2023.február.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyelőre nem bír az arany az 1.800 dollárral

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/65140"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_119.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="35" /></a></span>Mikor a fontos gazdasági térségek kivétel nélkül nehézségekkel küzdenek, és a jegybankok végtelen pénzzel igyekeznek olajozni a gépezetet, minden egyértelműen az arany mellett szól. A pénzhígítás elleni védekezésben egyre feljebb és feljebb kerül a nemesfém ára, az 1.800 dolláros küszöb leküzdésével azonban egyelőre még nem sikerült megbirkózni a jegyzésnek - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->.

3 119.thumbnailMikor a fontos gazdasági térségek kivétel nélkül nehézségekkel küzdenek, és a jegybankok végtelen pénzzel igyekeznek olajozni a gépezetet, minden egyértelműen az arany mellett szól. A pénzhígítás elleni védekezésben egyre feljebb és feljebb kerül a nemesfém ára, az 1.800 dolláros küszöb leküzdésével azonban egyelőre még nem sikerült megbirkózni a jegyzésnek – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 119.thumbnailMikor a fontos gazdasági térségek kivétel nélkül nehézségekkel küzdenek, és a jegybankok végtelen pénzzel igyekeznek olajozni a gépezetet, minden egyértelműen az arany mellett szól. A pénzhígítás elleni védekezésben egyre feljebb és feljebb kerül a nemesfém ára, az 1.800 dolláros küszöb leküzdésével azonban egyelőre még nem sikerült megbirkózni a jegyzésnek – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az 1.800 dolláros szinthez közeledve a hétmérföldes csizmát levette, és inkább apró lépésekre váltott az arany árfolyama az utóbbi hetekben. Egyedül az Európai Központi Bank elnökének csütörtöki emlékeztetője, miszerint az EKB készen áll arra, hogy bevesse a kötvényvásárlási programot, volt képes a nemesfém fényét kissé felpolírozni. Aznap csaknem 1.800 dollárig is felért az uncia napon belüli jegyzése, miután a jegybanki intervenció szűnni nem akaró inflációs aggodalmakat gerjeszt a befektetők körében. A félelmek talán annyira nem is megalapozatlanok, hiszen az euróövezeti pénzromlás üteme az EKB 2%-os inflációs céljától egyre távolabb kerülve szeptemberben 2,7%-ra emelkedett az augusztusi 2,6-ról. Mostanában pedig már az Egyesült Államokban is felvetődött az inflációs cél 2%-ról 3%-ra történő megemelésének gondolata.

A nagy jegybankok, élükön az amerikai Fed-del, a pénzromlással kapcsolatos aggályok ellenére is mindenre elszántan vágnak bele a mennyiségi bővítés politikájába. Egyelőre az sem változtat ezen, hogy az USA foglalkoztatási adataiban nem várt mértékű javulás következett be szeptemberben. A munkanélküliségi ráta meglepetésszerűen csökkent 8,1%-ról 7,8%-ra, de ez még így is messze van a célként kitűzött 7%-tól. Ahhoz, hogy az USA jegybankja változtasson monetáris politikáján legalább két negyedéven keresztül tartó gazdasági élénkülésre volna szükség.

Így egyelőre aktuális téma marad az infláció elleni védekezés, ami pedig továbbra is az arany, mint biztonságos menedék felé tereli a befektetőket. A vevők listája ennek megfelelően hosszabb nem is lehetne. Ott sorakoznak a fejlődő országok jegybankjai, az indiai és a kínai fogyasztók, a fizikai arannyal fedezett tőzsdei alapokba fektetők, a határidős piacokon spekulálók és végül számos milliárdos, akik mentik a vagyonukat a válság devizájába. Az ő félelmeik és keresletük emeli az arany árát jelenleg. A nemesfémet vásárló befektetők egy része attól tart ugyanis, hogy a válság tovább mélyülhet, és ez valutaleértékelést, a pénzben őrzött vagyonok megtizedelését eredményezheti. Egy másik részük meg éppenséggel arra spekulál, hogy idővel talán egyre többen gondolkoznak majd így, és ezért száll be most, még ideje korán az aranyba.

Egy biztos, sokaknál, akik dollárban vagy euróban tartják a befektetéseiket, az utóbbi időkben már pattanásig feszült a húr. Az elmúlt tíz év amúgy is az állandósult válságok évtizede volt a világban. A hosszú sorból elég kiemelni az évezred elején kidurrant dotkomlufit, a nemzetközi terrorizmus elleni harcot, a Közel-Keleten lezajlott háborús konfliktusokat, a világ több pontján is magukba zuhant ingatlanbuborékokat, a pénzügyi világválságot, valamint a mostani szuverén adósságválságokat. A válságtudat egyre szerteágazóbb gyökérrendszerből táplálkozik, a bizonytalanság érzete pedig csak tovább fokozódik. A problémák megoldására bevetett jegybanki pénzáradat mindeközben a végső menedék, az arany árfolyamát tornázza viszonylag kiszámíthatóan felfelé.

Ugyanakkor nem csak a keresleti oldalon utal minden a tizenegy éve tartó aranypiaci hossz töretlen folytatódására. Dél-Afrikában bozóttűzként terjednek a vadsztrájkok a bányászati ágazatban, ami nem kíméli a kínálati oldalt javarészt meghatározó aranykitermelőket sem. Lassan már az sem lehetetlen, hogy a globális aranykitermelés az idén csökkenhet a tavalyihoz képest. 2012 első hat hónapjában mindenesetre 1.366 tonna aranyat hoztak felszínre a bányacégek, ami nagyjából megegyezik az egy évvel korábbi féléves adattal.

A most következő, konjunktúra adatokban nem bővelkedő héten az amerikai tőzsdecégek harmadik negyedéves gazdálkodásáról szóló gyorsjelentések számíthatnak kiemelt figyelemre. Továbbá hatással lehet a nemesfémek árfolyamára, amennyiben Spanyolország esetleg bejelenti, hogy a hétfő délutántól üzemszerű működésbe lépő euróövezeti mentőöv (ESM) igénybevétele mellett dönt a továbbiakban.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 190.thumbnail

Az aranyár legutóbbi gyors emelkedése vesztett ugyan a meredekségéből, de a tendenciája nem tört meg. A kurzus a rövidtávú trendvonal felett alakul, a mostani magasságokban mégis érzékelhetően fogy már a levegő az árfolyam körül. 1.782 és 1.795 dollárnál két fontos magassági korlát lehet az elkövetkezendőkben meghatározó. Ezen a szinten az elmúlt 12 hónapban kétszer is ért el sorsfordító lokális csúcsot az arany. Amennyiben most megdőlne azonban az 1.800 dolláros küszöb Londonban, a délutáni árfixingben, úgy gyors iramban következhetne a csúcstámadás a korábbi történelmi rekord irányába. Ha viszont továbbra is beszorulnak a jegyzések a kerek ellenállás alá, akkor egyelőre még egy visszaesés jöhet 1.750 és 1.760 dollár közé.

 2 146.thumbnail

Az ezüstnél egy lélegzetvételnyi szünet rajzolódik ki a grafikonon. Az árfolyam emelkedése vesztett lendületéből, a mozgás oldalirányú jelenleg. Az elkövetkezendő napokban ugyanakkor felszállhat a füst a most még bizonytalan folytatást illetően. Egy konszolidáció mindazonáltal feltétlen időszerű lenne a meredek emelkedést követően. Egy 4% körüli visszaesés a 33,85 dolláros támaszszintre vezethetné vissza rövidtávon a jegyzéseket.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.