Ott van a neten, kivéve amikor adáshiba van. Mint a nyitás estéjén...Ott van a neten, kivéve amikor adáshiba van. Mint a nyitás estéjén…Hans-Gert Pöttering házelnök szerdán délelőtt elindította az Európai Parlament webtévéjét, amely több négy csatornán, több mint húsz nyelven sugároz.

Ott van a neten, kivéve amikor adáshiba van. Mint a nyitás estéjén...Ott van a neten, kivéve amikor adáshiba van. Mint a nyitás estéjén…Hans-Gert Pöttering házelnök szerdán délelőtt elindította az Európai Parlament webtévéjét, amely több négy csatornán, több mint húsz nyelven sugároz.

Az Európai Parlament webtévéadása, az EuroparlTV a http://www.europarltv.europa.eu/ címen érhető el.

A webtévé elindítása alkalmából szeptember 17-én rendezett ünnepségen az EP elnöke, Hans-Gert Pöttering azt mondta, „a 2009. júniusában tartandó európai választásokhoz közeledve, az EuroparlTV kiváló eszköz lesz a polgárok, különösen a fiatalok számára, hogy tájékozódjanak a közvetlenül választott Európai Parlament tevékenységéről és döntéseiről". A politikus hozzátette: ezek a döntések „közel 500 millió európai uniós polgár mindennapi életére vannak kihatással".

Mi lesz a csatornán?

Az Europarltv nem egyetlen műsort jelent. A négy különböző csatorna más és más közönséget céloz.
 
AZ ÖN PARLAMENTJE azoknak szól, akik különösen érdeklődnek az európai politika iránt: tájékozott polgárok, gazdasági szereplők, szociális partnerek, lobbisták, kutatók, az EU intézményeiben dolgozók stb.

Az Ön hangja elsősorban a szélesebb közönségnek szól. Itt lehetőség lesz a nézők által készített anyagok sugárzására is.

A Fiatal Európa mindenekelőtt az iskoláskorúak, az internetezők és a jövendő uniós választópolgárok csatornája.

A Parlament ÉLŐBEN folyamatos, élő adást ad az EP életéről. Különösen fontos program lesz a plenáris viták és a szakbizottsági ülések közvetítése, linkekkel az előző ülések audiovizuális archívumaihoz.

Az „Európai Parlament felfedezése" résznél az EP-ről szóló háttéranyagokat találhatnak a nézők. Így például információkat a képviselőkről, az európai pártokról, a szakbizottságokról, valamint a parlament működéséről, történetéről.

Magyarul is

A honlaphoz minden internetező hozzáfér. A nézők választhatnak a Windows Media és a Flash 9 programok között.

Minden programot több mint húsz nyelvre fordítanak le, ami a világon egyedülállóvá teszi a csatornát. Bizonyos műsorokat szinkronizálnak, másokat feliratoznak. Az Európai Parlament honlapjához hasonlóan az unió összes hivatalos nyelvén – így magyarul is – elérhetők lesznek az anyagok. Ezt a szolgáltatást a következő hetekben tesztelik.

Sokszínűség

A műsorokat az alapelveket tartalmazó „szerkesztői charta" alapján készítik.

Ebben többek között az szerepel, hogy „a csatorna irányítása a közszolgálati elvek alapján történik, tájékoztatási és oktatási célok szem előtt tartásával. A csatornának magas szakmai színvonalat kell képviselnie, vonzó és hiteles képet biztosítva a Parlament életének minden vonatkozásáról".

A csatornának ezen kívül „hűen tükröznie kell a véleményeknek Európai Parlamenten belüli sokszínűségét, tiszteletben tartva a képviselőcsoportok viszonylagos súlyát".

Miért az interneten?

Egy webtelevízió:

  • sokkal költséghatékonyabb, mint egy hagyományos televízió
  • könnyebben halad a technikával
  • bárhol, bármikor megtekinthető anyagok széles választékát kínálja
  • megfelel a változó szokásoknak, mivel sok európai – főleg a fiatalok – egyre inkább az interneten keresik a híreket és az információkat
  • lényegesen könnyebb a többnyelvűség biztosítása
  • ez az egyetlen hatékony módja, hogy az Európai Unión kívüli országokat is el lehessen érni

Átlátható és közérthető Európai Parlament

A megnyitó ünnepségen az EP tájékoztatásért felelős alelnöke, Alejo Vidal-Quadras (néppárti, spanyol) azt mondta, „az EP elkötelezett aziránt, hogy munkáját az európai polgárok számára a leginkább átláthatóvá és közérthetővé tegye. A polgároknak joguk van tudni, mi történik az általuk választott parlamentben".

Katerina Batzeli (szocialista, görög), az oktatási és kulturális szakbizottság elnöke szerint „az EuroparlTV olyan modern technikát biztosít, amely segíti minden polgár, különösen a fiatalok demokratikus részvételét az aktuális nemzeti és uniós ügyekben".

 

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/background_page/008-35907-210-07-31-901-20080901BKG35904-28-07-2008-2008-false/default_hu.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük