A zártkörű online filmfesztivál százfős zsűrije idén hét film közül választja ki a legjobbat. A családi és társadalmi drámák mellett idén groteszk vígjáték, thriller, film noir és filozófikus passiójáték is a terítéken.

 

A zártkörű online filmfesztivál százfős zsűrije idén hét film közül választja ki a legjobbat. A családi és társadalmi drámák mellett idén groteszk vígjáték, thriller, film noir és filozófikus passiójáték is a terítéken.

 

A magyarhangya és a FestivalScope harmadik alkalommal rendezi meg a Scope100 online filmfesztivált és közönségedukációs programot, mely idén nyolc európai országgal párhuzamosan fut majd. A Kreatív Európa által támogatott program keretében a százfős magyar zsűri hét film közül választ egyet, melyet jövő tavasszal moziforgalmazásban is bemutatnak.

 

Mi a Scope100?

A 2014-ben indult Scope-program egy, az Európai Unió által támogatott kísérleti közösségfejlesztő projekt, mely itthon a magyarhangya közösségi filmforgalmazó szervezésében fut. Az első évben megrendezett Scope50 keretében ingyenes, zártkörű online filmfesztivált szervezett ötven filmőrültnek a hazánkban nem forgalmazott kortárs európai filmes termés krémjéből. A győztes a MAGAM URA című norvég dramedy lett, egy önmagát kereső családapa hétvégi kiruccanásáról. 2015-ben a Scope100-al emelték a tétet: ez alkalommal már 100 filmfanatikus értékelt 10 különleges alkotást a filmeket elemző és a forgalmazás műhelytitkait bemutató szakmai workshopokon. A nyertes, a MADÁRKÁK című izlandi filmdráma egy tinédzser srác felnőtté és férfivá érésének kálváriáját mesélte el.

A Scope100 idén folytatódik, ez alkalommal már kilenc európai országban. Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Norvégia, Portugália és Svédország vetítik a saját válogatottjukat hazai közönségüknek.

 

Az idei Scope100 felhozatal nagyon színes lesz, 2 cannes-i, 3 locarnói, 1 tribecai és egy san sebastiani versenyfilmből áll, köztük az Arany Leopárd-díj nyertesével! A családi és társadalmi drámák mellett idén lesz groteszk vígjáték, thriller, film noir és filozófikus passiójáték is.

 

A Scope100 hazai közönsége 2016. november 4-től december 20-ig összesen hét, Magyarországon elérhetetlen filmet néz, értékel és vitat meg.

 

A legjobbat közösen választja majd ki és mutatja be a nagyközönségnek 2017 tavaszán. Mivel az első két etapban erős és lelkes Scope-közönség kovácsolódott össze, az idei fesztivál résztvevői köre elsődlegesen a meglévő nézőbázisból állt össze. Az online megtekintés mellett ismét lesznek offline alkalmak is, melyek során a zsűri tagjainak lehetősége lesz filmesztéták és forgalmazási szakemberek véleményét is meghallgatni és eszmecserét folytatni az egyes filmekről.

 

Az idei program:

 

AFTER LOVE / L'économie du couple (belga, 2016)

https://youtu.be/08cIUbY1IPE

THE APPLE OF MY EYE / La prunelle de mes yeux (francia, 2016)

http://www.dailymotion.com/video/x4ndbj9

GODLESS / Bezbog (bolgár, 2016)

https://youtu.be/QnxgAdPDYZ0

MOTHER / Ema (észt, 2016)

https://youtu.be/iy33kRiq-74

THE ORNITHOLOGIST / O Ornitologó (portugál, 2016)

https://www.youtube.com/watch?v=z1NNcL9xEds

ORPHAN / Orphenile (francia, 2017)

https://www.youtube.com/watch?v=YnpuZ2NQ-Us

PERICLE THE BLACK / Pericle il nero (olasz, 2016)

https://www.youtube.com/watch?v=Bf61entAiS8

 

A Scope100 program hazai támogatója a Francia Intézet.

 

http://magyarhangya.hu

http://scope100.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük