Az Eni megkezdi a kitermelést Kongóban a Nené Marine tengeri mezőn, mindössze nyolc hónappal azután, hogy megszerezte a jogosultságot a területen való működésre. Az olajmező 17 kilométerre fekszik Kongó partjaitól.

Az Eni megkezdi a kitermelést Kongóban a Nené Marine tengeri mezőn, mindössze nyolc hónappal azután, hogy megszerezte a jogosultságot a területen való működésre. Az olajmező 17 kilométerre fekszik Kongó partjaitól.

Az Eni olasz vállalat megkezdi a kongói Nené Marine tengeri olajmező kitermelését, nyolc hónappal azután, hogy arra a kormánytól engedélyt kapott. A tengerparttól 17 kilométerre található terület feltárása mindössze 16 hónappal ezelőtt ért véget. A Nené Marine olajmező 28 méteres vízmélységnél található, más, kitermelés alatt álló olajmezők közelében.

Az olajmező kitermeléséhez szükséges fejlesztések több fázisból állnak majd, melyek része a termelési platformok telepítése, valamint 30 kút kifúrása. A mező várható termelési hozama 140.000 hordó/nap. A nyersanyagot 2.5 kilométer mélyről hozzák a felszínre.

Az utóbbi években az Eni megközelítőleg 3.5 milliárd hordónyi nyersanyagkészletet fedezett fel a kongói Marina XII blokkban, melyből 1.5 milliárd a Nené Marine mező alatt található. Az Eni kongói sikerességét jól mutatja, hogy legutóbbi felfedezése az országban egy hónappal ezelőtt történt a Minsala Marine I kút által, mely 5000 hordónyi könnyűolaj spontán kitermelését jelentette.

Claudio Descalzi, az Eni vezérigazgatója a közelmúlt sikereit így értékelte: „A Nené Marine mező kitermelésének elindulása mindössze nyolc hónappal az engedély megszerzése után remek eredmény az Eni számára, és megerősíti azt a stratégiai irányt, mely szerint a feltárt mezők minél hamarabbi kitermelését elvégezzük. Mindez a technológiai és tervezési kapacitásainknak, valamint a feltárás, a végrehajtás és a fejlesztések hatékonyságának köszönhető".

Az olasz nagyvállalat az Eni Congo SA leányvállalaton keresztül 65%-os tulajdonrésszel bír a Marine XII blokkban, melynek egyben működtetője is. A társaság partnerei a New Age 25%-os, és a Société Nationale des Pétroles du Congo 10%-os részesedéssel. Az olasz cégcsoport 1968 óta van jelen Kongóban és jelenleg mintegy napi 110.000 hordónyi nyersanyag kitermelését végzi az országban. Az Eni a 60-as évek óta folytatja működését Afrika szubszaharai régiójában, ahol jelenleg is számos feltárási vagy kitermelési projektben vesz rész Angolában, Kongóban, Ghánában, Gabonban, Mozambikban, Nigériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában, Libériában, és a Dél-Afrikai Köztársaságban. Az Eni jelenleg 450.000 hordónyi nyersanyagot termel ki a szubszaharai régióban a sikeres és gyorsan növekvő feltárási tevékenységének köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük