2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Először Magyarországon a Professional Learning!

7 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/20120"><img class="image thumbnail" src="/files/images/elearn.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>  <p>   2008. november 19-20-án kerül megrendezésre a budapesti SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban a már hagyományosnak tekinthető Professional Hungary-vel egy időben a Professional Learning, Tréning, Képzés-fejlesztés, E-learning szakkiállítás. Jelentősége abban rejlik, hogy kiváló fórumot biztosít minden oktatásban érintettnek, a HR-szakembereknek, vállalati döntéshozóknak, a tréning szektor és felsőoktatás képviselőinek arra, hogy találkozzanak és álláspontjaikat megvitassák, közelítsék a továbbképzés, az élethosszig tartó tanulás - a Lifelong Learning, mint új tanulási kultúra - kapcsán. </p><p>

elearn.thumbnail 

   2008. november 19-20-án kerül megrendezésre a budapesti SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban a már hagyományosnak tekinthető Professional Hungary-vel egy időben a Professional Learning, Tréning, Képzés-fejlesztés, E-learning szakkiállítás. Jelentősége abban rejlik, hogy kiváló fórumot biztosít minden oktatásban érintettnek, a HR-szakembereknek, vállalati döntéshozóknak, a tréning szektor és felsőoktatás képviselőinek arra, hogy találkozzanak és álláspontjaikat megvitassák, közelítsék a továbbképzés, az élethosszig tartó tanulás – a Lifelong Learning, mint új tanulási kultúra – kapcsán.

elearn.thumbnail 

   2008. november 19-20-án kerül megrendezésre a budapesti SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban a már hagyományosnak tekinthető Professional Hungary-vel egy időben a Professional Learning, Tréning, Képzés-fejlesztés, E-learning szakkiállítás. Jelentősége abban rejlik, hogy kiváló fórumot biztosít minden oktatásban érintettnek, a HR-szakembereknek, vállalati döntéshozóknak, a tréning szektor és felsőoktatás képviselőinek arra, hogy találkozzanak és álláspontjaikat megvitassák, közelítsék a továbbképzés, az élethosszig tartó tanulás – a Lifelong Learning, mint új tanulási kultúra – kapcsán.

   A Lifelong Learning különösen a lisszaboni stratégia megfogalmazása óta került fókuszpontba. Az oktatásnak és képzésnek nemcsak társadalmi, de gazdasági szerepe is van, megkerülhetetlen tényezők abban, hogy egy állam mennyire tud a világ élvonalába kerülni. Ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a változásokkal, nem elégedhetünk meg az iskolapadban megszerzett tudással, folyamatosan képezni, fejleszteni kell magunkat. Ebben az élethosszig tartó tanulásban igen fontos szerepet játszanak az atipikus tanulási formák, köztük az e-learning.

   Az online rendszerek kiépítése rengeteg lehetőséget és üzleti potenciált jelent, hiszen a legdinamikusabban fejlődő, nagy változások előtt álló „ágazatról" van szó. A távoktatásban élen járó Kanada, Ausztrália már régóta nagy sikerrel alkalmazza ezt a hatékony módszert, sőt az oktatás  bizonyos területein az e-learning képzés már ki is szorította hagyományos társait.

   Az online oktatásban rejlő lehetőséget az eNyelviskola.hu is felismerte és kifejlesztett egy egyedülállóan komplex rendszert, amely a működést megalapozó keretrendszerből, nagy szakmai hozzáértéssel kifejlesztett tananyagból és az egészet működtető, összehangoló módszertan hármasából tevődik össze.

   A keretrendszer része az interaktív tanterem, a multimédiás eszközök, hangrögzítő alkalmazások, melyek hatékonyabbá és érdekesebbé teszik a nyelvtanulást, és amely segíti a tanuló, a tanár és a tanulás folyamatát regisztráló adminisztrátor munkáját. Az Európai Unió által meghatározott nyelvi szinteken elérhető tananyag 224 leckéből, csaknem 6000 feladatlapból, 1100 hangfelvételből és 48 videó tanórából áll, interaktív és motiváló, hogy az egyéni tanulást is lehetővé tegye.

   A Professional Learningen megjelenő szakemberek egyik feladata, hogy az  online tanulási formában kétkedők táborát meggyőzze arról, hogy nincs az online nyelvoktatásnak olyan hátránya, amelyet előnyei ne kompenzálnának. De ez nem azt jelenti, hogy 0:0 az állás az e-learning és hagyományos nyelvoktatás „mérkőzésén", hiszen az online módszer jóval hatékonyabb hagyományos társánál. Az internet alapú távoktatási rendszer nagy tömegeket ér el egyszerre, áthidalja a tér és idő problematikáját és a modern, interaktív eszközök segítségével a személyes kapcsolat kialakítására is lehetőséget teremt. Hatékonysága, dinamikus fejlődése miatt követi nagy érdeklődés a jövő módszerét, amellyel kapcsolatos álláspontját most minden oktatási szakértő, vállalati döntéshozó egyeztetheti a Professional Learning szakkiállítás keretében.

Hatalmas terhet vesz le a cégek, HR-menedzserek válláról az online vállalati nyelvoktatás. A rohamosan fejlődő e-learning oktatási módszer nemcsak hatékony, de megoldást nyújt számos olyan problémára, mellyel a HR vezetők nap mint nap szembesülnek. Kinek hiányzik a rengeteg adminisztráció, a munkatársak nehezen nyomon követhető nyelvi fejlődése, a nehezen kalkulálható, a lakosságinál magasabb oktatási költség, az eltérő időpontban, telephelyen dolgozó munkatársak számára a nyelvóra összehangolása? Az első akkreditált, online vállalati nyelvoktatásban sok tapasztalattal rendelkező nyelviskola, (az eNyelviskola.hu) szolgáltatása ma már nálunk is elérhető.

   A HR-szakemberek gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a munkatársak az ország legkülönbözőbb pontjain lévő telephelyeken dolgoznak, némelyek kötetlen, mások fixen meghatározott munkaidőben, és egy részük váltott műszak szerint: hol délelőtt, hol délután. Önmagában ezek a tények is elveszik a képzésért felelős vezetők kedvét a nyelvtanfolyam szervezésétől. Nem is beszélve arról, hogy minden munkatárs más-más tudásszinten van, eltérő, munkaköréből adódó, kompetenciák, készségek fejlesztését igényli. És persze különböző képzésre van szüksége a külföldi vendégeket fogadó recepciósnak, az üzleti tárgyalásokat folytató kollégának, vagy a levelezéseket bonyolító munkatársnak.

   Az eNyelviskola.hu felismerte, hogy a vállalati nyelvoktatásban mennyire fontos az ezen differenciált kritériumoknak való megfelelés. Az e-learning módszer rugalmasságának köszönhetően a vállalati munkatársak ezentúl tanulhatnak akár munkaidőben, akár munkaidőn kívül, bármely napszakban, akár hétvégén is, otthonról vagy a vállalat különböző telephelyeiről. Ahogy a nyelviskola is sugallja: "bármikor, bárhol" hozzáférhetnek az online tananyaghoz.

   Az e-learning fontosságát az Európia Unió is lépten-nyomon deklarálja: a Lisszabonban megfogalmazott stratégia óta különösen előtérbe került – nemcsak közösségi, de külön-külön tagállami szinten is – az oktatás és szakképzés fejlesztésének fontossága. Az elsődleges cél: a legversenyképesebb tudásalapú gazdasággá válni, melynek kiemelten támogatott, kulcsfontosságú tényezője az e-learning tanulási forma széles körű elterjesztése. Ehhez kapcsolódóan indult külön programsorozat is eLearning Kezdeményezés, majd eLearning Program elnevezéssel.  Sor került eEurope, illetve eEurope+ programra is, melyek kifejezetten a csatlakozásra váró jelöltek felzárkóztatását tűzték ki célul az információs technológiák alkalmazásában. Így a vállalatok az Európai Unió financiális segítségét is igénybe vehetik e-learning oktatási, nyelvtanulási programjaikhoz különböző pályázatokon, programokon keresztül.

   Az e-learning vállalati oktatási anyagok közül az eNyelviskola.hu rendelkezik egyedül államilag elismert, akkreditált angol tananyaggal, mellyel akár a felsőfokú nyelvvizsgára is fel lehet készülni. A www.enyelviskola.hu angol tananyaga olyan interaktív tankönyv, amilyet a múlt század science fiction írói csak elképzelni tudtak. Ma ez valóság, sőt, az interneten keresztül találkozhat egymással tanár és hallgató, hiszen a szóbeli oktatás is egyszerű és hatékony webkamera és headset segítségével.

   Az online rendszer további előnye, hogy a hallgatók által elért eredmények rögzítésre kerülnek, így a HR-vezetők folyamatosan nyomon követhetik a kollégák nyelvi fejlődését, de akár a szóbeli órákon való részvételi arányukat, teljesítményüket is. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a HR-vezetőnek kell több oldalas adathalmazból kibogarásznia a számára releváns adatokat. A nyelviskola módszere nagyon „HR-barát": rendszeresen, előre meghatározott szempontrendszer szerint értékelve a hallgatókat, havonta küld jelentéseket minden egyes nyelvtanuló munkatárs előrehaladásáról.

   További jó hír, hogy a vállalatok e-learingen keresztül is oktathatják munkatársaikat a szakképzési hozzájárulás terhére. A szakképzési hozzájárulás ugyanis minden munkáltató számára biztosítja, hogy az összes munkavállaló után kifizetett éves bruttó munkabér 1,5%-át kitevő szakképzési hozzájárulásból a fizetendő járulék akár 60%-át a cég vezetői vagy saját munkavállalói képzésére fordítsa. Mikro- és kisvállalkozások a fizetendő járulék maximum 60%-át, egyéb hozzájárulásra kötelezettek a fizetendő járulék 33%-át fordíthatják nyelvi képzésére. Mindez azt jelenti, hogy a munkáltatónak csak a képzés díjával csökkentett járulék összegét kell majd átutalnia az APEH-nek. Újabb jó hír, hogy az eNyelviskola.hu átvállalja az ezzel kapcsolatos összes adminisztrációs feladatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.