2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elkezdődött a 126. országos madáretetési szezon

5 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97013"><img class="image image-preview" src="/files/images/szencinege_mogyorogolyo_eteton_Budapest_2012_Orban_Zoltan_0002.JPG" border="0" alt="Széncinege az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán)." title="Széncinege az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán)." width="472" height="315" /></a><span style="width: 518px" class="caption"><strong>Széncinege az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).</strong></span></span>Több mint egy évszázada indult el Magyarországon az önkéntes madáretetési mozgalom. Az itthon maradó, Európa és Ázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető. Az ötvennél is több potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése ugyanakkor egyedülálló élményt kínál számunkra a kertekben, a parkokban és a sokadik emelet magasságában is. </p> <p> 

Széncinege az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).Széncinege az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).Több mint egy évszázada indult el Magyarországon az önkéntes madáretetési mozgalom. Az itthon maradó, Európa és Ázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető. Az ötvennél is több potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése ugyanakkor egyedülálló élményt kínál számunkra a kertekben, a parkokban és a sokadik emelet magasságában is.

 

Széncinege az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).Széncinege az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).Több mint egy évszázada indult el Magyarországon az önkéntes madáretetési mozgalom. Az itthon maradó, Európa és Ázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető. Az ötvennél is több potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése ugyanakkor egyedülálló élményt kínál számunkra a kertekben, a parkokban és a sokadik emelet magasságában is.

 

Az etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok tél elejei beköszöntétől ezek tartós megszűnéséig, többnyire decembertől márciusig tart. Bár az idei december szokatlanul enyhe időjárással indult, a várható lehűlés a madarakat is a településekre, az etetők közelébe vonzza.

 

Az etetőn alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók: növényi magvak, állati zsiradék és alma, melyeket együtt érdemes alkalmazni. A legfontosabb téli madáreleség a napraforgó, amibe érdemes apró szemű magvakat, kölest, muhart stb. keverni. A második eleségcsoport az állati zsiradék: a cinkegolyó, a háj, a faggyú, a nem sós vagy kifőzött szalonna. A harmadik pedig a gallycsonkokra szúrható, földre szórható alma. Az etetőkön a táplálékhoz hasonló fontosságú az ivó- és fürdővíz is. Az itatóból a jeget elegendő napközben legalább egyszer langyos vízre cserélni.  

 

Ne tegyünk az etetőbe kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig, hétig is itt maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhat.

 

A kihelyezés módja és működési elve szerint több etetőtípus (ablak-, dróthenger-, dúc-, függő-, garatos önetető és talajetető) is létezik. Emellett pedig léteznek olyan tematikus etetőkertek is, melyekkel a ritkább látogató harkályok, küllők, fakuszok és ökörszemek látogatását lehet gyakoribbá tenni. Az etetőkre látogató madarak egy része jobban szeret a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért egy-egy etetőhelyen lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket.

 

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár több száz kilométerről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért a megkezdett etetést lehetőleg ne hagyjuk abba.

 

Az etetők közelbe érdemes kihelyezni néhány mesterséges madárodút is, amiben az odúköltő madárfajok (cinegék, verebek) akár csoportosan is éjszakázni tudnak.

1890-ben jelent meg Bornemissza Zoltán fatenyésztési vándortanár: „A hasznos madarak védelméről" című ismereterjesztő, szemléletformáló könyve Budapesten, amiben ez a felvilágosult gondolkodó a madarak téli etetésének lehetőségére és fontosságára is felhívta az olvasók, az ország lakosságának, különösképpen pedig a mező- és erdőgazdálkodók figyelmét. Ettől az évtől számíthatjuk a lakosság körében mind nagyobb népszerűségnek örvendő országos madáretetés elindulását, ami idén immáron a 126. szezon. Ezt követően Herman Ottó (kinek halála 100. évfordulójára tavaly emlékeztünk) 1901-ben megjelent: „A madarak hasznáról és káráról" című művében már külön fejezetet szentelt a madáretetésnek. Több mint száz év folyamatos környezeti nevelési munkájának köszönhető tehát, hogy ősszel szinte automatikusan nyúlunk a madáreleségért az üzletek polcain, helyezzük ki és töltjük fel a gyerekekkel közösen az etetőket! Napjainkban a fogyatkozó madarak védelmére odafigyelés még fontosabb, mint madárvédő eleink idejében, akiket már akkor is az aggodalom késztetett megszólalásra:

"Ezen füzetke czélja a mező- és erdőgazdaságra nézve hasznos madarak, és egyéb állatoknak megismertetése, továbbá czélja a madarak észrevehető fogyásának okát feltárni, s ennek meggátlására minden természetbarát, de különösen, saját jól felfogott érdekében, a gazdaközösség figyelmét felhívni"

    [Bornemissza Zoltán – A hasznos madarak védelméről, Budapest 1890]

 

"A mi pedig külön is késztet és följogosít, ez az, hogy mind ritkábban látom kelni égfelé a pacsirtát; leghűségesebb barátunk, a füsti fecske mindinkább elmaradoz fészkétől; a kert, az erdő éd liget fáinak, bokraiban sürüjében nincs mozgás; … . … A mi tájainkon pedig elhallgat a "pittypalaty" s ha Arany János élne, csak elvétve hallhatná meg a kis párok szerelmi vallomását, melyet kevés sorban oly mesterileg leirt volt."

    [Herman Ottó – Madárvédelem, előadás az Országos Állatvédő Egyesület

    1900. évi február hó 25-én tartott közgyűlésén]

 

http://www.mme.hu/teli_madaretetes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.