2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Soproni ünnepek 2008-ban

7 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/11656"><img class="image thumbnail" src="/files/images/pa11esti.thumbnail.jpg" border="0" alt="Sopron" title="Sopron" width="36" height="100" /></a><span style="width: 34px" class="caption"><strong>Sopron</strong></span></span>2008.április 9-én  tartott beszámolót Budapesten a  Pro Kultúra Sopron Kht., a Soproni Ünnepi hetek és a Liszt Ferenc fesztivál szervezője a város idei kulturális-turisztikai eseményeiről.  Megjelent a város polgármestere,  <em>Dr.Fodor Tamás,</em>  valamint <em>Taschner Tamás</em>  a Soproni Turisztikai Központ vezetője és vendégként <em>Bogányi Gergely, </em> Kossuth díjas zongoraművész, aki a július 18-31. között rendezendő Liszt Fesztivál nyitóhangversenyének előadója lesz.   </p><p>

 sopronSopron2008.április 9-én  tartott beszámolót Budapesten a  Pro Kultúra Sopron Kht., a Soproni Ünnepi hetek és a Liszt Ferenc fesztivál szervezője a város idei kulturális-turisztikai eseményeiről.  Megjelent a város polgármestere,  Dr.Fodor Tamás,  valamint Taschner Tamás  a Soproni Turisztikai Központ vezetője és vendégként Bogányi Gergely,  Kossuth díjas zongoraművész, aki a július 18-31. között rendezendő Liszt Fesztivál nyitóhangversenyének előadója lesz.  

 sopronSopron2008.április 9-én  tartott beszámolót Budapesten a  Pro Kultúra Sopron Kht., a Soproni Ünnepi hetek és a Liszt Ferenc fesztivál szervezője a város idei kulturális-turisztikai eseményeiről.  Megjelent a város polgármestere,  Dr.Fodor Tamás,  valamint Taschner Tamás  a Soproni Turisztikai Központ vezetője és vendégként Bogányi Gergely,  Kossuth díjas zongoraművész, aki a július 18-31. között rendezendő Liszt Fesztivál nyitóhangversenyének előadója lesz.  

Dr.Fodor Tamás  polgármester utalt a város lakóinak különleges mentalitására, ők azok, akik megőrizték az ősök épített és szellemi hagyatékát-hagyományait. 

pogarmester.thumbnail A '70-es években Európa díjas műemléki város nemcsak a gótikától a reneszánszig megjelenített-épített örökségére, de nagyhírű iskoláira, színes kulturális életére, az ide kötődő tudósokra, művészekre is méltán büszke. Zárt belvárosának műemléki eredetiségét a Budavári épület-együttes után másodikként lehet említeni. A városban egykoron öt országgyűlést, két királynő- és egy király-koronázást is tartottak. 

A város múzeumai, színházi és zenei műsorai egész évben gazdag kínálattal várják az érdeklődőket.  Zenei élete 1867 óta ível felfelé,  Haydn soproni működését a 2009-es Haydn év fogja igazán kiemelni.

A város látogatóinak számát növeli a konferenciákra érkezők és az ökoturizmus hívei, az itt tanuló diákok serege pedig tovább pezsdíti a város légkörét;  Sopron a hatodik az egyetemi városok sorában.

Nemcsak a szépségnek és a szellemnek, de a kulináris élvezeteknek is hódolhatnak az ide látogatók; a hagyományokat őrzi a szőlőtermesztés és a borászat, a honos ízeket pincék tucatjaiban és éttermek sokaságában lehet kóstolni.  Sopron a Kékfrankos fővárosa, mondják a helyiek, a soproni pincéket óránként induló körjárattal kötik majd össze, ez lesz a Kékfrankos Express.

A természet csendjében való felüdülést a Lövérek erdeiben sétálva találja meg a vándor.

A város mindig együtt élt környékével, a közeli településekkel, a világörökség Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Fertő tó és sportolási-pihenési lehetőségei mindenkit várnak.  Burgenland közelsége pedig Schengen után természetes módon kínálja az összetartozó tájak egységes szemléletét, turisztikai értékeinek látogatását. A Kismartonnal kialakult jó kapcsolat mindkét város számára gyümölcsöző.

A város 2013-ig szóló távlati fejlesztési elképzeléseit a műemléki épített környezet nagy anyagi igényű fenntartása határozza meg, ezekre a célokra uniós, állami és privát tőke igénybevételét is tervezik.

Elsődleges feladat a város jelképének, a Tűztoronynak a felújítása, ezzel az építménnyel utoljára a '70-es években foglalkoztak.  Ezen túl, a Belváros minden utcájával foglalkozni kívánnak, a Várkerületen belül olyan módon akarják megújítani a földszinteket, hogy a kereskedelem turista-élményt fokozó hatása, a Belváros „belakása" , élővé varázsolása érvényre jusson.

Az egykori Borostyánkő út megmaradt szakaszát fedett téren óvják, s tárják a látogatók elé.  A Főtéren az út külső szakaszát is jelzik majd, s emellett megmutatják a Fórum Románum valamikori elhelyezkedését is.

Távlatilag a Belvárosban a lehető legtöbb utcát sétálóutcává fejlesztik.

A Soproni Ünnepi Hetek  eseményeiről Horváth Zoltánné  fesztiváligazgató és Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. igazgatója adott közelebbi tájékoztatást.  A Kht. 1990 óta működik a mintegy 57 ezres város kulturális életében.

Az idei soproni fesztiválra a kht. két jelmondatot kreált:

„Jó hozzánk eljönni!"  és  „Sopron XXI. századi ipara a kultúra és a turizmus".

A június 20-tól július 13-ig tartó fesztiválsorozatot idén  51. alkalommal rendezik meg.  Ezt követi a Soproni Petőfi Színházban július 18-tól augusztus 16-ig tartandó „Operettvarázs" fesztivál. 

Az ötvennél is több előadás a Fertőrákosi Barlangszínházban, a Petőfi Színházban, a soproni Fő téren és soproni udvarokban kerül színre. 

Az egész kulturális programsorozat kiemelkedő eseménye lesz a hazánkban először megrendezett  In Memoriam Luciano Pavarotti Tenorgála  és a Kassai Állami Opera vendégjátéka. A tenorgála a nemrég elhunyt világhírű énekes emléke előtt tiszteleg, a hagyományosan jó kapcsolatot ápoló kassaiak pedig idén Verdi  Álarcosbálját adják elő, olaszul.

Az Ünnepi Hetek alatt egymást érik a szórakoztató, az operett és a komolyzenei előadások. 

A városi kiállítások kiemelkedő darabja lesz a május 10-től nyitó Salvador Dali  25 művéből nyíló kiállítás a Soproni Festőteremben!

Június 20-án a Fő téren a megnyitó ünnepségen Edvin Marton és Fenyő Miklós előadása nyitja a fesztivált. 

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a „Régi Zenei Napok" zajlanak június 23-30.között.

További címek és előadók; 

Collegium Musicum 90,   

Authentic Kvartett, 

René Clemencic, 

Orfeo Zenekar, 

Nagyidai Cigányok (táncest), 

Johann Sonnleitner csembalókoncertje, 

a Stradivaria együttes, 

Mirandolina, amore!  c. zenés játék a Bányászati Múzeum udvarán, 

„Intermezzo" Puccini Gála, 

Nesum Dorma tenorest, 

A víg özvegy, 

Sybill, 

Lili Bárónő, 

Marica gyrófnő, 

Csárdáskirálynő.

A Gyermek- és Ifjúsági Központ  június 28-án megrendezi a  Legelső Soproni Tündérfesztivált,  sor kerül a 15. Gyermek-néptánc fesztiválra, kiállításokkal övezve.

Június 29-én nemzetközi Fúvószenekari Találkozó lesz,   július 4-6 között pedig a 30. Jubileumi Soproni Autó-Motor Veterán Klub Találkozóra kerül sor.

A nagyobb előadásokkal párhuzamosan rendszeres utcai programok várnak minden látogatót kirakodóvásárral, zenei- és táncbemutatókkal.  A város galériái, szállodái és közösségi terei egyénileg is készülnek az ünnepségre.

Bár a Fertőrákosi Barlangszínház opera-előadásaira 85%-ban külföldről, többnyire Ausztriából érkeznek a látogatók,

a Soproni Ünnepi Hetek szervezői hagyományosan Budapestről és az ország keleti feléről várják a hazai látogatókat, akik az összes látogató-közönség kétharmadát képezik.

A város díszpolgára, Liszt Ferenc emlékét hordozza a Liszt Fesztivál programja.

A Sopronhoz közeli Doborjánban született művész Sopronban szerepelt először nyilvános fellépésen, kilencéves korában, a későbbiekben is számos szállal kötődött a városhoz és a megyéhez. 

A városi Liszt Ferenc Kulturális Egyesület 2002-ben alakult a művész emlékének ápolására, a fesztivál szervezésére.  A soproni Liszt-rajongók zongorafesztivált és zongoraakadémiát álmodtak a romantikus zene és Liszt híveinek a városba csábítására.  Céljuk;  „A magyar Salzburg" megvalósítása.  Az akadémia mestere Adam Wibrowski, a Párizsi Konzervatórium professzora, aki mesterkurzusokat tart Európában, az USA-ban, Japánban, emellett elnöke a Chopin Társaságnak,  alapítója és igazgatója a „Liszt Ferenc világa"  Nemzetközi Zenei Tanulmányok Programnak.  A tanítványok minden nyáron találkoznak Sopronban, a fesztiválhoz pedig olyan művészek neve fűződik, mint Kocsis Zoltán és Bogányi Gergely.

Az idei műsor:

július 18.:  nyitóhangverseny Liszt, Schubert, Beethoven művekkel, Bogányi Gergely,

júl.19.:   kirándulás Sopronban és környékén Liszt nyomában,

júl.20.:   zongoraest,   előadó Mali Emese,

júl.25.:   Liszt -Schuman zongoraest,   előadó Szekendy Tamás,

júl.26.:   orgonaest a Szt.Mihály templomban,   előadó Kuzsner Péter,

júl.27.:   Liszt-Bartók-Kodály zongoraest,  előadó Baranyay László,

júl.31.:   a VI.Soproni Liszt Zongora-Akadémia záróhangversenye.

http://www.sopron.hu/

http://www.prokultura.hu/

http://www.lisztfesztival.hu/

http://www.soproniborvidek.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.