A bécsi ingatlanárak megszelídítésére és az átláthatóságra törekednek a szomszédos Ausztriában. A rendszerváltás óta több nagy horderejű intézkedést tettek ennek érdekében.

 

A bécsi ingatlanárak megszelídítésére és az átláthatóságra törekednek a szomszédos Ausztriában. A rendszerváltás óta több nagy horderejű intézkedést tettek ennek érdekében.

 

2014 októberétől az Osztrák Gazdasági Minisztérium (Verordnung des Wirtschaftsministeriums) az EU előírásának megfelelően negyedévente közzéteszi az ingatlan árindexet az Ausztriai Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) oldalán. Az indexben foglalt négyzetméter árak nem kötelező érvényűek, de a hivatal honlapján megtalálható adat megkerülhetetlen hivatkozási alap az ingatlanközvetítők és vevők számára. A soron következő index január végével esedékes.

 

Nagy Zoltán, a 2007 óta működő, bécsi ingatlanok értékesítésére specializálódott Bécsi Ingatlanok vezetője szerint túl korai még arról nyilatkozni, hogy mennyire fognak az eladók illetve a vevők az árindexhez alkalmazkodni, azokat betartani.

– Egy biztos – vallja az ügyvezető – ez az intézkedés az átláthatóságot segíti, ami mindkét félnek kedvez, mindkét fél érdeke. Érvelési alapot ad arra vonatkozóan, hogy az ingatlanok valós árban keljenek el, illetve hogy a kereslet és kínálat találkozzon.

 

Az árak megfékezésének oka, hogy a 70-es évek végétől folyamatosan emelkedett, az elmúlt 10 évben pedig a duplájára nőtt a lakóingatlanok ára Bécsben. Michael Pisecky, a bécsi Ingatlan- és Vagyonkezelő Kamara elnöke szerint a pénzügyi válság óta több fázison ment át az ingatlanpiac. Az első fázisban az ingatlanokat drágábban értékesítették a lakáshirdetésben szereplő eladási árnál, míg a második fázisban a kereslet és kínálat, az eladási ár tekintetében összhangba került. A harmadik fázis az eladók árelvárásai növekedését hozta, a jelenlegi fázisban pedig normalizálódni látszódik a helyzet az elmúlt évekhez képest.

Nagy Zoltán szerint a bécsi ingatlanpiac jelenleg kiegyenlítődni látszik, lassú értéknövekedést mutat és a következő években is erre lehet számítani.

 

A bécsi és a budapesti ingatlanpiac között az alapvető különbség, hogy míg a bécsiek nem rendelkeznek lakástulajdonnal, és 65-70%-uk bérelt lakásban lakik, addig Magyarországon 90% feletti a lakástulajdonnal rendelkezők aránya.

Bár a válság inkább a lakásbérlés fellendülését hozta itthon a lakástulajdonlás kárára, ez a szám még mindig jóval magasabb az európai átlaghoz képest. Tovább színesíti a képet, hogy az osztrákoknál nemcsak az Európai Unióban, de az egész világon is az egyik legalacsonyabb a lakástulajdonnal rendelkező háztartások aránya.

További különbség az átláthatóság, hiszen míg a bécsi adásvételi árak mindenki számára hozzáférhetőek, addig az itthon eladott illetve megvásárolt lakások ára nem publikus. A szomszédoknál a bécsi Földhivatal digitálisan tárolja milyen áron jutottunk az adott ingatlanhoz. A 1999 előtti árakat pedig nyomtatott dokumentum formájában nézhetjük meg. Bár Magyarországon volt kísérlet, hogy mindenki számára elérhetővé és transzparenssé tegyék a Földhivatal adatait, az ingatlan adásvétel során kötött szerződések, és azok adatai továbbra is csak az eladó illetve vevő számára ismertek.   

 

A Bécsi Ingatlanok 2007 óta nyújt minőségi ingatlanközvetítői szolgáltatást Bécsben. az úgynevezett befektetési öröklakásokra (Anlegerwohnung) szakosodott. Ezek az öröklakások a II. világháború után épültek, tehát újépítésűek (Neubau), és jellemzően hosszú távon bérlik őket. Az ilyen típusú lakásokra nagy a kereslet, így a lakás bérbeadásával a tulajdonos válogathat az érdeklődők között. Ennek köszönhetően a bécsi lakásvásárlás biztos befektetésnek tekinthető.

http://www.becsingatlan.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük