Ismét látható a Bethlen Téri Színházban 2014. január 28-án és február 20-án a Honvéd Együttes Színészkarának októberben nagy sikerrel bemutatott előadása az „Elhalasztott holnap" Csizmadia Tibor rendezésében.

 

Ismét látható a Bethlen Téri Színházban 2014. január 28-án és február 20-án a Honvéd Együttes Színészkarának októberben nagy sikerrel bemutatott előadása az „Elhalasztott holnap" Csizmadia Tibor rendezésében.

 

Az első világháború katonadalai, prózai és verses szövegei Eke Angéla, Fazakas Júlia, M. Simon Andrea, Ágoston Péter, Márkus Sándor és Marofka Mátyás előadásában frappáns és látványos színpadi látomásként jelennek meg, miközben történetek rajzolódnak ki a toborzástól a harcokban átélt feszültségekig és a bajtársak elvesztéséig.

 

Az első világháború közel száz évvel ezelőtti kitörése hazánk történelmét és a személyes sorsokat is egyaránt befolyásolta. Továbbörökítődtek történetei, arcai, kép- és dalfoszlányai.

Virágos csákóm, Vágják az erdei utat, Ha felülök a fekete gőzösre…, Ellőtték a jobb karomat…,Ha majd egyszer mindnyájan visszajönnek. – Olyan dalok címei ezek, amelyek slágerré lettek, amelyeket több millióan énekeltek, a fronton harcolókra vagy az otthon maradottakra gondolva. Bár a háborúról szól, a dalgyűjtemény megpróbálja a groteszkebb, vidámabb oldalát is megmutatni ennek azt időszaknak.

 

Nemes Takách Kata tervezte színpadi látványvilág hol a báb eszközeivel, hol koreográfiával, máskor filmbejátszásokkal vagy animációval teszi plasztikussá a dalokban megfogalmazott érzéseket, gondolatokat. Az egy órás műsor végére összeáll egy történet, amely méltóképpen idézi meg a helytállást, a féltést, a feszültségeket és az átélt örömöket is.

 

Előadják: Eke Angéla, Fazakas Júlia, M. Simon Andrea, Ágoston Péter, Márkus Sándor, Marofka Mátyás.

Látvány: Nemes Takách Kata; Zenei vezető: Kiss Ferenc; Zenei munkatárs: Péterdi Péter; Zene (hangfelvételről): Hegedős Együttes, zenekarvezető: Papp István Gázsa, Korrepetitor: Lovas Gabriella; Koreográfus: Horváth Zsófia; Rendező: Csizmadia Tibor

 

Jegyár: 2000 Ft; Támogatói jegyár (VII. kerületi lakosok számára): 1600 Ft;

Kedvezményes jegyár (diák, nyugdíjas): 1200 Ft;

online: www.bethlenszinhaz.hu, www.jegy.hu

 

Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Elhalasztott holnap

…folyik piros vérem

dalszilánkok az első világháború idejéből

Honvéd Együttes Színészkara

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

www.bethlenszinhaz.hu

 

Lantai József