2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Erős dollár miatti aggodalom és túlkínálat dominál az olaj és az ipari fémek piacán

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96732"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_0_27.jpg" border="0" width="301" height="167" /></a></span>A nyersolaj piacát továbbra is a túlkínálat jellemzi. Az OPEC olajkosár ára (a szervezet által meghatározott országok olajárainak súlyozott számtani átlagából kalkulált ár) 2009 óta először esett 40 dollár/hordó alá, és ennek fényében is egyre nő az OPEC december 4-i ülésének jelentősége. Addig valószínűleg fokozódni fog a Szaúd-Arábiára nehezedő nyomás, mivel az folytatja a piaci részesedést az ár elé helyező stratégiáját, miközben több tagország romló gazdasági kilátásokkal küszködik. </p> <p> 

A nyersolaj piacát továbbra is a túlkínálat jellemzi. Az OPEC olajkosár ára (a szervezet által meghatározott országok olajárainak súlyozott számtani átlagából kalkulált ár) 2009 óta először esett 40 dollár/hordó alá, és ennek fényében is egyre nő az OPEC december 4-i ülésének jelentősége. Addig valószínűleg fokozódni fog a Szaúd-Arábiára nehezedő nyomás, mivel az folytatja a piaci részesedést az ár elé helyező stratégiáját, miközben több tagország romló gazdasági kilátásokkal küszködik.

 

A nyersolaj piacát továbbra is a túlkínálat jellemzi. Az OPEC olajkosár ára (a szervezet által meghatározott országok olajárainak súlyozott számtani átlagából kalkulált ár) 2009 óta először esett 40 dollár/hordó alá, és ennek fényében is egyre nő az OPEC december 4-i ülésének jelentősége. Addig valószínűleg fokozódni fog a Szaúd-Arábiára nehezedő nyomás, mivel az folytatja a piaci részesedést az ár elé helyező stratégiáját, miközben több tagország romló gazdasági kilátásokkal küszködik.

 

Ugyanakkor a csökkenő olajár elindíthat – főleg az OPEC-en kívüli termelők körében – termeléscsökkentést, nem utolsósorban az egyesült államokbeli palaolaj-termelők léphetnek ebbe az irányba. Ez pedig az OPEC termeléscsökkenését is kiválthatja, ami 2016-ban nemcsak az ár stabilizálódásához, hanem akár az újbóli emelkedéséhez is vezethet.

 

Az arany és az ezüst piaca egy négyhetes eladási hullám után túladottnak tűnik, és mivel az amerikai kamatemelés szinte teljes egészében be van árazva, mindkét nemesfém ára stabilizálódott az elmúlt kereskedési napokban. Az, hogy a csaknem bizonyosra vett decemberi kamatemelés után milyen ütemű és mértékű további kamatemelésekre számít a piac, nagymértékben meghatározza a dollár vonzerejét – és egyben a nemesfémek piacán az ellenszél erősségét.

 

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának december 16-i ülése előtt nem sok esélyt látunk a nemesfémek áremelkedésére. A piacot a hírek fogják vezérelni a következő hetekben, és ezek nagy része – kivéve persze a jelentős geopolitikai eseményeket – valószínűleg negatív lesz az arany számára. Az arany tekintetében 1.110 USD/oz szinten látjuk rövidtávon az ellenállást, míg a támaszt a 2010-es alacsony szint, az 1.045 USD/oz jelentheti. Az ezüst a 14 dollár/uncia körül talált ellenállást.

 

Tovább esnek a növekedésfüggő ipari fémek árai. De amíg az olaj piacán a kereslet növekedése tapasztalható, ugyanez nem mondható el az ipari fémekről. Ez a szektor továbbra is szenved a túlkínálat és a csökkenő kereslet együttes hatásától, és ez utóbbiban jelentős szerepet játszik az, hogy Kína gazdasága átalakuláson megy át, ahol a húzóerő egyre inkább a fogyasztás lesz, szemben a beruházásokkal és az exporttal. Ez az átmenet alaposan megviseli a réz, az acél és a vasérc piacát.

 

Sajnos továbbra is növekszik az El Nino-val kapcsolatos időjárási kockázat. Az amerikai szövetségi időjárási hivatal, a NOAA friss jelentése szerint több jel arra mutat, hogy különösen megnőtt a szélsőséges aszályok, viharok és árvizek esélye. Amennyiben ezek bekövetkeznek, az növelni fogja az agrár-nyersanyagok árát a pálmaolajtól kezdve a gyapjún át a kávéig és cukorig.

 

Az agrár-nyersanyagok továbbra is vonzzák a vevőket. A cukor ára kissé ugyan megnyugodott a múlt havi látványos rali után, de az arabica kávé kiugróan teljesített az elmúlt héten. Ez elsősorban a brazíliai fejleményeknek köszönhető, ahol az aszály visszaveti a robusta kávé termelését, és egyre többen aggódnak a 2016-os termés miatt. Ezzel egy időben Brazília egyes kávétermő vidékein viszont súlyos esőzések és viharok fenyegetik az új termést, jelentős lendületet adva az arabica kávé árának, amelyet a brazil reál erősödése is felfelé lök.

 

Ole Sloth Hansen

Ole 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz; jelenleg árupiaci stratégiai igazgatóként a stratégiai és kutatási csoport tagja. A Saxo Bankhoz való csatlakozása előtt Ole Hansen 15 évig dolgozott Londonban, legutóbb egy határidős és devizapiaci ügyletekkel foglalkozó befektetési alapnál irányította a kereskedési tevékenységet. Hansen a határidős ügyletek szakértője; több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, jelenleg elsősorban az árupiaccal foglalkozik. Heti összefoglalóit rendszeresen közli az online és a nyomtatott sajtó világszerte. Ole Sloth Hansen szívesen ad szakértői véleményt árupiaci (kiemelten az olajpiaccal és a nemesfémek piacával kapcsolatos) kérdésekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.