2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Élő Vár Zemplénben

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97236"><img class="image image-preview" src="/files/images/head_december.jpg" border="0" width="484" height="150" /></a></span>Egyedülálló történelmi rekonstrukciós munka terepe a kevés, különleges építészeti emlékek őrzőjeként megmaradt magyarországi várak egyike, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér.<strong><strong>

Egyedülálló történelmi rekonstrukciós munka terepe a kevés, különleges építészeti emlékek őrzőjeként megmaradt magyarországi várak egyike, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér.

Egyedülálló történelmi rekonstrukciós munka terepe a kevés, különleges építészeti emlékek őrzőjeként megmaradt magyarországi várak egyike, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér.

2015 végére rekonstruálják a várkomplexum épületét annak érdekében, hogy az oda látogatók maguk is a vár életének részeként érezhessék magukat. A környezetéből magasra meredő hegyről a zempléni táj fölött őrködő vár igazi kuriózumokkal repíti vissza az időben az idelátogatókat.

A turisztikai fejlesztés célja, hogy Füzér vára – a 16-17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával – méltó bemutatóhelye legyen a hazai történelem eme igen sokrétű periódusának, a benne élők mindennapjainak és a kor szokásainak. Ezt korhű építészeti megoldásokkal, a fennmaradt leltári feljegyzések alapján elkészített belső berendezéssel, valamint a századot megidéző, funkciónak megfelelő kézműves mesterségek bemutatásával kívánják elérni.

A beruházás során a vár visszanyeri középkori fényét, megújul a palotaszárny és a várkápolna, valamint az alsóbástya épületrésze, amelyek bejárása színes, izgalmas programot garantál a családok és az iskolás gyerekek számára.

A beruházást követően interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a kincstárral, várlakók 16-17. századi hétköznapjaival, a vár építéstörténetével, a Magyar Szent Korona őrzésének körülményeivel.

A település komplex szolgáltatáscsomagot nyújt vendégeinek, akiket a várhoz kapcsolódó látogatóközpont, tájház és kézműves ház is vár, valamint megcsodálhatják az egyik legszebb magyarországi, falusi református templomot, kirándulásokat tehetnek a leghíresebb túraútvonalakon, felkapaszkodhatnak a Nagy-Milicre, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Zemplénre és a Kárpátok vonulataira egyaránt.

Nyitás: 2016 tavaszán

www.fuzerivar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.