2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre több a gázvezeték-sérülés

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64829"><img class="image image-_original" src="/files/images/Image4_189.jpg" border="0" width="469" height="231" /></a></span>Július óta a katasztrófavédelem tűzoltó egységei közel száz olyan esetnél avatkoztak be, amelyek gázvezeték sérülése miatt alakultak ki. A többségében emberi mulasztás miatt keletkező károk a szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel megelőzhetőek. Ez azért is fontos, mert indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás következménye súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.</p> <p> 

image4 189Július óta a katasztrófavédelem tűzoltó egységei közel száz olyan esetnél avatkoztak be, amelyek gázvezeték sérülése miatt alakultak ki. A többségében emberi mulasztás miatt keletkező károk a szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel megelőzhetőek. Ez azért is fontos, mert indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás következménye súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

 

image4 189Július óta a katasztrófavédelem tűzoltó egységei közel száz olyan esetnél avatkoztak be, amelyek gázvezeték sérülése miatt alakultak ki. A többségében emberi mulasztás miatt keletkező károk a szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel megelőzhetőek. Ez azért is fontos, mert indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás következménye súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a magyar lakosság élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikusinfrastruktúra-elemek biztonságos működésének védelme érdekében végzett munka részeként kiemelt figyelmet fordít a gázvezeték-sérüléssel járó káresetekre. Mutatja ezt az is, hogy tavalyi év során mintegy 600 tűzoltó kapott lehetőséget arra, hogy egy hatórás elméleti és gyakorlati oktatás során elmélyítse az országban a földgázos havária-helyzetek szakszerű elhárításával kapcsolatos ismereteit. Mindezt egy olyan tanpályán tehették meg, amely az országban – méretét és technikai felszereltségét tekintve – egyedülálló és hűen modellezi a gáziparban ténylegesen előforduló helyszíneket, berendezéseket és eszközöket.

 

Az utóbbi hónapokban az ilyen jellegű események száma rohamosan nőtt. Csak július óta száz, gázvezeték-sérüléssel kapcsolatos káresethez riasztották a katasztrófavédelmet. Az események felszámolásában 220 tűzoltó gépjármű és több mint 850 tűzoltó vett részt. Az esetek során több mint 600 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen káresetek döntő többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, például a földmunkát végzők nem kellő körültekintéssel járnak el. Leggyakrabban tehát géppel történő munkavégzés során sérül a gázvezeték, gyakori, hogy fűnyíróval vágják el a kiálló földgázcsonkot. Az ilyen balesetek mögött az előírások be nem tartása áll, hiszen a földmunkát végző cég vagy személy sokszor nem szerzi be a területre vonatkozó közműtérképet.

A káresetek megelőzhetőek azzal, ha a gázcsonk közelében körültekintőbb munkavégzés (pl. fűnyírás közben) zajlik, illetve azzal, ha a földmunkálatok (pl. ásás) megkezdése előtt mindenki beszerzi az adott területre vonatkozó közműtérképet, illetve egyeztet a területileg illetékes földgázszolgáltatóval. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a gázvezeték egyméteres körzetében csak kézi szerszámokkal szabad dolgozni. 

 

 

A fentiek tükrében látszik, hogy a gázvezeték-sérülés miatt keletkező károk felszámolása komoly pluszkiadást is jelenthet a riasztott tűzoltóság számára. Indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás szankciója súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

 

Tavaly március óta közel 350 esetnél kellett beavatkozni a tűzoltó egységeknek, amelyek gázvezeték sérülése miatt alakultak ki. Valamennyi esetben helyszíni intézkedésekre volt szükség. Az esetek közel 65 százalékánál merült fel bűncselekmény gyanúja. A többi esetben feljelentést tett a rendőrség vagy a katasztrófavédelem, amelyek jelentős részénél még folyamatban van az eljárás. Négy esetben már megtörtént a vádemelés, egy esetben pedig az elkövetőt a szabálysértési hatóság figyelmeztetésben részesítette.

 

Az események mögött túlnyomórészt gondatlanság áll és egyértelműen látható az emelkedő tendencia az esetszámok tekintetében, így érezhető a vonatkozó jogszabályok módosításának szükségessége. Ennek érdekében a BM OKF az érintett hatóságokkal egyeztetéseket kezdeményezett. A változtatások elsődleges célja a preventív szabályok megteremtése, valamint az esetleges szankciók visszatartó erejének növelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.