Nagy JánosNagy JánosElőször a Müpában láthatja a fővárosi közönség az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és jazz-zongorista Nagy János legújabb zenekarát, a Nagy János Experimentet. Az egyedi, különleges hangzású csapat október 4-én vendégzenészekkel kiegészülve készül a budapesti bemutatkozásra.

 

Nagy JánosNagy JánosElőször a Müpában láthatja a fővárosi közönség az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és jazz-zongorista Nagy János legújabb zenekarát, a Nagy János Experimentet. Az egyedi, különleges hangzású csapat október 4-én vendégzenészekkel kiegészülve készül a budapesti bemutatkozásra.

 

Nagy János neve nem ismeretlen a jazzrajongók körében, hiszen mire 1994-ben megalapította első formációját – Hard Line Trió, később Nagy János Trió néven – már olyan zenekarokban játszott, mint a Fusio, a Fortinbrass Kvintett és a Kőszegi Imre Kvartett. Saját triójának sikerét mi sem jellemzi jobban, minthogy a világhírű szaxofonossal, David Murrayvel közös koncertjüket a Gramofon Magazin kritikusai az Év jazz-eseményének választották 2001-ben. A zongorista-zeneszerző tehetségét a számtalan szakmai elismerés mellett az is ékesen bizonyítja, hogy Alapi István rockgitáros a következőképp írt róla: „…a mai fiatal jazz-zongorista generáció talán legsokoldalúbb alakja. Minden munka, ami kikerül a keze alól, magán viseli a legmagasabb szintű igényesség jegyeit." Szólistaként, hangszerelőként és stúdiózenészként is számtalan lemezen és koncerten működött közre a hazai és a nemzetközi zenei szcéna szereplőivel, írt egyfelvonásos operát a szegedi Kövér Béla Bábszínház felkérésére, Malek Miklóssal pedig Bizet Carmenjét dolgozták át a jazz, a klasszikus és a kortárs zene izgalmas ötvözetévé. De írt csembalódarabokat, szerzett rajzfilmzenéket, sőt, 2007-ben épp a Müpában mutatták be Impressziók címre keresztelt négy harsonára, zongorára és ütőhangszerre írt darabját. Igazi széles látókörű, invenciózus fusion és crossover zenész, akitől egyáltalán nem áll messze a kísérletezés.

 

Nem meglepő hát, hogy új zenekarának is az Experiment nevet adta. A világ egyik legismertebb és legjobb basszusgitárosaként ismert Dominique Di Piazzával Székesfehérváron, az Alba Regia Jazzfesztiválon játszottak együtt, itt határozták el, hogy folytatják a közös zenélést. Di Piazza pengetéstechnikája egyedülálló, hiszen az alapvetően négyhúros basszusgitárra egy ötödik, magasabb húrt tett, ami így egyedülálló virtuozitást tesz számára lehetővé. Nem csoda, hogy John McLaughlintól kezdve Trilok Gurtuig szinte minden fontos jazz-zenésszel játszott együtt, bejárva Amerikát, Afrikát és Indiát. Az ütőhangszereknél azt a francia Xavier Desandre Navarre-t köszönthetjük, aki amellett, hogy Gil Evans, Michel Portal vagy David Sanborn partnereként zenélt, több filmzenében is közreműködött, így a Luc Besson rendezte Leon, a profiban is. Az alkalmi kvartett negyedik tagja az immár nemzetközi hírnévnek örvendő Borlai Gergő, akivel a zenekarvezető Nagy János már majd' negyed évszázada játszik együtt. A még mindig csak 38 éves Borlai csodagyerekként 3 évesen kezdett dobolni, 12 évesen már a Grencsó Kollektíva tagjaként ütötte a dobokat. Három saját lemez mellett 250 albumon működött közre, állandó szereplője a legrangosabb ütősfesztiváloknak és vezető hangszermárkák kérték fel képviseletükre.

 

Október 4-én a Fesztivál Színházban elsősorban Nagy János saját szerzeményeit szólaltatják meg, olyan vendégszólistákkal kiegészülve, mint Mózes Tamara és a szaxofonos Vincent Mascart.


 

Nagy János Experiment

2016. október 4. kedd 20:00 – 22:00

Fesztivál Színház

 

Közreműködők:

Nagy János, billentyűs hangszerek

Dominique Di Piazza, basszusgitár

Borlai Gergő,dob

Xavier Desandre Navarre, ütőhangszerek

 

Vendég:

Vincent Mascart, szaxofon

Mózes Tamara, ének

 

Nagy János Experiment: https://youtu.be/pXWu5ldcGSg

https://www.mupa.hu/program/nagy-janos-experiment-2016-10-04_20-00-fesztivalszinhaz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük