Gyémánt László megkapta, Maurer Dóra nem. Elfogadásra javaslom – Tragédia 3 vagy 4 felvonásban. A nagysikerű dokumentumszínházi előadás újrajátszása a Képzőn.

 

Gyémánt László megkapta, Maurer Dóra nem. Elfogadásra javaslom – Tragédia 3 vagy 4 felvonásban. A nagysikerű dokumentumszínházi előadás újrajátszása a Képzőn.

 

Az 1945 és 1963 között zajló diplomavédések eredeti jegyzőkönyveit dolgozták fel tavalyi diplomamunkájukban képzőművészet-elmélet szakos hallgatók a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival együttműködésben. A művészdiploma bevezetésének és eltörlésének történetét dokumentumszínházi előadás formájában mutatták be.

 

A Forradalom előtt – A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945-1956 között című kiállítás kísérőprogramjaként november 19-én, szombaton 18 órától újrajátsszák a nagysikerű előadást, amelyen jelen lesznek páran az egykori védések kulcsszereplői közül is.

 

„Örömmel és szeretettel üdvözlöm megjelent vendégeinket, a tanári kart és hallgatóinkat. Kérem, hogy a diplomamunkák megvitatásában ma és a következő bírálati napokon is, vegyenek részt minél intenzívebb hozzászólásokkal. A tanári kar és az ifjúság okulni akar az objektív bírálatokból, hogy minél jobban meg tudjuk közelíteni az elénk tűzött célt: a szocialista-realista képzőművészetet."

Ezekkel a szavakkal köszöntötte 1952-ben Bortnyik Sándor a Magyar Képzőművészeti Főiskola történetének második diplomavédésére összegyűlt hallgatóságot. A diplomavédések bevezetése, majd elzárásuk a nyilvánosság elől, a művész-, illetve tanárdiplomák odaítéléséről készült jegyzőkönyvek a megszokottól eltérő szemszögből rajzolják ki a Főiskola történetét a második világháború végétől 1963-ig. Tanítható-e a művészet? Művész- vagy tanárdiplomák kiállítására van-e szükség? Milyen ideológiai elvárások mentén zajlik a diplomák elbírálása? Az esztétikai kritériumok, a technikai tudás vagy a politikai elvárásoknak megfelelő tartalom számít többet? Vannak-e ma válaszaink ezekre a kérdésekre?

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak dokumentumszínházi előadása az ötven-hatvan évvel ezelőtt felvetődött kérdéseket vizsgálja.

 

Résztvevők:

Rendező: Széphelyi Júlia

Dramaturg: Nagy Mihály

Látvány: Mucsi Balázs

Grafika: Lakosi Krisztián, Lakosi Richárd, Peltán-Brósz Roland

Színészek: Hunyadi Máté, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Mészöly Anna,

      Szántó Balázs, Vizi Dávid

Kurátorok: Dohy Anna, Kollár Dalma Eszter, Magyar Milán, Szörényi Péter

Témavezető: Mélyi József

 

Az előadáson a kiállításra érvényes belépőjeggyel vehetnek részt az érdeklődők.

A kiállítás megtekinthető 2016. december 4-ig mindennap 10-18 óra között.

 

2016. november 19. (szombat) 18:00

Elfogadásra javaslom

MKE Főépület

Bp. Andrássy út 69-71.

 

http://www.mke.hu/node/36927

http://www.mke.hu/forradalom_elott

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük