2023.június.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Energiatakarékosság: Öko City kiállítás áprilisban

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78629"><img class="image image-preview" src="/files/images/construma2014_webkreativ_HUN_630x201_FINAL.jpg" border="0" width="451" height="144" /></a></span>A 2014. április 2-6 között megrendezendő <em>Hungexpo Construma</em> kiállításon belül mutatkozik be az <strong><em>Öko City</em></strong> rendezvény. Az A-csarnokban épül fel az az <em>Öko City Fórum sziget</em>, melyen látható lesz az 50 négyzetméteres, <strong><em>közel 0</em></strong> energia igényű épület, ugyanitt szakirányú konferencia, tanácsadás és technológiai bemutató is várja a látogatókat. 

A 2014. április 2-6 között megrendezendő Hungexpo Construma kiállításon belül mutatkozik be az Öko City rendezvény. Az A-csarnokban épül fel az az Öko City Fórum sziget, melyen látható lesz az 50 négyzetméteres, közel 0 energia igényű épület, ugyanitt szakirányú konferencia, tanácsadás és technológiai bemutató is várja a látogatókat. 

A 2014. április 2-6 között megrendezendő Hungexpo Construma kiállításon belül mutatkozik be az Öko City rendezvény. Az A-csarnokban épül fel az az Öko City Fórum sziget, melyen látható lesz az 50 négyzetméteres, közel 0 energia igényű épület, ugyanitt szakirányú konferencia, tanácsadás és technológiai bemutató is várja a látogatókat. 

 2014 március 18-án ismertette a kiállítás programját a Belügyminisztérium sajtó osztálya részéről Dr. Csizmadia Tamás az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) elnöke, Kárpáti József  (Öko City szervező) a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) titkára, Tornóczky Mónika az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit kft. tudományos igazgatója, Dr. Matolcsy Károly

 

 

A jogszabályi háttér változása

 

A szakma által régóta várt BM rendelet, a közel 0 energia igényű épület meghatározása március 7-én jelent meg (a 7/2006-s TNM rendeletet módosításaként), várhatóan erőteljes hatása lesz az építőipar teljesítményére.  

 Az épületek energetikai minőségének fontosságát manapság mindannyian a bőrünkön érezhetjük. Jó hőszigeteléssel, egyenletes melegben kényelmesen és takarékosan lehet élni. Az energetikai felújítással barátságosabbá tehetjük épületeinket és csökkenthetjük azok üzemeltetési költségeit. Az energia-felhasználás hatékonyságának javításával nemcsak a bennünket övező környezet minősége javul, de a külföldről behozott   energiahordozók mennyisége is csökken, a felújítás során pedig új munkahelyek jöhetnek létre.  

 A számtalan építési és felújítási technológia közül még a szakembereknek is komoly feladat meghatározni a műszaki szempontból legkedvezőbb, egyben leggazdaságosabb megoldást. Az elmúlt években a Belügyminisztérium támogatásával számos kutatás készült az optimális eredményt hozó megoldások kidolgozására, széleskörű társadalmi egyeztetéssel.

 A kutatások eredményeit felhasználva, felülvizsgálták Magyarország energetikai szabályozását. Ez a fentemlített jogszabály-módosítás, amely 2014. március 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ennek következményeként,

a pályázati forrásokat felhasználó épületeket 2015-től az újonnan meghatározott előírások szerint, a költség-optimalizálás követelményeire illesztve kell kialakítani. Ez a szabályozás 2018-tól kezdődően minden egyéb épület építése és felújítása esetén is kötelező lesz.

 Az alkalmazások tapasztalatait és a legjobb műszaki megoldási javaslatokat a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztálya egy tájékoztatóban foglalta össze, amely elérhető a www.e-epites.hu oldalon, „A gazdaságos felújítás" címen. A teljes kiadvány:  www.e-epites.hu/energetikai-tanusitas/tajekoztatok-es-utmutatok 

 

A továbbiakban, 2019-től, minden új középületet, 2021-től pedig minden egyéb új épületet közel nulla energiaszinten kell megvalósítani. Ezeknél az épületeknél a felhasznált energia 25%-át megújuló energiából kell nyerni. A részletes előírásokat a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tartalmazza.  

 

 Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának tagjai energia-hatékony, környezetbarát épületek létrehozását tűzték ki célul. Vallják, a klímaváltozás ma már tény, ehhez alkalmazkodnunk kell, és fontos törekednünk a további káros hatások csökkentésére. Javainkkal hatékonyabban kell gazdálkodnunk, kevesebb energia felhasználásával kell elérnünk, hogy kényelmünkről ne mondjunk le, és utódaink is maradéktalanul ki tudják elégíteni igényeiket. A feladat globális, de tenni érte az egyén tud.

 A célok eléréséhez ösztönzőkre, példaadásra van szükség. Az ösztönzésnek több formája létezik: pénzbeli támogatás, szabályok alkotása, példamutatás. Mindez összességében formálja szemléletünket.

 

A 2014. április 2-6. között látogatható Öko City kiállításon a Construma „A" pavilonjában példák sorjáznak majd a  látogató előtt a ma érvényben lévő és a várható szabályokról. A szervezők arra törekednek, hogy az építési termékeket és technológiákat érzékletesen, interaktív módon mutassák be. További cél, hogy az érdeklődők lássák és megtapasztalják; gondos tervezéssel, megfelelő anyagválasztással, optimális költséggel már ma is megvalósítható az, ami néhány év múlva kötelező lesz az építésnél-felújításnál.

 

A kiállítók termékeiből, a kiállítási térben felépített, valóságos méterű (50 m2), közel nulla energiaigényű épületet a látogatók működés közben is megtekinthetik. A bemutató épület a jelenleg forgalomban lévő termékekből, többféle szerkezetből készül. Az Energia Tanúsítvány szerinti besorolása (A+) még a 2020-ban érvénybe lépő jogszabályok alapján is eléri ezt a szintet, és megfelel a közel nulla energiaigényű épület előírásainak. A C kategória kivitelezési költségeihez mindössze 5-8%-os  növekedést kell számítani.

 

Az Öko City kiállításon jogszabályalkotók, hatóságok, építészek, gépészek, mérnökök, építésitermék-gyártók, kivitelezők, finanszírozási modelleket bemutató szakemberek, valamint civil szervezetek képviselői segítik az érdeklődőket az eligazodásban.

 A 35 kiállító a legfrissebb információk, legújabb, megfizethető termékek, technológiák bemutatásával a kiállítás öt napja alatt, naponta más-más tematikával, több mint 80 előadással járul hozzá a fenntarthatóság és az energiahatékonyság növelését érintő ismeretek bővítéséhez.

 

A kiállításról, megközelítéséről, belépők igényléséről, a programokról és előadásokról további információ a www.okocity.hu-n, valamint a vonatkozó Facebook és Linkedin oldalakon található

  A fenntartható építés ügyét zászlajára tűző Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés.

 A HuGBC szervezet, küldetésével összhangban támogatja az Öko City fórum programját. Az első nap hívószava a Város, amikor az egyesület szakemberei és a meghívott előadók a fenntartható településekkel kapcsolatos naprakész tudásanyagot osztják meg a hallgatósággal. A tíz prezentáció a kistelepülésektől a városokig mutatja be, hogyan áll napjainkban a fenntartható települések ügye hazánkban.

 

A második, csütörtöki egyetemi nap hívószava a Jövő, előadás-sorozata hat hazai felsőoktatási intézmény páratlan összefogásával jött létre, és átfogó képet ad az intézményekben zajló műhelymunkáról. A Szent István Egyetem  Ybl Miklós Építéstudományi Kar, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar,  a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Kar, a Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem Műszaki Kar oktatói és hallgatói összesen 19 prezentációval mutatkoznak be, a városenergetikától az aktívházakon át a hely-specifikus tervezésig terjedő széles téma-választékban. 

 

Az előadások április 2-án és 3-án a Fórum téren várják a látogatókat.A részletes program az egyesület honlapján (www.hugbc.hu) érhető el.

 

 

 

 

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.