2023.szeptember.24. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre többen kötnek online életbiztosítást – A válság akár növelheti is a kockázati életbiztosítások keresletét

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/23015"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/down_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>  <p>A CLB Független Biztosítási Alkusz másfél éve, elsőként indított Magyarországon online életbiztosítási kalkulátort. A fogyasztói szokások fokozatos változását jelzi, hogy 2007-hez képest a tavalyi évben megduplázódott azok száma, akik a <a href="http://www.biztositastipp.hu/">biztositastipp.hu</a> oldalon kötötték meg életbiztosításukat. Az alkuszcég ebben az évben - a gazdasági válság hatására - a kockázati életbiztosítások iránt növekvő érdeklődésre számít.</p><p>

down 0.thumbnail 

A CLB Független Biztosítási Alkusz másfél éve, elsőként indított Magyarországon online életbiztosítási kalkulátort. A fogyasztói szokások fokozatos változását jelzi, hogy 2007-hez képest a tavalyi évben megduplázódott azok száma, akik a biztositastipp.hu oldalon kötötték meg életbiztosításukat. Az alkuszcég ebben az évben – a gazdasági válság hatására – a kockázati életbiztosítások iránt növekvő érdeklődésre számít.

down 0.thumbnail 

A CLB Független Biztosítási Alkusz másfél éve, elsőként indított Magyarországon online életbiztosítási kalkulátort. A fogyasztói szokások fokozatos változását jelzi, hogy 2007-hez képest a tavalyi évben megduplázódott azok száma, akik a biztositastipp.hu oldalon kötötték meg életbiztosításukat. Az alkuszcég ebben az évben – a gazdasági válság hatására – a kockázati életbiztosítások iránt növekvő érdeklődésre számít.

Az online üzleti modell fokozatosan betör a kizárólag személyesen eladható biztosítási termékekkel azonosított életbiztosítási piacra is. Igaz, elsősorban a megtakarítási részt nem tartalmazó konstrukciók – kockázati és hitelfedezeti ügyletek számíthatnak érdeklődésre ezen a csatornán: a CLB online értékesített életbiztosításainak 80 százalékát tették ki ezek a módozatok.

Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója szerint a gazdasági válság mélyülése éppen ezeknek a konstrukcióknak a népszerűségét növelheti: „Nem csupán a családfenntartóra kötött életbiztosítás jelentősége nő meg, de a hitelfelvétel lehetőségeinek szigorodása a korábbinál nagyobb körben követelheti meg hitelfedezeti vagy kockázati életbiztosítások megkötését is. Új jelenségként tapasztaljuk, hogy sokan az elsősorban megtakarítás-orientált unit-linked biztosításuk mellé – annak korlátozott kockázati eleme miatt – kötnek egy önálló kockázati életbiztosítást is."

Jelentős eltérések az egyes módozatok között

Noha a személyes kapcsolat során több a lehetőség az ügyfél igényeinek személyes felmérésére, az online közvetítésnek nagy előnye, hogy az azonnali díjszámítás több biztosító termékét is összehasonlíthatóvá teszi. Az alábbi táblázatban a biztositastipp.hu adatbázisa alapján hasonlítunk össze néhány kockázati életbiztosítást. Az adatok 10 millió forintos biztosítási összeggel rendelkező, 10 éves futamidejű konstrukciók éves díjait mutatják csekkes, féléves díjfizetés esetén, 50 éves ügyfelek számára:

Biztosítás

Nem dohányzik*

Dohányzik

 

Férfi (Ft)

Nő (Ft)

Férfi (Ft)

Nő (Ft)

Aegon Vital

99 360

66 240

211 080

103 560

Union Rizikó

256 588

107 942

256 588

107 942

Ahico kockázati

245 328

115 640

245 328

115 640

Groupama kockázati

329 868

125 860

329 868

125 860

*a biztosított 5 éve egyáltalán nem dohányzik

Már a fenti néhány adatból is több érdekes következtetés vonható le:

  • Az egyes módozatok díjában akár közel négyszeres különbségek is lehetnek
  • A nemek várható élettartamának eltérése akár két és félszeres díjakat jelenthet a férfiak rovására
  • Egyes biztosítások az életmódból fakadó kockázatokat is figyelembe veszik: férfiak esetében például az egészséges életmód akár kevesebb mint felére csökkentheti a fizetendő díjtételt

Fontos megjegyezni, hogy a fenti díjarányok nem általánosíthatók: az egyes célcsoportok esetében más és más biztosítók ajánlatai válnak a kedvezőbbé. Emellett a módozathoz kapcsolódó szolgáltatástartalmak között is jelentős eltérések lehetnek, ezért azokat szintén érdemes áttanulmányozni a biztosítás kiválasztása előtt. Minderre ma már egy jól strukturált adatbázis egyszerű lehetőséget nyújt.

Jövőbeli kilátások

„A vásárlási szokások rohamos változása, az Internet általános térnyerése az élet legkülönbözőbb területein az eddig kizárólag személyes kapcsolatokra épülő tranzakciókat is egyre inkább a világhálóra tereli." ad előrejelzést Bravik Attila. „Mindennek eredményeképpen a nem-életághoz tartozó biztosítástípusokhoz (például a gépjármű-biztosításokhoz) hasonlóan a következő években főként az egyszerűbb, standard életbiztosítások területén számíthatunk az árverseny éleződésére."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.