2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Előítélet

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/104014"><img class="image image-preview" src="/files/images/prejudice-blinded.jpg" border="0" width="222" height="235" /></a></span>Az előítélet (balítélet) és ikertestvérei, a gyanakvás, kirekesztés, általánosítás valószínűleg egyidős az emberiséggel. Az ősember gyanakodva figyelte a másik törzshöz, családhoz, csoporthoz tartozó emberi lényt, félt is tőle. Nem kívánt közelebbi kapcsolatba kerülni vele.

prejudice blindedAz előítélet (balítélet) és ikertestvérei, a gyanakvás, kirekesztés, általánosítás valószínűleg egyidős az emberiséggel. Az ősember gyanakodva figyelte a másik törzshöz, családhoz, csoporthoz tartozó emberi lényt, félt is tőle. Nem kívánt közelebbi kapcsolatba kerülni vele.

prejudice blindedAz előítélet (balítélet) és ikertestvérei, a gyanakvás, kirekesztés, általánosítás valószínűleg egyidős az emberiséggel. Az ősember gyanakodva figyelte a másik törzshöz, családhoz, csoporthoz tartozó emberi lényt, félt is tőle. Nem kívánt közelebbi kapcsolatba kerülni vele.

   Filozófiai értelemben az előítélet valamely személlyel szemben érzett idegenkedő vagy ellenséges attitűd, melynek alapja pusztán annyiban van, hogy az illető személy egy másik csoporthoz (nép, bőrszín, vallás, kultúra)  tartozik, és ennek következtében feltételezik róla, hogy a csoportnak tulajdonított negatív tulajdonságokat hordozza.

   Más megfogalmazásban az előítélet a hibás vagy merev általánosításokon alapuló, előre kialakított feltételezés, vélemény. Az előítélet felment az alaposabb gondolkodás, mérlegelés alól. (Mi a véleményed Henri de Toulouse-Lautrec francia festőművészről? Púpos volt és törpe.)

   Szociológusok, előítélet-kutatók szerint – mert ilyenek is vannak –  az előítéletek ellenállnak a tapasztalatnak és a józan megfontolásoknak. Akkor is ragaszkodunk hozzájuk, ha a valóság megcáfolja véleményüket. Két típust különbözetnek meg, közös vonásuk sajátja az elfogultság.  Az egyik típus az általa nem ismert valóságot feltétel nélkül magáévá teszi, nem ismeri eléggé a másik embert, helyzetet, tárgyat, eszmét. A másik típus az ismeret tárgyára vonatkozó más véleményt figyelmen kívül hagyja, meg sem hallgatja, nem is érdekli.

   Az előítélet még a tudományba is „beszivárog", például a matematikában a korreláció, a valószínűségszámítás. Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy 2015-ben hazánkban a cserbenhagyásos gázolások többségét felderítette a rendőrség és megállapították, hogy az elkövetők 85 %-a 20-30 év közötti olyan férfi, akinek jogosítványa legfeljebb 2 éves. Ha a mai nap történik egy ilyen bűncselekmény, akkor a rendőrség elsősorban új jogosítvánnyal rendelkező fiatal férfiakat fog keresni a környéken. Előítéletes a rendőrség?  Tulajdonképpen igen, mert ettől még lehet, hogy az elkövető 50 éves hölgy, de valahonnan el kell indulni.

   A múlt század ötvenes, hatvanas éveiben társadalmi jelenség lett az előítélet, a gyanakvás. Elvárták az emberektől, hogy „éberek" legyenek, szimatolják környezetükben hol bujkál az „ellenség"? A származás döntött el majdnem mindent, előrejutást, vagy kitelepítést. Később  jelentősen felpuhult a közélet, például az egyetemre már nem származás alapján vették fel a diákokat.

   Az Egyesült Államokban az Iszlám Állam terrorcselekményei óta súlyt helyeznek a muszlimok védelmére. Ott terjed a következő történet. Ismert színészházaspár autóját a szíriai határállomáson megállítja két fegyveres ISIS harcos. Az egyik azt mondja, öld meg a hitetleneket! A másik habozik. Muszlim vagy? – kérdezi a férfit. Igen, hangzik a válasz. Akkor idézz a Koránból! A színész elkezdi: Mi atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a neved……. Jól van, mehettek. A feleség kérdőre vonja a férjét: hogy merte ezt megcsinálni? Ha ezek ismernék  a Koránt, nem akartak volna megölni bennünket.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.