2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Electric blues magyar népzenével

3 perc olvasás

dongo.jpgVoodoo Papa & Szokolay Dongó Balázs a Fonóban. Szájharmonika, dob, gitár és ének – elsőre megszokott zenekari felállásnak tűnik. Ezeket a hangszereket azonban Szert Zsigmond és Fejér Simon Pál ketten szólaltatják meg. Ehhez az elementáris duóhoz csatlakozik vendégként a magyar népzene ikonikus alakja, Szokolay Dongó Balázs.

 

A formáció február 2-án a Fonóban koncertezik, utánuk a Ripoff Raskolnikov duó lép fel. A Voodoo Papa két multiinstrumentalista jóbarát nagyzenekari hangzást idéző, elsöprő energiájú formációja.

 

Szert Zsigmond egyszerre szólaltatja meg a szájharmonikát egy minimál dobfelszereléssel, Fejér Simon Pál pedig akusztikus és elektromos gitárokon játszik és énekel. A duó tavaly nyáron játszott együtt először Szokolay Dongó Balázzsal, aki a népzene mellett mindig is nyitott volt a kísérletezőbb zenei megoldásokra. „A régi zenekarok, amikben játszottam – Vasmalom, Dél-Alföldi Szaxofon Együttes – próbáltak egy megfogalmazhatatlan, kemény hangzást létrehozni. A Voodoo Papát hallgatva hasonló érzés fogott el. Örömmel teszem hozzá a népi hangszereket és a rusztikus népzenei játékmódot az ő rockos hangzásukhoz. Nem hiszek a műfajok találkoztatásában. Nem a műfajok találkoztak, hanem mi találkoztunk. Lehet elemezgetni, hogy melyik motívum honnan való, valójában egyik zenei gondolatból villanásszerűen gurul ki a másik zenei gondolat.” – meséli Dongó a közös munkáról.

 

Fejér Simon Pál szerint egy különös találkozás ez a produkció: „A duó védjegye az elementáris erő, amelyet a blues gyökereiből merítünk. Az egyediségét pedig az adja, hogy mindössze ketten vagyunk a színpadon, mégis egy nagyzenekar hangzását és erejét igyekszünk megtestesíteni. Korábban nem hittem volna, hogy a magyar népzene oldaláról ehhez egy ilyen elsöprő erejű energiatöbblet érkezhet, amelyet Dongó játéka hordoz. A két stílus teljesen más, akár motívumvilágát, akár hangszerelését tekintjük, mégis a mélyben szorosan összefonódó kapcsolat húzódik közöttük. Ezt a kapcsolódási pontot próbáljuk, minél hatásosabban és minél természetesebben életre hívni.”

 

A különleges erőt és zenei világot képviselő formációt február 2-án a Fonóban lehet élőben meghallgatni, de az első közös fellépésükön, az Időkerék számhoz készült videón is jól érezhető a trió elsöprő energiája.

https://www.youtube.com/watch?v=3mEOgADJMiY&feature=youtu.be

 

  1. február 2., Fonó

Voodoo Papa & Dongó, Ripoff Raskolnikov duó

 

http://www.fono.hu

https://www.facebook.com/events/323386498175640

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.