2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egység a sokféleségben. 50 éves az Európa Unió.

3 min read
<strong><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><span class="inline left"><a href="/node/270"><img class="image thumbnail" src="/files/images/egyutt.thumbnail.jpg" border="0" alt="Együtt" title="Együtt" width="100" height="42" /></a> </span></font></font></font></span></strong><strong><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">1957. március 25-én írták alá az alapító országok a Római Szerzõdést. Az évfordulóról több mint száz program keretében emlékeznek meg. Az ünnepi sajtótájékoztatót Göncz Kinga külügyminiszter tartotta az Európai Bizottság, az Európai Parlament hazai képviselõivel, az Európai Újságíró Szövetség részvételével.</font></font></font></span></strong> <p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal"><span><font size="3"></font></span></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal"><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">

Együtt 1957. március 25-én írták alá az alapító országok a Római Szerzõdést. Az évfordulóról több mint száz program keretében emlékeznek meg. Az ünnepi sajtótájékoztatót Göncz Kinga külügyminiszter tartotta az Európai Bizottság, az Európai Parlament hazai képviselõivel, az Európai Újságíró Szövetség részvételével.

Együtt 1957. március 25-én írták alá az alapító országok a Római Szerzõdést. Az évfordulóról több mint száz program keretében emlékeznek meg. Az ünnepi sajtótájékoztatót Göncz Kinga külügyminiszter tartotta az Európai Bizottság, az Európai Parlament hazai képviselõivel, az Európai Újságíró Szövetség részvételével.

 

 

György Gábor köszöntõjében az Unió változatlan alapelveit hangsúlyozta A demokrácia, a piacgazdaság, a jogállamiság és a jog tisztelete elveit a mostani elnökség a prosperitás, szolidaritás és biztonság követelményeivel egészítette ki. A napokban aláírásra kerülõ ?Berlini deklaráció? célja a tagállamok egységes jogrendszerének kialakítása.

 

Göncz Kinga ?Az Unió mi vagyunk? mondta köszöntõ beszédében Göncz Kinga külügyminiszter, aki az évforduló alkalmából fontosnak nevezte, hogy ennek az ötven évnek igazi jelentõségét kellõ távlatokban értékeljük. Az elõzõ nemzedékek életét a harc határozta meg. A keserû történelmi tapasztalatok fényében döbbent rá a világ az érdek-és gazdasági közösség megteremtésének fontosságára. Ma már Európa 27 állama közös, meghatározó értékrendet és célrendszert alakított ki. A távlati feladatok sokrétûek, a siker záloga azonban abban rejlik, hogy miként sikerül megszólaltatni az embereket. Ezt a célt szolgálják azok a színes programok is, melyek 2007 márciusa és májusa között kerülnek megrendezésre.

 

 

EU 2007. március 24-én a budapesti Gödör Klubban lesz születésnapi buli, május 12-én ?Együtt 1957 óta? címmel utcafesztivál. Május 4.-én ünnepi konferenciát tartanak a Parlamentben. Az Europe Direct Információs Pontok szervezésében 28 vidéki rendezvényre kerül sor, a civil szervezetek 37 helyen tartanak ünnepi rendezvényt. Több száz könyvtárban tablókiállítás várja az érdeklõdõket az 50. évforduló tiszteletére. Ezeken a rendezvényeken Európa elmúlt ötven évének eseményeit, az európai integráció történetét mutatják be, a vitafórumokon az Unió elõtt álló kihívásokra keresik a választ. Az év második felében a vidéki városok bevonásával folytatódnak az Európai Unió jövõjével foglalkozó fórumok. Fiatalokat kértek fel plakáttervek elkészítésére, melyekbõl külön kiadvány is készült.

 Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük