Május 27-én zajlott a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében a 2016. évi Ericsson díj ünnepélyes átadása. Az eseményen a középiskolai matematika- és fizikaoktatásban kiemelkedő szerepet vállaló pedagógusok tizennyolcadik alkalommal vehették át „A matematika és fizika népszerűsítéséért" és „A matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" alapított díjat.

 

Május 27-én zajlott a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében a 2016. évi Ericsson díj ünnepélyes átadása. Az eseményen a középiskolai matematika- és fizikaoktatásban kiemelkedő szerepet vállaló pedagógusok tizennyolcadik alkalommal vehették át „A matematika és fizika népszerűsítéséért" és „A matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" alapított díjat.

 

A díjazottak személyét a javaslatok alapján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat bizottságai választották ki és a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai alapítvány kuratóriuma hagyta jóvá.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bolyai_János_Matematikai_Társulat  

http://www.bolyai.hu

http://elft.hu  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eötvös_Loránd_Fizikai_Társulat

http://tehetseg.hu/tehetsegpont/tp-130-000-264

A matematika népszerűsítéséért Ericsson díjban részesültek: 

Besenyőné Titter Beáta, az Óbudai Árpád Gimnázium tanára, jelenleg a matematikai munkaközösség vezetője.

Tanítványai rendszeres megoldói az „Abacus matematikai lapok 10-14 éveseknek" című újság és a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok által közölt matematikai verseny-feladatoknak, s állandó, eredményes résztvevői a legjelentősebb középiskolai és általános iskolai matematikai versenyeknek.

 

A tanárnő több, mint 20 éve fő szervezője az 5-6. osztályos diákok számára szervezett Amfiteátrum Kupa matematika versenynek, amelyre már vidéki városokból is érkeznek résztvevők. Maga gondoskodik a feladatsorok elkészítéséről és a verseny lebonyolításáról is, de a szervezésbe aktívan bekapcsolódnak az iskola 11. évfolyamának speciális matematika tagozatos tanulói is, akik a tanárnő irányításával a versenyzők dolgozatait is javítják.
Mint munkaközösség-vezető különös szeretettel és gondoskodással segíti fiatal kollégáit, de emellett a szülők is nagy elismeréssel nyilatkoznak a tanárnő oktató és nevelő munkájáról. Gyakran található délutánonként az iskolában gyerekek társaságában, amint versenyekre készíti fel őket. Egyéniségével, személyes példamutatásával, rendszeretetével igazi nevelő pedagógus.  

http://www.arpadgimnazium.hu  

http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/0038_matematika_Mako_Zita_Szilagyi_Ibolya_Teglasi_Ilona-Matematikai_versenyfeladatok/ch02s03.html  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Középiskolai_Matematikai_és_Fizikai_Lapok

Magyar Zsolt, a budapesti Szent István Gimnázium tanára. Tanítványai rendszeres megoldói az Abacus és a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokban kitűzött levelező és matematikai versenyek feladatainak, valamint rendszeres résztvevői a különböző matematikai versenyeknek. 

1998 óta az „Abacus matematikai lapok 10-14 éveseknek" című folyóirat főszerkesztője, az újság matematikai pontversenyének feladatait is irányításával állítják össze. Szervezésében és irányításával zajlik a beküldött megoldások javítása, 2004 szeptemberétől a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KÖMAL) „K" feladatsorának összeállítója. Számos publikációja közül kiemelkednek a penrose-csempézéssel foglalkozók.

http://szigbp.hu/index.php

h

Ericsson a fizika népszerűsítéséért díjazottak 2016-ban

Nagy Tibor, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium pedagógusa, matematika-, fizika-, technika-szakos tanár, a természettudományos munkaközösség vezetője. A fizika oktatásában kiemelkedő eredményekkel rendelkezik, úgy a diákok versenyeken nyújtott teljesítménye, mint a természettudományos szemlélet közvetítése  során. Angolnyelv tudását a két-tannyelvű oktatásban és a tanulók nemzetközi pályázatainak segítésében hasznosítja a közösség javára.

http://www.wikiwand.com/hu/Varga_Katalin_Gimnázium

https://hu.wikipedia.org/wiki/Varga_Katalin_Gimnázium 

Pántyánné Kuzder Mária, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. Borsod Abaúj Zemplén megye fizikai szaktanácsadója 2000. évtől, 2015-től az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat pedagógus társelnöke, a Borsod megyei szakcsoport titkára. Iskolájában természettudományi laborvezető. Tanítványai rendszeresen a legjobbak között szerepelnek a megyei fizikai versenyen, számos verseny szervezésében, zsűrijében vesz részt. Tíz éve az Arany János Tehetséggondozó program versenyeiben zsűri tag, ill. zsűri elnök. 

http://hermangimnazium.hu

http://www.nefmi.gov.hu/kozoktatas/archivum/arany-janos-091029  

Ericsson a matematika tehetségeinek gondozásáért díjazottak 2016-ban

Kiss Zoltán, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium matematika szakos tanára. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok feladatmegoldói között rendszeresen megtakálhatók tanítványai. Nagy szerepe volt Fekete Panna felkészítésében, aki 2014. tavaszán bronzérmes lett a Nemzetközi Matematikai Leányolimpián és a Közép-európai Matematikai Diákolimpián.  2012-ben egy tanítványa a Tanítványai szépen szerepelnek mind az Abacus, mind a KÖMAL pontversenyén, mind pedig az országos Zrínyi, Varga Tamás, Arany Dániel, OKTV, Kenguru versenyeken. Fáradhatatlan munkáját, magával ragadó lelkesedését, ösztönző erejét mutatja, hogy sok olyan tanítványa van, aki nem kiemelkedő tehetség, mégis nagyon szorgalmas munkával kiváló eredményeket ért el.ezüstérmet, 2011-ben ugyanott aranyérmet szerzett. Tanítványai további versenyeken értek el élenjáró helyezést.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leőwey_Klára_Gimnázium_(Pécs)

http://www.leoweypecs.hu

Nemecskó István, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanára. Tanítványai sikeresen szerepelnek mind az Abacus, mind a KÖMAL pontversenyén, mind pedig az országos Zrínyi, Varga Tamás, Arany Dániel, OKTV, Kenguru versenyeken. Egy tanítványa ezüstérmet szerzett a Közép-európai Matematikai Diákolimpián.

22 éve részt vesz a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny szervezésében, ahol tanulói rendszeresen a legjobbak között végeznek. Tanítványai versenyeredményeiért 2004-ben és 2013-ban Graphisoft díjjal tüntették ki.

http://www.berzsenyi.hu  

http://www.berzsenyi.hu/index.php?id_a=55&id_hir=568

https://hu.wikipedia.org/wiki/Berzsenyi_Dániel_Gimnázium_(Budapest)   

Ericsson a fizika tehetségeinek gondozásáért díjazottak 2016-ban

 

Dudás Imre, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. Tanítványai kiemelkedően jó versenyeredményeket érnek el. E-learning tananyagok fejlesztésében vesz részt általános, és középiskolások részére. Különleges taneszközöket talál a fizikai törvényszerűségek szemléltetésére.

http://szerver2.hog.sulinet.hu/node/16  

Horváth Norbert, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium fizika-technika szakos tanára. A 12-18 éves korosztály számára rendezett országos fizika-versenyek mindegyikén rangos helyezést értek el tanítványai. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok pontversenyében diákjai jól szerepelnek, 2015-ben a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián ezüstérmet szerzett tanítványa. Változatos eszközöket alkalmaz a tanulók figyelmének felkeltésére, nagy hangsúlyt helyez a „csapatmunkára".  OKTV versenyfelkészítő tevékenységét 2015-ben Bonis Bona a Nemzet Tehetségeiért díjjal tüntették ki.

http://www.bmrg.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Baár-Madas_Református_Gimnázium

http://ujnemzedek.hu/tehetseg/bonis_bona/dijazottak_2015._majus/kivalo_versenyfelkeszitok-jeloles_alapjan/horvath_norbert_tamas-9642

http://tehetseg.hu/bonisbona 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük