2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elsőként láthatjuk George Clooney Suburbiconját

3 perc olvasás

subur.jpgAz Arany Oroszlán-díjra jelölt, legújabb George Clooney által rendezett film az amerikai premier előtt egy nappal, október 26-án kerül a magyar nagyközönség elé. A Coen-fivérekkel közös alkotást a 74. Velencei Filmfesztiválon mutatták meg először a szakmának, ahol az elismert főszereplőgárda, Matt Damon, Julianne Moore és Oscar Isaac személyesen is tiszteletét tette.

 

Clooney legújabb rendezésében a csendes kisváros idilli hétköznapjaiból egy pillanat alatt válik rémálom, amelyet a Lodge-családot ért betörés indít el. A családfő (Matt Damon) szerettei megóvása érdekében kénytelen megismerkedni a város sötét, erőszakos és kiábrándító oldalával, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje házát, gyermekét és mindent, amiért eddig megdolgozott. Célja elérése érdekében az emberi romlottság legmélyebb bugyraiba is leássa magát.

“Valójában semmi sem igazán új. Minden alkalommal, amikor meglepődünk, elfelejtjük, hogy már többször is találkoztunk egy adott viselkedéssel” – jegyezte meg Clooney a film témája kapcsán.

 

A Suburbicon eredeti forgatókönyvét a Coen-fivérek bő 20 éve kezdték el kidolgozni, de a gyártás akkor nem tudott megvalósulni. 2005-ben aztán ugyan elkezdődtek a munkálatok, a sztorit ekkor kicsit agresszívabbá tették és a történetet áthelyezték 1959-be, a megvalósítás ideje azonban csak nemrégiben érkezhetett el. A Coen-fivérek a főszerepet eredetileg George Clooney-nak szánták, akárcsak legutóbb az Ave, Cézár! esetében, de mivel az Oscar-díjas színész (saját bevallása szerint) az utóbbi időben szívesebben áll a kamera másik oldalára, a lehetőséget átadta a Star Wars: Az ébredő Erőben, a Drive-ban és az Ex Machinában is remekelő Oscar Isaacnek.

 

A filmet először a Velencei Filmfesztivál közönsége láthatta, amely után igen elismerően nyilatkozott a szakma. Az Independent újságírója szerint például a Suburbicon Clooney legjobb filmje a Jó estét, jó szerencsét! című alkotása óta. „A Coen-fivérekkel történő együttműködésnek köszönhetően a mű vadul szórakoztató a saját kísérteties és erőszakos stílusában, bemutatva a rasszizmus és a képmutatás világát a középosztálybeli fehér Amerikában.”

 

A szereplőgárda szerint a siker a rendező érdeme, hiszen mindig pontosan tudja, hogy mit akar, nem véletlenül kapott már jelölést szinte az összes megnyerhető díjra. „Clooney kemény munkát vár el, mégis mindig jut ideje a hírhedt csínytevéseire, amelyek számunka a forgatás legjobb pillanatait eredményezik” – nyilatkozta Matt Damon. Damon a CinemaConon egyenesen azt mondta: bármikor, bármilyen körülmények között szívesen dolgozik vele. Nyilvánvalóan nem a levegőbe beszélt, hiszen ez a mostani már a hetedik közös projektjük.

 

Az előzetes kritikák alapján biztosan egy morbid, de mégiscsak komikus, jól összerakott egészestés filmet láthatunk majd. Ráadásul a legfrissebb információk szerint Magyarországon egy nappal korábban kerül a filmvásznakra, mint Amerikában. Hazánkban a Cinetel forgalmazza.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FDyTbm4TBXA

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.