A jó lokációjú B kategóriás irodaházak ár-érték arányuk miatt vonzók a bérlők számára. Ezen épületek energetikai hatékonyságának javításával akár harminc százalékos energia megtakarítás is elérhető. A fővárosi B kategóriás irodapiacon jelentős pozíciókkal rendelkező Appeninn Nyrt. megkezdte ingatlanportfóliójának energiahatékonysági átvilágítását, hogy épületeinek hatékonyságát, s így a társaság jövedelmezőségét középtávon tovább tudja javítani.  

 

A jó lokációjú B kategóriás irodaházak ár-érték arányuk miatt vonzók a bérlők számára. Ezen épületek energetikai hatékonyságának javításával akár harminc százalékos energia megtakarítás is elérhető. A fővárosi B kategóriás irodapiacon jelentős pozíciókkal rendelkező Appeninn Nyrt. megkezdte ingatlanportfóliójának energiahatékonysági átvilágítását, hogy épületeinek hatékonyságát, s így a társaság jövedelmezőségét középtávon tovább tudja javítani.  

 

A budapesti modern irodapiaci kínálaton belül mintegy 2,6 millió négyzetmétert tesz ki a bériroda terület. Míg új ingatlanok nagyobb volumenben az A kategóriában épültek az elmúlt évtizedben, a B kategóriában új beruházásokra nem került sor. Mivel a B kategóriájú irodaházak még a 2000-es évek előtt épültek, ezért jelentős részük kitűnő elhelyezkedésű, de átlagos alapterületük kisebb, és energetikai hatékonyságuk alacsonyabb mint az A kategóriás irodaházaké. Javarészt jó lokációjuknak köszönhetően tartoznak a B kategóriába, ugyanakkor ezen épületek ár-érték arányuk miatt kedveltek a bérlők körében. E kategória prémium szegmensében az ingatlanok jó állagának fenntartása folyamatos feladatot ad az üzemeltetőknek, ugyanakkor az irodaházak energiafelhasználásának hatékonysága korszerűsítésekkel nagyban növelhető.

 

Jelentős energia megtakarítás érhető el a megfelelő beruházásokkal, akár harmadával csökkenthetők az üzemeltetési költségek. „Az Appeninn Nyrt. fontosnak tartja, hogy hosszú távú stratégiát dolgozzon ki B kategóriás irodaépület-állományára vonatkozóan, ennek keretében szakmai partner bevonásával elkezdtük a portfólió energetikai és épületszerkezeti felmérését"- emelte ki Székely Gábor. „Fejlesztési tervet készítünk beruházási és megtérülési kalkulációkkal az energetikai megtakarítást illetve nagyobb bérlői komfortot biztosító fejlesztésekre vonatkozóan."

 

Egy-egy ingatlan megvásárlása, teljes bérlőcseréje lehetővé teszi, hogy az adottságok ismeretében a tulajdonos az épület komplex energiahatékonysági felújítása és átalakítása mellett döntsön.  „Ma már kifejezetten érdemes azt is végiggondolni, hogy bérlők nélkül vásároljunk-e meg egy B kategóriás irodaházat, hiszen az épületek energiahatékonysági korszerűsítése gyorsabban megtérülő, magasabb komfortszintű, olcsóbban üzemeltethető ingatlant jelent számunkra. Az új technológiák alkalmazása – a régi gépészeti rendszer, nyílászárók cseréje – akár harminc százalékos energia, víz, és hő-megtakarítást is eredményezhet. Egy Budapest frekventált helyén újjászülető B kategóriás ingatlan iránt pedig intenzív a bérlői kereslet, ezek a területek előnyösen bérbe adhatók és vehetők rövid határidőn belül"- mutat rá Székely Gábor az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója.

 

A felújított épületek bérlői összköltsége – bérleti díj és üzemeltetési költség – nem magasabb a bérlők számára, mint a korábbi színvonalú épületé, miközben a bérbeadó számára a bevételi szerkezet kedvezőbben alakulhat, megteremtve a minőségjavító beruházás megtérülését. A gépészeti felújítást követően az egyes bérlők igényeire szabott területek kialakítása pedig bármikor megoldható. A hatékonyabb épület egyrészt javítja az ingatlantulajdonos bérleti piaci pozícióját, másrészt növeli az ingatlanportfólió értékét is, így értéket teremt a teljes tulajdonosi kör számára is.

 

„Az energiahatékonysági beruházások egy része, például a gépészeti fejlesztések már rövidtávon, akár 2-3 év alatt megtérülnek, de fontos áttekinteni a közép ill. hosszútávú megtérülést hozó beruházási elemeket is, köztük a megújuló energiák hasznosítási lehetőségeit. Egy komplex energetikai vizsgálat az ingatlanportfolió szempontjából a beruházások legkedvezőbb finanszírozási forrásainak összeállításához is elengedhetetlen, akár hitelről, akár pályázati forrásról van szó"- összegezte Kovács Emese, az MN6 Energiaügynökség ügyvezetője. „Minden épületnél más megoldás lehet a célravezető, egyedi megoldásokat kell keresni, akár a megújuló energetikai lehetőségeket se tévesztve szem elől. Az egyéni adottságok alapján dönthető el, hogy adott ingatlannál melyik a legkedvezőbb műszaki megoldás."

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük