Elrepült az utolsó gép a Liszt Ferenc repülőtér 1-es termináljáról

Felszállt az utolsó gép 2012. május 29-én a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljáról, a Germanwings stuttgarti járata nem sokkal este fél tíz után indult. Szerdától valamennyi légitársaság a 2-es terminálról közlekedik, az 1-est bezárják.

Felszállt az utolsó gép 2012. május 29-én a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljáról, a Germanwings stuttgarti járata nem sokkal este fél tíz után indult. Szerdától valamennyi légitársaság a 2-es terminálról közlekedik, az 1-est bezárják.

    Az utolsó két Budapestre visszatérő repülőgép – a menetrend szerint – 23.55-kor a Wizz Air London Lutonból és Róma Fiumicino repülőteréről érkező gépe lesz. A két repülőgépet az utasok kiszállítása és a csomagok kirakodása után átvontatják a 2-es terminál előterére, ahonnan már szerdán reggel 6.00 órakor kezdenek a hajnali járatokkal.
    Szerdán reggel az easyJet, a Germanwings, a Jet2.com, a Norwegian és a Wizz Air is már a 2-es terminálról indítja reggeli járatait. Ezeknek a légitársaságoknak az utasai a 2B terminálon keresztül jutnak el a beszálláshoz, míg az érkezés változatlanul a schengeni szisztéma szerint történik. A schengeni országokból érkező utasok a 2A, míg a nem schengeni államokból a 2B terminálra érkeznek az utasok.
    Az 1-es terminált előreláthatólag öt évre zárják be. A régi repülőtéri épület nem lesz látogatható, ott csak a repülőtéri cég irodái maradnak.
    A repülőteret működtető Budapest Airport keddi közleménye szerint a nemzeti légitársaság megszűnése, valamint a tavalyi 330 százalékára emelt telekadó olyan pénzügyi helyzetet teremtett a repülőtér üzemeltetője számára, hogy nem maradt más választása, mint egy drasztikus költségcsökkentési program bevezetése. Ennek részeként történt a repülőtéren a dolgozók csoportos létszámleépítése, az idei évre tervezett, mintegy 10 milliárd forintnyi beruházás leállítása és az 1-es terminál bezárása.
    A Budapesti Közlekedési Központ kedden azt közölte az MTI-vel, hogy szerdától az 1-es terminál bezárása miatt sem a 200E, sem a 900-as autóbuszok nem térnek be az 1-es terminálhoz.
    A Kőbánya-Kispest és az 1-es terminál végállomások között közlekedő, Kispest és Pestszentlőrinc egy részét bejáró 93-as autóbuszok menetrendje ugyanakkor nem változik.
    További változás a 900-as éjszakai járat menetrendjében, hogy – a belváros és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljának jobb kapcsolatát biztosítandó – a Nyugati pályaudvarról 4:05-kor Szeged felé induló vonathoz is biztosítanak átszállási lehetőséget Ferihegy vasútállomásnál a 2-es terminál felé.

MTI Fotó: Földi Imre 

gte \ gkv \ bki

MTI 2012. május 29., kedd 21:55

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük