A Telekom ügynökségi partnereivel közösen olyan éjszakai égboltot átszelő, különleges nyomtatót fejlesztett, amelynek segítségével bárki az éjszakai égre „posztolhatja" a legemlékezetesebb élményeit megörökítő, az Égi Galéria Facebook alkalmazáson keresztül elküldött fotóit és üzeneteit.

 

A Telekom ügynökségi partnereivel közösen olyan éjszakai égboltot átszelő, különleges nyomtatót fejlesztett, amelynek segítségével bárki az éjszakai égre „posztolhatja" a legemlékezetesebb élményeit megörökítő, az Égi Galéria Facebook alkalmazáson keresztül elküldött fotóit és üzeneteit.

 

A megoldás technológia hátterét egyedülálló találmány biztosítja: a képi és szöveges üzeneteket egy speciális helikopter (hexacopter) festi az égre, amelynek tudása a LED-technológiával, és a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb, 4G mobilinternet képességeivel kapcsolódik össze. A futurisztikus repülő nyomtató által az égre nyomtatott, részleteiben kirajzolódó képeket és üzeneteket hosszú záridejű kamerák örökítik meg, és teszik az érdeklők számára láthatóvá.

 

Rózsa Iván (Magyar Telekom) kommunikációs igazgató néhány gondolattal bevezette, hogy mit is fogunk látni, azon szerencsések, akik az első nyilvános próbákon részt vehettünk. Többek között kiemelte, hogy „ami történni fog az különleges. Azért különleges, mert ilyen még nem volt. Az ötlet az egyik ügynökségi munkatárstól származott, és szerencsére a kollégák is meglátták benne a fantáziát, és így lett belőle valami. Elkészítettünk egy alkalmazást, ami nagyon felhasználóbarát és erre feltölthetők a képek. A telefonon megszerkesztett képeket, ha úgy gondoljuk, hogy OK, érdemes megosztani a világgal, és az égiekkel, … akkor hát legyen úgy. Nyomjunk egy OK-t és a világ bármely pontján feltöltött kép megjelenik itt a téren … az égen. Elsőre kicsit furának tűnik, de működik. És hogy mire jó mindez? Nos, a Telekom az élmények megosztásának a híve. … Azt gondoljuk, hogy vannak olyan momentumok az életben, amit nagyon el akarunk mondani, meg akarunk osztani. Vannak olyan képek is, amik fantasztikusak és tényleg megosztásra valók, hát nosza … fel az égre, hogy mindenki lássa. Ezt az érzést szeretnénk megvalósítani. A 4G nemcsak arról szól, hogy gyors és az ország 40%-ában elérhető, hanem arról, hogy a korábban megvalósíthatatlan dolgok megvalósulhatnak! … Igazán nagyszerű dolog, hogy vannak ilyen kreatív emberek és örülünk, hogy a Magyar Telekom ennek részese lehet."

 

Ezek után szemeink az égre szegeződtek, és vártuk a csodát. A tipikus vicc-beli esemény történt: a látod? … nem látod? … na látod! Hát igen, mert ez szabad szemmel nem látható.

Amit láthatunk, az annyi, hogy felszáll a drón, a speciális helikopter, – ami eddig a fűbe terített vörös szőnyegen pihengetett, időnként szemkápráztató fényt felvillantva – és visz magával egy függölegesen álló fényt kibocsájtó valamit. (bocsánat, de nem tudom szakszerűen megnevezni, sőt lefotózni se sikerült) Ez a valami, vízszintes haladás közben villog cca. 3 mp-ig, és ha van nálunk állványos fényképezőmasina, akkor 3 mp-s expozíciós idővel készítve, láthatóvá válik, amit szabad szemmel nem láttunk. Ugye ördöngös dolog? 

 

Aki nem szeretne lemaradni egyetlen fontos pillanatról sem, annak érdemes rendszeresen az Égi Galéria weboldalára (www.egigaleria.hu) látogatnia, ahol a projekt eseményeit élőben is nyomon lehet követni. Aki pedig ennél is többre vágyik, és inkább saját fotókat készítene az egyedi látványról, az egy Budapest belvárosában lévő helyszínen – 1052 Budapest, Március 15. tér 4.- 2013. október 13-ig minden este saját szemével is láthatja az égi nyomtatót működés közben, ahol akár le is fotózhatja az égre küldött képeket.

 

„Ha az egekben jársz örömödben, miért ne oszthatnád meg az érzéseidet is az égen keresztül? Épp erre való az Égi Galéria. Nyomtasd az érzéseidet kifejező fotókat az égre, hogy mindenkinek része lehessen a jóban!"

 

Természetesen a fotók a látványosság után sem tűnnek el: a projekt weboldalán, az Égi Galéria virtuális képtárában gyűlnek arra várva, hogy segítségükkel bárki bármikor töltekezhessen az általuk sugárzott felemelő érzésekből.

 

Az Égi Galériáról bővebben a honlapon lehet olvasni.

 

www.egigaleria.hu

https://www.facebook.com/TelekomHU/app_426995657417254?app_data=%2F

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük