2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ellentétes pólusok vonzásában az arany

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/51700"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_93.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span>A mostanihoz hasonlóan elbizonytalanodott állapotban nem túl gyakran láthattuk az aranyat az elmúlt hónapokban. Ennek oka az, hogy a nemesfém jelenleg két pólus vonzásában és taszításában ingadozik ide-oda. Egyfelől mintsem változtak a pénzügyi és adósságválság lényegi aspektusai, ami továbbra is kedvező az árfolyam számára. Másfelől viszont előnytelenül hat a kurzusra a görög helyzet éppen vélt enyhülése és az olaj árának csökkenése - tájékoztat a www.aranypiac.hu</p><a href="http://www.aranypiac.hu/"></a><p>

 1 93.thumbnailA mostanihoz hasonlóan elbizonytalanodott állapotban nem túl gyakran láthattuk az aranyat az elmúlt hónapokban. Ennek oka az, hogy a nemesfém jelenleg két pólus vonzásában és taszításában ingadozik ide-oda. Egyfelől mintsem változtak a pénzügyi és adósságválság lényegi aspektusai, ami továbbra is kedvező az árfolyam számára. Másfelől viszont előnytelenül hat a kurzusra a görög helyzet éppen vélt enyhülése és az olaj árának csökkenése – tájékoztat a www.aranypiac.hu

 1 93.thumbnailA mostanihoz hasonlóan elbizonytalanodott állapotban nem túl gyakran láthattuk az aranyat az elmúlt hónapokban. Ennek oka az, hogy a nemesfém jelenleg két pólus vonzásában és taszításában ingadozik ide-oda. Egyfelől mintsem változtak a pénzügyi és adósságválság lényegi aspektusai, ami továbbra is kedvező az árfolyam számára. Másfelől viszont előnytelenül hat a kurzusra a görög helyzet éppen vélt enyhülése és az olaj árának csökkenése – tájékoztat a www.aranypiac.hu

A nemesfémek árfolyamát csaknem tetszés szerint befolyásolják egészen különböző tényezők egyidejűleg, amelyek közül hol az egyik, hogy a másik kerekedik felül. Két hete még az arany és az ezüst számára pozitív faktorok voltak a meghatározóak a piacok hangulatában. Akkor a görög mentőcsomag meghiúsulásától való félelem lendületesen tornászta felfelé az arany kurzusát új 1552,50 dolláros unciánkénti csúcsra a londoni kereskedésben. Ezt azonban fájdalmas zuhanás követte, miután a görög parlament szerény többséggel a mentőöv elfogadása mellett voksolt, és még a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is masszív intervencióval beavatkozott az olaj árfolyamába. A völgybe vezető úton átlépte aztán a sárga nemesfém jegyzése a technikailag fontos támasznak számító 50 napos mozgóátlagot, ami újabb eladásokat generált. Ezek során elbukott az 1.500 dolláros lélektani támasz is, míg végül pénteken 1.483 dolláron, 2%-ot meghaladó heti mínusszal fejezte be az arany Londonban az elmúlt hetet.

Árfolyamgörbék nem tudnak hazudni, hiszen nemcsak tükröződik bennük a piac minden információja, de megmutatják a börze szereplőinek jellegzetes cselekvései mintáit is. Ez a felismerés adja az alapját a technikai árfolyamelemzésnek, amely rendszerint hasznos adalékokkal szolgál a jövő előrejelzését illetően. Az arany esetében most az látszik, ahogy a távolság egyre növekszik lefelé az 50 napos mozgóátlagtól, és megismételődik a legutóbbi nagyobb lejtmenet, amikor 1.478,50 dollárig fejlődött vissza az árfolyam. Amennyiben az itt húzódó ellenállás nem tudja megtartani a jelenlegi esést, akkor egyre valószínűbbé válhat a két hete már kilátásba helyezett elhúzódó nyári pangás forgatókönyve. Ebben az esetben akár 1.430 dollár körüli jegyzésekkel is számolni kell még az elkövetkezendő két hónap folyamán. Az ebben a tartományban húzódó erős támaszok azonban jó eséllyel megálljt parancsolhatnak a kurzus további hanyatlásának.

2 59.thumbnailAz ezüstnél továbbra sincs új a nap alatt. A változatlanul erős nyomás alatt lévő árfolyam 2,5%-os veszteséggel, 33,85 dolláron zárta az elmúlt hetet a londoni fizikai kereskedésben. A befektetőknél májusi zuhanása óta kegyvesztetté vált szürkésfehér nemesfémre a továbbiakban is rájárhat a rúd, amennyiben a világgazdaság újbóli gyengélkedésével kapcsolatos félelmek beigazolódnának. Bár ebben az esetben a válság valutájaként profitáló arany gátolná az olcsóbbik nemesfém drasztikusabb lecsúszását, hiszen egy a történelmi csúcsát ostromló aranyár mellett tartósan 30 dollár alatti unciánkénti ezüstár aligha lenne elképzelhető. Az ezüstárfolyam fundamentális alakulására mindenesetre két tényező lehet az elkövetkezendőkben leginkább befolyással. Egyrészt a befektetői kereslet a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) révén, amely 10%-ot meghaladó mértékben csökkent az év eleje óta, de az utóbbi időszakban már stabilizálódni látszik. Másrészt az ipari kereslet alakulása, amely viszont az év elejéhez képest mutatott legutóbb látványos visszaesést az ezüstárfolyam elképesztő szárnyalása miatt. Ezen a téren javulás egyelőre nemigen várható, mivel a legfontosabb ipari országokban most küszöbön álló nyári szabadságolási időszak jellemzően mérsékelő hatással van az ezüst alapanyag felhasználására.

Május eleji zuhanása óta egy bő 5 dolláros sávban mozog az ezüst árfolyama oldalirányba. Jelenleg ennek a zónának a gyenge oldalán tartózkodik a nemesfém, fanyar szájízt okozva azáltal, hogy a múlt héten kiesett a tavaly augusztusban indult emelkedő trendjéből. Ezen túl az árfolyam eróziója során egyre közelebb kerül a 200 napos mozgóátlag (piros) görbéjéhez is, amely szintén egy jelzésértékű hosszútávú trendvonal. Amennyiben a rövidtávon csökkenő trendjét folytatva ez alá is becsorog a kurzus, úgy masszív eladási hullám mutatkozhat. Ellenben ha visszafordul innét az árfolyam, akkor az a hosszútávon emelkedő trend megerősítéseként lenne értelmezhető, jókora felívelési potenciál felszabadulásával.

3 44.thumbnailA további jövőképet illetően, az utóbbi időszak lejtmenete még egyáltalán nem jelenti az évtizedes nemesfémpiaci hossz megtörését, éspedig akkor sem, ha a nyári vakációban ez a csökkenés egyelőre még tovább folytatódna. Ehhez túlontúl bizonytalan a globális pénzpiacok aktuális állapota. Efféle, az árfolyamok normális volatilitásának keretein belül maradó korrekciók bármikor kialakulhatnak, mint ahogy láttunk is erre már számtalan példát az elmúlt időszakokban. Az ilyen fázisok az erőgyűjtés pillanatai, amikor a túlvett spekulatív pozíciók leépülhetnek, és kiváló alkalom keletkezik az ipari felhasználók nyersanyag-vásárlására, valamint a befektetők számára a piacba való újbóli beszállásra.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.