Csütörtökön, 11 óra után szavaz az Európai Parlament a tibeti helyzetről szóló állásfoglalásról.

Csütörtökön, 11 óra után szavaz az Európai Parlament a tibeti helyzetről szóló állásfoglalásról.

Az EP-képviselők a március 26-ai, rendkívüli brüsszeli plenáris ülésen tartottak vitát a Tibetben kialakult helyzetről. A parlament most állásfoglalást is elfogad.

Az olimpiai megnyitóünnepség esetleges bojkottjával a tervezet következő pontja foglalkozik: az EP „felszólítja a hivatalban lévő EU-elnökséget, hogy törekedjen közös EU-álláspont kialakítására a kormány- és államfők, valamint az EU főképviselőjének az olimpiai játékok nyitó ünnepségén való részvételére vonatkozóan, olyan fenntartással, hogy az eseményen az előbbiek nem vesznek részt, amennyiben a kínai hatóságok és őszentsége, a dalai láma között nem indul újra a párbeszéd".

A március 26-ai EP-vita összefoglalója

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/004-24808-086-03-13-901-20080326IPR24807-26-03-2008-2008-true/default_hu.htm

A frakciók állásfoglalás-tervezete:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P6-RC-2008-0133+0+DOC+XML+V0//HU

Tőkés László a Zöldek – Európai Szabad Szövetség frakció tagja lett

Az eddig független EP-képviselőként tevékenykedő Tőkés László az Európai Parlament „Európai Szabad Szövetség" (ESZSZ) nevű csoportjának tagja lesz.

Ezt Tőkés László a brit Ian Hudghtonnal, az ESZSZ csoport elnökével, a belga Nelly Maes-szal, az ESZSZ pártelnökével és Szájer Józseffel, a magyar néppárti delegáció vezetőjével közös sajtótájékoztatóján jelentette be.

Az ESZSZ csoport az EP „Zöldek – Európai Szabad Szövetség" frakciójának része.

A Zöldek – Európai Szabad Szövetség honlapja:

http://www.greens-efa.eu/index.htm

Tőkés László EP-s adatlapja

http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=RO&partNumber=1&language=HU&id=39726

További információ: ltokes-assistant@europarl.europa.eu

Megszavazta az EP az új egészségügyi biztost

Szerda délután szavazott az EP a Ciprus által jelölt új EU-biztos személyéről. Androula Vassziliou 446 igen, 7 nem és 29 tartózkodó voksot kapott.

Markosz Kiprianou, korábbi egészségügyi biztos 2008. február 28-án lemondott, miután az új ciprusi kormány külügyminiszterének jelölték.

Összefoglaló a biztosjelölt parlamenti meghallgatásáról (angolul)

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/064-25293-092-04-14-911-20080331IPR25292-01-04-2008-2008-false/default_hu.htm

Mindent feliratozna az EP a közszolgálati tévéken

Az EP-képviselők többsége aláírta azt az írásbeli nyilatkozatot, amely a halláskárosultak és az idegen nyelvet tanulók érdekében a közszolgálati televíziós csatornákon közvetített valamennyi program feliratozását sürgeti.

A szöveg szerint a részleges vagy teljes halláskárosodás az Európai Unióban több mint 83 millió embert érint, és az elöregedéssel ez a probléma egyre súlyosabbá válik.

A képviselők megjegyzik, „a technológia jelenlegi állása lehetővé teszi a televízióműsoroknak (többek között az élő közvetítéseknek) sugárzásukkal egy időben történő feliratozását, amint azt a BBC televíziós csatorna példája is mutatja, amely vállalta, hogy 2008 áprilisától valamennyi műsorát feliratozza".

Az EP „elengedhetetlennek tartja a közszolgálati televíziós csatornákon közvetített valamennyi program feliratozását az EU-ban annak biztosítása érdekében, hogy azok valamennyi néző, többek között a siket és nagyothalló személyek számára is hozzáférhetőek legyenek; úgy véli továbbá, hogy ez idegen nyelvek tanulásában is segítséget nyújtana".

A képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, terjesszen elő olyan jogszabályjavaslatot, amely az Európai Unióban működő közszolgálati televíziós csatornák számára előírja az általuk sugárzott valamennyi műsor feliratozását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük