2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megawattsztárok

4 min read
  <span class="inline left"><a href="/node/11654"><img class="image thumbnail" src="/files/images/EB_logo.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.energytrophy.org" title="www.energytrophy.org" width="100" height="59" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.energytrophy.org/">www.energytrophy.org</a> </strong></span></span><p>Félidejéhez érkezett az Európai Energiabajnokság (angolul: Energy Trophy+), melynek második fordulója 2007. szeptember 1-én indult el 17 ország - közöttük Magyarország - 150 vállalati, illetve önkormányzati irodájának részvételével. </p><p> 

  www.energytrophy.orgwww.energytrophy.org

Félidejéhez érkezett az Európai Energiabajnokság (angolul: Energy Trophy+), melynek második fordulója 2007. szeptember 1-én indult el 17 ország – közöttük Magyarország – 150 vállalati, illetve önkormányzati irodájának részvételével.

 

  www.energytrophy.orgwww.energytrophy.org

Félidejéhez érkezett az Európai Energiabajnokság (angolul: Energy Trophy+), melynek második fordulója 2007. szeptember 1-én indult el 17 ország – közöttük Magyarország – 150 vállalati, illetve önkormányzati irodájának részvételével.

 

Az Energiabajnokság lényege, hogy a dolgozók viselkedésének, szokásainak megváltoztatásával kell energia-megtakarítást elérni. A program hazai koordinátora a KÖVET (Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület).

Az Energiabajnokság 2004-2005-ben megrendezett első fordulójában a résztvevő szervezetek átlagosan hét százalék energiamegtakarítást értek el számos egyszerű intézkedés alkalmazásával. Ennek köszönhetően összesen 3,7 gigawattóra energiát és 200 000 eurót spóroltak, amivel 1885 tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült elkerülni. A bajnokság első fordulójának angol győztese, a Centrica Business Services egy év alatt több mint 30 százalék energiát takarított meg a korábbi évekhez képest a fűtés-hűtés megfelelő szabályozásával. Az első forduló hazai győztese a Biopetrol Kft. volt, elektronikai berendezéseik, a világítás, a fűtés szabályozásával sikerül 13 %-os energia-megtakarítást elérniük.

A versenybe bekapcsolódó magyar résztvevők száma a 2004-2005-ös első fordulóhoz képest megduplázódott, amely már közel 2500 irodai dolgozó bevonását és tudatformálását jelenti. A hazai versenyzők között van a British American Tobacco, a Béres, a Biopetrol, a Fővárosi Vízművek, a Hosszúhetényi Önkormányzat, az IBM Data Storage, a K&H Bank, a Tatabányai Önkormányzat és Siófok Önkormányzata. "A költséghatékonyság központi téma a K&H-nál, és úgy gondoljuk, hogy egy ilyen verseny ösztönzően hat, és új ötleteket is adhat a további lépésekhez. Ez a bajnokság nem központi intézkedésekről szól, a sikerért minden kolléga tehet munkája során. Bár első körben csak a Vígadó téri épületet neveztük be, de szeretnénk, ha az energiatakarékos megoldásokat mindenki követendő példának tekintené" – mondta Laboranovits György a K&H Csoportszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A KÖVET szakértői helyszíni bejárás keretében felmérték a versenyzőkkel együtt a megtakarítási lehetőségeket, és tudatformáló prezentációt tartottak a dolgozók számára. „Az épületek szerkezeti tulajdonságai és szigetelése, világítási és fűtési rendszere, gépparkja, az alaptevékenységből eredő kötöttségek nagymértékben meghatározzák a versenyzők mozgásterét, például a bank esetén a faxok éjjel is készenléti állapotban kell maradjanak, amikor más országban munkaidő van és fontos megrendelés érkezhet. Nem beszélve a speciális feltételekről, ha alvállalkozó végzi a takarítást éjjel, kontroll nélkül. Figyelni kell tehát, hogy a dolgozók által elért megtakarítás valóban realizálódjon a verseny végén" – mondta Havasi Péter, a KÖVET munkatársa, az Energiabajnokság nemzeti koordinátora. A felmérés alapján minden versenyző önállóan alakított ki stratégiát a megtakarítások megvalósítására és a dolgozók motiválására, amelyhez a KÖVET is segítséget nyújtott egy kommunikációs workshop megrendezésével.

Az Energiabajnokságot európai szinten az Intelligent Energy Europe támogatja, Magyarországon a kiemelt szponzor a Borsodchem Zrt. és a Fővárosi Gázművek Zrt. A nemzeti győztes 3000 euró összértékű jutalmat kap a verseny végén, melynek részeként két napos környezetvédelmi tanácsadást ajánlott fel a Denkstatt Kft, a Cordi Kutatás Fejlesztési Kht. energiaauditot végez a nyertes cég irodaépületében, a RICOH Hungary Kft. nyomtatót, az ECO-Invest Kft. pedig környezetvédelmi jogtár előfizetést ajándékoz majd a bajnoknak.

http://www.energytrophy.org/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük