2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elindult a Nemzeti Cégtár

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80571"><img class="image image-preview" src="/files/images/tacsi_fekete_toth_rostovanyi_kassai_pertics.preview.jpg" border="0" width="468" height="311" /></a></span>Ingyenes Nemzeti Cégtár céginformációs szolgáltatást indított a BCE Nemzeti Cégtár Zrt., hogy hozzájáruljon az üzleti etika erősödéséhez, a lánctartozások visszaszorításához és az egészséges cégstruktúra kialakításához. A céget alapító Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a szolgáltatás a hallgatók kutatási feladatait is segíti, hiszen a cégtárból - egyedülálló módon - friss aggregált pénzügyi adatok is nyerhetők a cégvilágról.</p> <p> 

tacsi fekete toth rostovanyi kassai pertics.previewIngyenes Nemzeti Cégtár céginformációs szolgáltatást indított a BCE Nemzeti Cégtár Zrt., hogy hozzájáruljon az üzleti etika erősödéséhez, a lánctartozások visszaszorításához és az egészséges cégstruktúra kialakításához. A céget alapító Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a szolgáltatás a hallgatók kutatási feladatait is segíti, hiszen a cégtárból – egyedülálló módon – friss aggregált pénzügyi adatok is nyerhetők a cégvilágról.

 

tacsi fekete toth rostovanyi kassai pertics.previewIngyenes Nemzeti Cégtár céginformációs szolgáltatást indított a BCE Nemzeti Cégtár Zrt., hogy hozzájáruljon az üzleti etika erősödéséhez, a lánctartozások visszaszorításához és az egészséges cégstruktúra kialakításához. A céget alapító Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a szolgáltatás a hallgatók kutatási feladatait is segíti, hiszen a cégtárból – egyedülálló módon – friss aggregált pénzügyi adatok is nyerhetők a cégvilágról.

 

Ingyenes, minden érdeklődő számára hozzáférhető webes céginformációs szolgáltatást indított a nemzeticegtar.hu címen a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. „A céget a Budapesti Corvinus Egyetem és az Opten Kft. alapította azzal a küldetéssel, hogy hozzájáruljon az üzleti etika szintjének növeléséhez, a lánctartozások visszaszorításához és a gazdaság megtisztításához. „A szolgáltatás mindezek mellett kitűnően támogatja a hallgatók kutatási tevékenységét is, hiszen nemcsak egyedi céginformációkat nyújt, hanem a magyar piacon egyedülálló módon ágazat és régiók szerinti bontásban aggregált pénzügyi adatokat is képez a cégvilágról" – mondta a szolgáltatás elindításakor Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora.

 

A Nemzeti Cégtár elindítására azért volt szükség, mert a rendkívül szétaprózott magyar cégvilágban gyenge a cégek likviditási helyzete, ami nagy kockázatot jelent minden szereplőnek. „Elég egy ki nem fizetett számla, és a tartozás cégek sokaságán szalad végig. Kialakul a lánctartozás, amely akár egy egész vertikumot is komolyan érinthet, ha az élén álló vállalkozás meghatározó szereplő a piacon" – mutatott rá prezentációjában Pertics Richárd, a BCE Nemzeti Cégtár vezérigazgatója. Márpedig Pertics szerint nem fizető vállalkozások a magyar gazdaság minden területén akadnak.

 

A Nemzeti Cégtár képet ad a keresett cégekhez kötődő pozitív és negatív (hatályos és már nem hatályos) információkról, megjeleníti, ha a cég közbeszerzést vagy EU-s pályázatot nyert, és iránymutatást ad az üzletkötéshez. A partnerkockázat csökkentésére törekszik a szolgáltatás azzal, hogy a keresett cég neve mellett feltünteti, hogy a cég tulajdonosainak és vezetőinek milyen arányban vannak kiemelten magas kockázatú kapcsolt vállalkozásaik. „Ennek rendkívül nagy jelentősége van a magyar cégvilágban, hiszen az újonnan alapított cégek 80 százaléka köthető korábbi cégek tulajdonosaihoz és vezető tisztségviselőihez, márpedig ezen cégek jelentős része úgy szűnt meg, hogy adósságokat hagyott maga után" – mondta a vezérigazgató.

 

„Nem véletlen, hogy a közös cél elérése érdekében az ország meghatározó gazdasági egyeteme és céginformációs szolgáltatója együttesen hozta létre a Nemzeti Cégtárat" – mondta Tóth Tamás, a másik társtulajdonos, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője. Úgy látja, a BCE és az Opten egyaránt felelősséget érez a vállalkozói kultúra fejlesztésével kapcsolatban, aminek – vállalkozásmérettől függetlenül – elengedhetetlen részét képezi a körültekintő üzletkötés.

 

„A hazai mikro- és kisvállalkozások helyzetének javítása alapvető cél jelenleg is. Sajnos még mindig gyakran előfordul, hogy mikrovállalkozók családjainak kell megélhetési problémával küzdeniük pusztán azért, mert becsületesen elvégzett munkájukat nem fizetik ki. – Ezt már Kassai Róbert miniszterelnöki megbízott, az Ipartestületek Országos Szövetségének korábbi alelnöke mondta. Kassai szerint a szolgáltatás jelentőségét az adja, hogy nem pusztán alapadatokat, hanem kifejezetten döntéstámogató segítséget kínál az üzletkötés előtt álló vállalkozások számára. – A szolgáltatás tehát akkor és ott segít, amikor és ahol a legnagyobb szükség van rá."

 

Az új webes szolgáltatás szükségességét támasztja alá a könyvvizsgálói és jogi szakma képviselőinek nyilatkozata is. „A könyvvizsgálók folyamatosan szembesülnek a kintlévőségek okozta károkkal. Úgy véljük, a Nemzeti Cégtár azok számára is kitűnő felületet kínál ezek megelőzésére, akiknek anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy fizetős rendszereket használjanak" – nyilatkozta Tácsi Hajnalka, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara főtitkára.

 

Szavait megerősítette Fekete Tamás, a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkára is, aki szerint a nemfizetésekből származó jogi eljárásokat sokszor meg lehetne előzni körültekintő tájékozódással és jól felépített szerződéses keretekkel. Úgy véli, az ingyenes rendszer kényelmes megoldást nyújt a vállalkozások számára arra, hogy ellenőrizzék a velük szerződő cégeket.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.