A Ringier 2008-ban jelentősen növelte értékesítését. A svájci médiacég – mely Európa és Ázsia szerte összesen 10 országban van jelen – 5,3%-os növekedést ért el, mellyel új, 1 milliárd 536millió CHF árbevételi rekordot állított fel. A svájci, a cseh és a szlovákiai üzletág csupán az egyik tényező volt, mely hozzájárult ehhez az eredményhez. A másik a digitális média területén jelentkező forgalom-növekedés, mely a teljes éves árbevétel 8,5%-át tette ki. Az adózás utáni eredmény 62,2 millió CHF volt, mely szám megközelítőleg annyi, mint a sokéves átlag.

 A Ringier 2008-ban jelentősen növelte értékesítését. A svájci médiacég – mely Európa és Ázsia szerte összesen 10 országban van jelen – 5,3%-os növekedést ért el, mellyel új, 1 milliárd 536millió CHF árbevételi rekordot állított fel. A svájci, a cseh és a szlovákiai üzletág csupán az egyik tényező volt, mely hozzájárult ehhez az eredményhez. A másik a digitális média területén jelentkező forgalom-növekedés, mely a teljes éves árbevétel 8,5%-át tette ki. Az adózás utáni eredmény 62,2 millió CHF volt, mely szám megközelítőleg annyi, mint a sokéves átlag.

A Ringier 8129 alkalmazottja 2008-ban 4%-os árbevétel arányos nyereséget (ROS) ért el, míg a cash flow aránya 9,6%-os volt. Ez utóbbi 208,3 millió CHF-ről 146,9 millió CHF-ra csökkent. Ezt a visszaesést a 2007-es év számos rendkívüli eseménye okozta, beleértve többek között a tévéműsor magazinok eladását.

A digitális média különösen erőteljes növekedést könyvelhetett el. Ez elsősorban a media swiss group többségi tulajdonrész felvásárlásának köszönhető, amely így a teljes éves árbevétel 8,5%-át teszi ki, ellentétben a 2007-es 5,5%-kal.

A svájci Ringier 2008-ban 6,6%-kal növelte meg értékesítését. A Swissprinters és az Adligenswil nyomdai tevékenysége 2,8%-kal nőtt. A közép-és kelet-európai piac értékesítése 4%-kal, 526,7millió CHF-ra emelkedett. A csehországi Ringier könyvelhette el a legnagyobb – 18,6%-os – növekedést, melyet a szlovákiai Ringier követett, 11%-kal.

A romániai Ringier azonban 27%-os árbevétel kiesést szenvedett el, főként három lapjának eladása, az árfolyam-ingadozások és az igen erős piaci verseny következtében. Ázsiában a kínai és a vietnami Ringier közel azonos eredménnyel zárt, mint a megelőző évben, 70,1millió CHF-kal (2007-ben 71,3millió CHF volt).

Beruházások és kiadások

A Ringier 321,9 millió CHF-ot költött beruházásokra, mely összeg lényegesen magasabb, mint korábban. Ez a növekedés elsődlegesen a digitális platformok (media swiss group, geschenkidee.ch) erősítésének valamint a nyomdai tevékenység fejlesztésének (napilap és magazin nyomtatás Svájcban, napilap nyomtatás Romániában) köszönhető, illetve Szerbiában a kisebbségi tulajdonosok kivásárlásának, mellyel a Ringier 100%-os tulajdont szerzett az addigi 25,1% helyett.

2007-hez képest a kiadások 11%-kal nőttek a cég növekedése és a 8%-kal magasabb személyi költségek miatt. A belső termékfejlesztésekre fordított költségek szintén közvetlen hatással voltak a jövedelmezőségre.

Információk az egyes országokról

Svájc

Hazai piacán a Ringier 938,7millió CHF árbevételt ért el 2008-ban. Ebből a Ringier Svájc kiadói tevékenysége 605,6 millió CHF-ot, míg a Ringier Print Svájc tevékenysége 332,2millió CHF-ot tett ki.

A kiadói üzletágban a new media bevételei szintén kiemelkedően növekedtek. 146millió CHF nyereséget ért el, köszönhetően a media swiss group felvásárlásának, mely összeg közel a duplája az egy évvel azelőttinek. Az árbevétel tehát mintegy 91,1%-kal nőtt az előző évhez képest (76,4 millió CHF).

A Ringier Svájc Blick csoportjának 190,1millió CHF-os és magazinjainak 207,7millió CHF-os bevételei enyhe, 5%-os csökkenést mutatnak.

A svájci nyomda (a Swissprinters csoport és a Ringier Print Adligenswil) harmadik feles bevételei 2,8%-kal nőttek,  elérve a 332,1millió CHF árbevételt.

Németország

A Ringier Németország a nemzetközi trendhez hasonlóan 12,5millió CHF-ra növelte árbevételét az eladott példányszámoknak köszönhetően. Összehasonlítva 2007-tel, a Cicero és Monopol lapok (Ringier Németország) 12,1millió CHF-ot termeltek.

Csehország

A Ringier Csehország számára a 2008-as 181,5 millió CHF-os árbevétel jelentette fennállása óta a legjobb üzleti évet. Ez 2007-hez képest 28,4 millió CHF növekedést jelent, melyből különösen szembetűnő a Blesk és az újonnan megvásárolt Aha!-val sikere.

Magyarország

A Ringier Magyarországnak egy szűkülő piacon sikerült 135,7 millió CHF árbevételt elérnie, a Forint hihetetlen gyengülése mellett is. A csökkenő példányszámok ellenére stabil hirdetési bevételekről beszélhetünk, köszönhetően az új kiadványoknak és mellékleteknek.

Románia

A Ringier Romániának a megelőző évhez képest bevételcsökkenéssel kellett számolnia három terméke (két TV műsor és a Pro Sport című sport napilap) eladásának, az árfolyam ingadozásnak és főként a bulvár szegmensben jellemző kiélezett versenyhelyzetnek a hatására. A cég bevétele 61,5 millió CHF volt a megelőző évi 84,3 millió CHF-kal szemben. A hirdetési árbevétel 21,4 százalékkal csökkent, de megjegyzendő, hogy a Libertatea a legnagyobb példányszámban eladott lap Romániában, megőrizte pozícióját és 1,3 millió olvasóval büszkélkedhet.

Szlovákia

A Ringier Szlovákia számára 2008 egy újabb sikeres évet jelentett, mert bár a print média területén bevételcsökkenés tapasztalható, a számok mégis enyhe növekedést mutatnak a tavalyi évhez képest, 41,1 millió CHF-os árbevétellel. A Nový Cas ebben az évben is a piac legsikeresebb szereplője maradt.

Szerbia

A 2007-es erőteljes növekedést követően a Ringier Szerbia ebben az évben meglévő pozíciója megszilárdítására törekedett. Mindemellett 1,6 millió CHF-os növekedéssel 63,3 millió CHF árbevételt ért el. A hirdetési bevételekben tapasztalható közel 4 millió CHF-os növekedés különösen bíztató.

Kína és Vietnám

A Ringier Kína és Vietnám 70,1 millió CHF-os árbevételt könyvelhetett el, ami kis mértékű, 1,6 %-os csökkenést jelent. A Ringier Kína kiadói tevékenységében, 2008-ban nagy mértékű terjeszkedés figyelhető meg. Két új termék került a piacra és az online kereskedelem is lényegesen kibővült. Vietnámban a Thoi Trang Tre divatmagazin árbevétele 15 százalékkal múlta felül az előző év eredményeit. A Ringier Print Hong Kong-ot a megrendelések számának csökkenése és az üzleti válság hatásaként jelentkező hirdetési visszaesés jellemezte, ami egyre súlyosbodott a 2008-as év előrehaladtával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük