2023.június.02. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

14. Nyári Zsidó Fesztivál

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51695"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/wwf,%20zsido%20feszt,%20Lakner%20kiall%20018.thumbnail.jpg" border="0" alt="A hitközség háza belül" title="A hitközség háza belül" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>A hitközség háza belül</strong></span></span></p><p>A 14. Nyári Zsidó Fesztivál idén egyszerre hat helyszínen zajlik: a Dohány utcai zsinagógában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Rumbach utcai zsinagógában, a Goldmark Teremben, a Zsidó Múzeumban és a Puskin Moziban.

a hitközség  háza belülA hitközség háza belül

A 14. Nyári Zsidó Fesztivál idén egyszerre hat helyszínen zajlik: a Dohány utcai zsinagógában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Rumbach utcai zsinagógában, a Goldmark Teremben, a Zsidó Múzeumban és a Puskin Moziban.

a hitközség  háza belülA hitközség háza belül

A 14. Nyári Zsidó Fesztivál idén egyszerre hat helyszínen zajlik: a Dohány utcai zsinagógában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Rumbach utcai zsinagógában, a Goldmark Teremben, a Zsidó Múzeumban és a Puskin Moziban.

Megújult a Goldmark Terem

A Wesselényi utca 7-ben teljesen felújították, turisztikai célokra is alkalmassá tették a Goldmark Termet és kapcsolt részeit a budapesti Zsidó Hitközség részére. Az Európai Unió, az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege összesen 293.946.714 forint volt – hirdeti a márványtábla a modern kialakítású épületben. A Magyar Állam részvétele az NFÜ Új Széchenyi Terv keretében zajlott.

   Az épület kulturális örökséget kezelő intézet, kiállítás, látványraktár, előadóterem és levéltár is egyben, amely a nagyközönség rendelkezésére áll vasárnaptól csütörtökig 10-18 óráig, pénteken 10-16:30-ig. A kiállított iratokat és tárgyakat szakmai vezetéssel lehet megtekinteni. Jelentkezés: a Családfakutató Központban. A Goldmark Terem „előszobájában" kiállítás nyílt a hajdani zsidó negyed kulturális és építészeti örökségéből. Googlemaps segítségével akár órákig eljátszhatunk térben és időben a terület bejárásához, interaktív felfedezéséhez. Szombaton és a zsidó ünnepeken zárva van. Az első emeleti kutatóteremben iskolások  ismerhetik meg a zsidó múltat.

 

A csodaszép Dohány utcai zsinagóga természetesen a fesztivál fő helyszíne. Klasszikusok, operaslágerek, szefárd dalok és klezmer zene lesz műsoron. Augusztus 27-én rendhagyó éjszakai koncerttel (22 órától) nyílik az eseménysorozat az Adler Trióval. 28-án a New York-i Metropolitan fúvósai lépnek fel. Palya Bea énekel szefárd dalokat, David D'Or és Miklósa Erika operaáriákat ad elő a Magyar Állami Operaház Failoni Zenekarának kíséretében. Izraeli világzenei formáció lesz a különlegesség, a Budapest Bár pedig régi kávéházi hangulatot idéz fel.

 

Az Uránia Nemzeti Filmszínház operettet, Leonard Cohen slágereket és világzenét mutat be kiváló szólistákkal. Ugyancsak fellép a harmonika nemzetközi sztárja, Orosz Zoltán. Az izraeli Beer-Sheva Theater Játszd újra Sam! című előadását magyar feliratokkal láthatja a közönség. Horváth Kornél és Dresch Mihály a jazz és a Balkán népzenéjét ötvözi. Szeretni bolondulásig címmel Horgas Eszter ezúttal filmzenékből ad saját feldolgozású koncertet Botos Éva közreműködésével. Idén Ékes Georgina és táncegyüttese műsorában is gyönyörködhetünk.

horgas eszterHorgas Eszter

 

A Rumbach utcai zsinagóga kamarazenei estek, jazz és színházi ősbemutató helyszíne lesz Szenes Hanna életéről, kiváló színészek (Béres Ilona és Hámori Gabriella) közreműködésével. Szirtes Edina Mókus József Attila verseit zenésíti meg, Leonard Schreiber és Veronika Shoot a Bachtól Gershwinig produkcióban lép fel.  Pasztircsák Polina dalestjén Liszt és Mahler műveiből, valamint operákból nyújt válogatást.

 kalmár tiborKalmár Tibor

A Goldmark Teremben többek között Kalmár Tibor Kulisszatitkok című beszélgetés sorozatát élvezheti a közönség Bodrogi Gyulával, Székhelyi Józseffel és Gálvölgyi Jánossal. Ugyanitt vendég lesz Giorgio Pressburger, Gerendás Péter pedig Csaláregény című új albumát mutatja be. A Sabbathsong Klezmer Band zenés Klezmer Kabaréval indul.

gerendás péterGerendás Péter

(kép 24: Gerendás Péter)

 

A Zsidó Múzeumban Arató András Szabadság, szerelem című portréfotóinak kiállítását kínálja három héten át. A szépen felújított Király utcai Gozsdu Udvar ismét kézműves kirakodó vásár helyszíne lesz – zsidó ételekkel, italokkal, könyvekkel, emléktárgyakkal.

 

A fenti felsorolás korántsem teljes, a részleteket a Nyári Zsidó Fesztivál honlapján lehet megtekinteni. Jegyet árulnak – az értékesítés már megindult – az interticket, a jegymester és a jegyirodák. Az árak: 5.900-10.900 forinttól kaphatók a zsinagógák, 2.500-ért a Goldmark Terem és 3.000 forintért az Uránia Nemzeti Filmszínház előadásaira.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.