Az arany ára idén közel 20%-kal emelkedett, és úgy tűnk, hogy egyre több alapkezelő és intézményi befektető vizsgálja felül korábbi óvatos álláspontját, és kezdi el növelni az arany súlyát a portfóliójában.

 

Az arany ára idén közel 20%-kal emelkedett, és úgy tűnk, hogy egyre több alapkezelő és intézményi befektető vizsgálja felül korábbi óvatos álláspontját, és kezdi el növelni az arany súlyát a portfóliójában.

 

Az arany legutóbbi igen fényes időszaka 2003-tól 2012 szeptemberéig tartott, és ez az időszak magába foglalta a pénzügyi válságot is. Az utóbbi éveket azonban, amelyeket a globális gazdasági növekedés gyorsulására és az amerikai kamatemelésre vonatkozó várakozások jellemeztek, alaposan megsínylette az arany. Azonban a világgazdaságban újra felerősödtek a bizonytalanságok, a kamatemelések is abbamaradtak, és nagyon úgy néz ki, hogy ismét eljött az arany ideje. A legújabb trend, miszerint ismét erősödik a sárga fém, tartósnak ígérkezik: éppen most szavazták meg a Brexitet (ami még csak a kezdete egy kockázatokkal teli hosszú történetnek), több éves mélyponton állnak kulcsfontosságú amerikai és kínai mutatók, és jó időre az amerikai kamatemelés is lekerült a napirendről. Mindezek messzemenően támogatják az aranyat, mint az egyik legfőbb biztonsági menedéket.

 

Az arany erősödésének lekereskedése aranykitermelő cégek részvényeinek longolásával is megvalósítható. Mivel a kitermelő vállalatok részvényei érzékenyen reagálnak az arany árára, ezért erősödéskor is nagyobb a részvények árának növekedési üteme az aranyénál – két ilyen vállalatra hívjuk fel a figyelmet. A Randgold Resources és a Fresnillo részvényei (mindkettő papírjai a londoni tőzsdén forognak) közel száz százalékkal erősödtek az elmúlt hónapokban. Ez igen agresszív növekedés, sok befektetőt elriaszt, ha rövidtávon ilyen ütemben emelkedik egy papír ára, de ebben az esetben úgy véljük, hogy van alapja a további long pozícióknak, mert az arany ára – a már említett okok miatt – jó eséllyel tovább fog nőni. Alapvető változás következett be tehát abban a szemléletben, ahogy a befektetők az aranyra tekintenek, a Randgold és a Fresnillo pedig a két legjobban pozícionált papír ahhoz, hogy ezt a szemléletváltást kihasználhassuk.

Peter Garnry, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük