2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Építési törmelék

3 perc olvasás

sitt.jpgKutyifa, hétszáz lakosú falu, a várostól tíz kilométerre. Szorgalmas emberek lakják, gyümölcsöt, zöldséget termesztenek. Polgármesteri hivatal, templom, kocsma, vegyesbolt, a többiért a városba kell menni. Cigarettáért is. Autóbusz kétszer naponta, de sokuknak autója van. A jómódúnak is mondható településhez tartozott egy szép nyárfaerdő. És itt kezdődött a baj.

   A környékbeli nagyközségek, kisvárosok építési vállalkozói felfedezték, hogy a nyárfaerdő pompás lerakodó hely lehet az építési törmeléknek, a sittnek. És megindult a teherautók áradata. Hozták a sittet, meg minden egyéb szemetet. Ha nappal ott álltak a falu polgárőrei, az éj leple alatt rakodtak a lelkiismeretlen emberek.

   A hatalmasra, nyolcvan-száz tonnára nőtt szemétdombot el kellett tüntetni és legális lerakodóhelyre szállíttatni. Igen ám, de ez sok pénzbe került volna, Kutyifa éves költségének kétszeresébe. Pályáztak és nyertek. Ötvenezer eurót.                                                                                                 

   Másnap összeült az önkormányzat Kárelhárítási Állandó Bizottsága továbbá az Informatikai albizottság a szükséges intézkedések számbavételére. Ellenszavazat nélkül határoztak sittszállító megbízásáról. Javaslat is akadt az egyik képviselő unokaöccse személyében. Fuvarozási vállalkozása volt. Az albizottság egyetlen feltételt kötött ki. A rokon elégedjen meg minimálbérrel és egy hat négyzetméteres irodával a földszinten.       

   Az ifjú szakember hozzálátott a munkához. Megbízást adott felmérés készítésére egy környezetvédő cégnek, amelynek drónja volt. Elkészült a komplex felmérés, részben földi, részben légi megfigyelés alapján. Miután felderítette a pontos helyet, a szeméthalmaz magasságát, bekameráztatta a területet és két biztonsági őrt vett fel nappali és éjjeli megfigyelésre. Nehogy már új sittlerakó teherautók jelenlenek meg!

   Ezután következett a sittszállítás talán legfontosabb része. Ellenőrző állomás felállítása a teherautók fogadására. Az üres gépkocsik érkezését, a teli kocsik indulását óránként rögzítette és betáplálta az adatokat az irodai számítógépébe. Az adatok értékelését maga végezte, bevonva két tagot a már említett bizottságokból. A tagok örömmel és tiszteletdíj nélkül segítettek be a munkába.

   A számítások szerint egy hónapig tartott volna a szállítás, de három hét elteltével az ifjú felkereste a polgármestert. Főnök, baj van, elfogyott az ötvenezer euró. Megoldjuk, bólintott Kutyifa első embere, a hiányzó pénzt újabb pályázattal megszerzem.

   Jelenleg itt tartunk. A polgármester ez úton kéri az illegális hulladék lerakóit, szüneteltessék a tevékenységüket.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.