalesetről is, valamint földrengésről és robbantástól, amelyek Lucky szerencsése ép bőrrel megúszott. Mindegyik hamis hír.

Az oroszlán ötlete Alfred Hitchcocktól származik, aki a kivitelezést is irányította.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.