Nemzeti Fejlesztési ÜgynökségA két kormány, majd az unió megerõsítõ döntései után, az európai területi együttmûködés keretében, 216 millió euró értékben közös magyar-szlovák-fejlesztések indulnak, amelyek a határtérség gazdasági és társadalmi integrációjának erõsítését szolgálják.

 

  Nemzeti Fejlesztési ÜgynökségA két kormány, majd az unió megerõsítõ döntései után, az európai területi együttmûködés keretében, 216 millió euró értékben közös magyar-szlovák-fejlesztések indulnak, amelyek a határtérség gazdasági és társadalmi integrációjának erõsítését szolgálják.

 

A két uniós tagállam célul tûzi ki a határ menti térség gazdasági versenyképességének erõsítését, az emberek és közösségek közötti társadalmi és kulturális koherencia növelését, az elérhetõség és az információcsere javítását.

A hivatalosan Magyarország – Szlovákia határon átnyúló együttmûködés operatív program nevet viselõ dokumentum a 2007-2013 közötti tervezési idõszakra szól. Finanszírozását 85%-ban az európai regionális fejlesztési alap, 10%-ban pedig a résztvevõ tagállamok kormányzati hozzájárulásai biztosítják. A maradék 5%-ot a forrásokat felhasználó végsõ kedvezményezettek biztosítják minden egyes projektben. A program keretében 176 millió euró uniós forrás kerül felhasználásra, amely kiegészülve a nemzeti hozzájárulásokkal 216 millió eurós közös fejlesztést biztosít az érintett régióknak. Az együttmûködésben magyar részrõl Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest vesznek részt. Partnereik szlovák részrõl a következõ megyék: Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa.

A fejlesztési programot várhatóan júniusban fogadja el a magyar és a szlovák kormány, ezután kerülhet sor az Európai Bizottsághoz történõ benyújtásra. A program átfogó koordinációjáért a közös szervezetek felelnek, így többek között a Közös Monitoring Bizottság, amelynek egyik feladata a közös pályázati rendszer mûködtetése, a projektek kiválasztása és jóváhagyása. A pályázati felhívások várhatóan 2007 végén, 2008 elején jelennek majd meg. Az elbírálás során a kiíró szervezetek megkülönböztetett figyelmet fordítanak arra, hogy jó minõségû, megalapozott, valóban határon átnyúló hatással rendelkezõ projektek részesüljenek támogatásban.

Pályázni lehet majd határon átnyúló üzleti és gazdasági infrastruktúra létesítésére, vagy a már meglévõ háttér fejlesztésére. Támogatásban részesülhetnek a közös iparági együttmûködések, az ún. klaszterek, továbbá az információszolgáltatási tevékenység mindkét ország kis- és középvállalkozásai számára. Prioritást kap a közös turisztikai termékek fejlesztése, az idegenforgalmi célpontok és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra kiépítése és korszerûsítése. Kiemelt figyelmet kap a vízgazdálkodás harmonizációja, az árvizek és szennyezések megelõzése, árvíz-elõrejelzõ rendszerek kiépítése, tározók létesítése valamint a vízminõség javítása.

A természetvédelmi együttmûködés területén külön hangsúlyt kap a határon átnyúló nemzeti parkok és természetvédelmi területek fejlesztése. A gazdasági kapcsolatok élénkítésére szükséges a határ mentén elhelyezkedõ településeket összekötõ közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Mindez magába foglalja utak, kerékpárutak építését, a határon átnyúló, rendszeres közösségi közlekedés megteremtését vasúton, közúton és a légi közlekedés területén egyaránt. Ide tartozik a folyókon való jobb határátkelési lehetõségek biztosítása, a kompok és kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése is.

A program egymás megértését segítõ képzési programokat, identitásra és hagyományõrzésre irányuló tevékenységeket is támogat: múzeumokat, könyvtárakat, közösségi házakat, színházak együttmûködését éppúgy mint a kulturális, mûvészeti és néprajzi értékek védelmét.

A program végrehajtásáért magyar részrõl a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, szlovák részrõl az Építésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a felelõs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük