A Főzdefeszt szervezői szeretettel meghívnak Titeket/Önöket az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál megnyitójára, melyet május 13-án, pénteken, délután 16.30-kor tartanak a Mikszáth Kálmán téren felállított színpadon.

A Főzdefeszt szervezői szeretettel meghívnak Titeket/Önöket az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál megnyitójára, melyet május 13-án, pénteken, délután 16.30-kor tartanak a Mikszáth Kálmán téren felállított színpadon.

 A meghívás természetesen nemcsak a sörbarátoknak, hanem a sörrel ismerkedni, barátkozni esetleg örök hűséget esküdni szándékozók számára is szól. Ne csak a megnyitóra jöjjenek el, hiszen a fesztivál kétnapos. hanem töltsön két kellemes napot a kedvenceivel. 10 hazai kisüzemi sörfőzde hoz a fővárosba, több mint 200 hordó sört! Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, (nem összekeverendő a szörfözéssel) és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében. Kulcskérdés a személyes jelenlét, hiszen elsősorban jobb, ha én iszom meg a sört és nem más meséli el nekem, másodsorban a szervezők ragaszkodtak hozzá, hogy a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket.

Itt lesz többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses Sör.

 

Vendégeink lesznek az osztrák Gösser a maga utolérhetetlen szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dům egy zöld színű, húsvéti csalános sörrel. A Mikszáth téri vendéglátóhelyek – akik voltak olyan kedvesek, hogy magukra vállalták a sörök kicsapolásának nehéz és sok szakértelmet igénylő feladatát – mind külön az alkalomra optimalizált különleges ételválasztékkal várják a vendégeket.

 

A modern sörgasztronómia egy váratlan fordulatát a Malackaraj pultja fogja bemutatni. Hab a tortán, azaz stílszerűbben hab a sörön, hogy a megnyitó beszédet dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc- biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára mondja el, majd utána dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármesterének üdvözlő szavait hallgathatjuk. Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a hivatalos megnyitó előtt is van élet a téren. Pódiumbeszélgetést hallgathatunk úgy 15.30 tájékán Péter Anna (Malackaraj), Kovács Gábor (Serteperte), Váncsa István és Sulyok Miklós részvételével.

A színpadon délután szakmai beszélgetések lesznek, este pedig koncertek. A szakmai programon a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének docense, Vecseri Beáta, Vétek György söríró és Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, illetve Bereczki István, az egyetlen magyar komlótermesztő fogja megtárgyalni a hazai kézműves sör múltját, jelenét és jövőjét a sörfőzők és sörbloggerek társaságában.

 

A szakmai beszélgetés után nyilvános sörkóstoló és sörértékelés a szakma nagyjaitól ajándék kóstolóval és ajándék sörfalatkákkal. Végül ismert közéleti személyiségek ülnek le beszélgetni, és igyekeznek ledönteni az összes áporodott sörös közhelyet, igyekeznek megcáfolni az összes sörrel kapcsolatos városi legendát. A pénteki ünnepélyes megnyitón csapra verik a fesztivál első söröshordóját, a szombati fesztiválzárón pedig kihirdetik a Fesztivál Sörét, amit a közönség fog megszavazni. Péntek este a Cabaret Medrano és az Artézis játszik, szombat este a Fit Fat, a Cocklers, majd végül a Grabanc zárja a fesztivált.

 

És most csemegézzünk egy keveset a Fesztiválon megjelenő főzdék között.

A Főzdefeszt 2011-en bemutatkozó Sörfőzdék:


Agro-flott (Békésszentandrás)

 

A dél-alföldi Szarvas melletti főzde készíti Magyarország legjobb sörét – legalábbis a milliós látogatottságú nemzetközi sörkóstoló közösségi oldal – a Ratebeer szerint. A Black Rose mélybarna, olajos folyadék, mely aszalt szilva és kávé jegyei mellett teljesen elzsibbasztja ínyünket. Szent András könnye nevű stb…


Kissler Sörfőzde (Dombóvár)

 

A déli főzde kitűnik a társai közül koncepciózus férfias, száraz és keserű fekete sörével, mely már-már a Guinness babérjaira tör.


Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca)

 

A hazai sörfőzés zászlóshajója, Korty nevű, szigorúan Miskolcon csapolt, Tokaji Aszúval készült sörkülönlegességüket Prágában Tokajske néven csapolják, miután számos külföldi díjat bezsebelt. A fesztiválra nemcsak a Korty jön, hanem Jan Surany, a cseh vendégsörfőző által Felsőzsolcán főzött India Pale Ale is.


HBH Sörfőzde (Táborfalva)

 

A hazai sörfőzés hagyományosan legnépszerűbb irányzata, a könnyű és friss bajor világos sörökben keresendő. A HBH ennek egyik leghitelesebb képviselője. A fesztiválra szűretlen sörrel érkeznek.


Bors Sörfőzde (Győrzámoly)

 

Hazánk legifjabb sörfőzdéje tavaly nyitotta meg újra kapuit, és azonnal egy magyar búzasörrel színesíti a palettát.


Kárpi (Soltvadkert)

 

A Kárpi a Magyarországon leginkább elterjedt, hagyományos friss bajor világos sört főzi, megbízható minőségben, mennyiségben. A fesztiválra a Kárpi szűretlen változata érkezik.


Osterbrau (Fót)

 

Az Osterbrau sörfőzde-család ősforrása egy családi ház pincéjében üzemel és a hagyományos világoson kívül gyömbérest és direkt a sörgurmékat megcélzó szuper-komlós söröket is főznek.


Osterbrau (Domony)

 

A domonyi Osterbrau, a sörfőzde család másik túlélő tagja, melynek biztos hídfője van egy budai kocsmában szintén több megbízhatóan működő sörkülönlegességgel dolgozik.


Kaltenberg (Budapest)

 

Hazánk nyolcvanas évekbeli első látványsörfőzdéjében a mai napig főznek sört, nem is egyfélét, és nem is rosszat, mégis kicsit elfeledkeztünk róla. Itt az ideje újra felfedezni!


Dupla Köleses Sör (Jázsdózsa)

 

A Köleses sör nem főzde, hanem egy sör, ami a jászdózsai sörfőzdében készül. A vállalkozó kedvű sörmester, aki az ősi magyar sör nyomait kutatva jutott el a Kölesesig, a Főzdefesztre megfőzte a mindennapi Köleses duplaerejű fesztivál-változatát.


Grabanc IPA

 

Az India Pale Ale az amerikai sörforradalom ikonikus sörtípusa. Extrém módon komlózott, zsibbasztó illatú, erős világos sör, melyet britek a 18. században az indiai gyarmatokra exportáltak. A Grabanc IPA az első magyar fejlesztésű IPA a most alakuló első magyar vándorfőzde, az armando_otchoa sörmesterétől..

Vendég, a Pivovarský dům és a Pivo Dům sörmestere!

A Fesztiválban részt vevő vendéglátóhelyek: Darshan Café, Fiktív Pub, Don Leone Pizzéria, Leonardo Pizzéria, Blues Pub, Mixart, M2, Zappa.

A fenti sörírás közben eszembe ötlött, hogy rengeteg bordalt ismerünk, de a sörrel vajmi kevés zenemű foglakozik. Kivétel talán Flotow: Márta című operája, amelyben az egyik főszereplő a kocsmában iddogál – végre egy hangulatos jelenet – és felcsendül a sördal. Többen az okosok közül kijelentették, hogy a sörnek ne dala, hanem habja legyen – én ezzel nem értek egyet.  Szeretném a kortárs zeneszerzők figyelmét a sörre irányítani, tiszteljék meg ők is jelenlétükkel az eseményt, a sör ihletet is adhat.

 

Kedves sörtársaim, ne feledjék, péntek – szombat a Mikszáth Kálmán téren, Első Hazai Kézműves Sörfesztivál. Döntsd a sört és ne siránkozz, én is ott leszek,

Lantai József   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük