2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyenlő esélyeket mindenkinek

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/88839"><img class="image image-preview" src="/files/images/pont.preview.jpg" border="0" width="474" height="306" /></a></span>Deák Bill Gyula, Szekeres Pál, Hajdú Eszter, Al Ghaoui Hesna márciusban, az Európa Pontban. Társadalmi összefogás és közös felelősségvállalás: e kettő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a társadalom kihívásokkal küzdő tagjai is könnyedén boldoguljanak, egyenlő esélyekkel induljanak: legyen a hátrányos helyzet oka testi fogyatékosság, etnikai kisebbséghez való tartozás, vagy az, hogy valaki nőnek születik. <p> 

Deák Bill Gyula, Szekeres Pál, Hajdú Eszter, Al Ghaoui Hesna márciusban, az Európa Pontban. Társadalmi összefogás és közös felelősségvállalás: e kettő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a társadalom kihívásokkal küzdő tagjai is könnyedén boldoguljanak, egyenlő esélyekkel induljanak: legyen a hátrányos helyzet oka testi fogyatékosság, etnikai kisebbséghez való tartozás, vagy az, hogy valaki nőnek születik.

 

Deák Bill Gyula, Szekeres Pál, Hajdú Eszter, Al Ghaoui Hesna márciusban, az Európa Pontban. Társadalmi összefogás és közös felelősségvállalás: e kettő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a társadalom kihívásokkal küzdő tagjai is könnyedén boldoguljanak, egyenlő esélyekkel induljanak: legyen a hátrányos helyzet oka testi fogyatékosság, etnikai kisebbséghez való tartozás, vagy az, hogy valaki nőnek születik.

 

Az EU egyik fontos célja, hogy 2020-ra az Európai Unió tagországaiban legalább 20 millióval csökkentse a hátrányos helyzetben és társadalmi kirekesztettségben élők számát. Ehhez kapcsolódóan márciusra az Európa Pont olyan programokkal készül, amelyek azt mutatják be, hogy miként érvényesül itthon és tágabban Európában az esélyegyenlőség, hogyan lehet a társadalom befogadóbb, mit tesz az EU, és mit tehetnek az egyes emberek a helyzet javítása érdekében.

 

A hónap első programján, 4-én, a Café+ sorozat márciusi alkalmán a fiatalok szemszögéből beszélgetnek az aktív társadalmi szerepvállalásáról, jó példákról, eredményekről.

A Lumière filmklubban, 18-án, ezúttal a hónap témájához kapcsolódóan egy igazán elgondolkodtató témát járnak körül: a 2008-09-es romagyilkosságok tárgyalássorozatáról készített, többszörös díjnyertes dokumentumfilmet, az Ítélet Magyarországon-t vetítik. A vetítésen vendég lesz a film rendezője, Hajdú Eszter, akivel Gyárfás Dorka beszélget.

A filmklub után egy nappal, 19-én, a magyar rockzene ikonikus előadója, a Hobo Blues Bandből, az István, a királyból, vagy saját blues bandjéből ismert „blueskirály", Deák Bill Gyula jön el az Európa Pontba. Koncertje előtt vele és Szekeres Pál többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívóval beszélgetnek arról, hogy milyen nehézségeket kellett pályájuk során leküzdeniük.

 

Az Egy csésze Európa sorozatban, március 24-én ezúttal Plzeňbe, az EU egyik aktuális kulturális fővárosába invitálják az érdeklődőket. Sörök, Škoda, Hrabal és kulturális programajánló – lesz mindenről szó, amely izgalmassá teszi Karel Gott szülővárosát. Az Egy csésze Plzeň ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvény, regisztrálni 2015. március 16-tól lehet, a regisztracio@eu.hu e-mailcímen.

 

A 2015-ös fejlesztés európai évének márciusi fókusza a nők és a nők nemzetközi fejlesztésben játszott szerepe. Ehhez kapcsolódóan a hónap utolsó eseményén március 26-án Al Ghaoui Hesna riporter, a fejlesztés európai évének magyarországi nagykövete olyan nőkkel beszélget majd élményeikről, akik hosszabb-rövidebb ideig éltek és tevékenykedtek valamely fejlődő országban, és az ott élő nőket és gyerekeket támogatták a saját eszközeikkel. A kongói erőszak visszaszorításért küzdő Sasvári Adél, az indiai nőket segítő szervezetet korábban vezető Somos Krishnan Anna és a nigeri óvónői tapasztalatait könyvben is feldolgozó Lángh Júlia lesznek a vendégek.

 

Minden rendezvény ingyenes, amelyekre mindenkit szeretettel várnak!

 

Európa Pont / Millenáris Park

1024 Budapest, Lövőház utca 35.

 

www.eu.hu

www.facebook.com/europapont

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.