Picasso: ArtistákPicasso: ArtistákPontosabban a családon belüli erőszakról szól az írásom. Spanyolországban járunk a polgárháború után. Franco tábornok diktatúrája eltűnt, alkotmányos monarchia megszületett, az igazságos VI. Fülöp király a trónján, de a családon belüli erőszak tovább virult.

 Picasso: ArtistákPicasso: ArtistákPontosabban a családon belüli erőszakról szól az írásom. Spanyolországban járunk a polgárháború után. Franco tábornok diktatúrája eltűnt, alkotmányos monarchia megszületett, az igazságos VI. Fülöp király a trónján, de a családon belüli erőszak tovább virult.

   A zaragozai bulvárlapok szenzációként tálalták a Grenoble Nagycirkusz két artistája között dúló románcot. Sebastian erőművész beleszeretett Margarita kötéltáncoslányba, akit az első együtt töltött éjszaka után feleségül kért. Törvényes akadályt nem gördíthettek a hatóságok a frigy elé, mivel Margarita kisasszony épp akkor lett nagykorú. A bulvárlapok azonban hosszasan boncolgatták a tényt, hogy Sebastian súlya 450 libra, míg Margaritáé 135 libra volt. (150, illetve 45 kg.)

   A bájos leány egy kissé tartott attól, hogy jövendőbelije visszaél majd túlsúlyával, az izmos vőlegény esküdözött, hogy erről szó sem lehet. Margarita a házaséletben súlyát messze meghaladó szerephez jut majd. De a házasság előtti ígéretek a cirkusz világában sem  érnek sokat.

   A Madeirán töltött mézeshetek után kezdődtek a problémák. A vacsorára készített paellát Margarita elsózta, ezért kapott egy akkora pofont, hogy a fal adta a másikat. Kissé indulatos a férjuram, vélte az ifjú asszony, de ez még nem ok arra, hogy visszaköltözzek a mamámhoz. Három nap múlva az ifjú férj úgy vágta oldalba hitvesét, hogy két bordája eltört. Részben igaza volt, nyers maradt az escabeche belseje. Mentőt hívtak, akik riasztották a Guardia Civil embereit. Egy hadnagy figyelmeztette Sebastiant, fogja vissza magát, mert baj lesz. És átadták a négy hétre szóló távolságtartási határozatot.

   Három hét múlva a férj megjelent, betörte a lakás ajtaját és „rám hoztad a törvényt, te hetéra?!" felkiáltással megerőszakolta a törékeny, fiatal Margaritát. A hír elterjedt a városban, a civil szervezetek összefogtak és kemény hangú petíciót intéztek a királyhoz. „Alázatosa kérjük Felséges Urunkat, tartson vitanapot a családi belüli erőszakról. Legyen kötelező része a nemzeti alaptantervünknek a spanyol etikett. Akadályozzák meg a durva viselkedést és büntessék szigorúan a távolságtartási határozat megszegőit. Alkosson ezekről a Parlament törvényt, megszegőit büntessék 5-10 évig terjedő fegyházzal"

   Az uralkodó három napon belül válaszolt. „Mindenben egyetértek Önökkel. Támogatom a családon belüli erőszak elleni harcukat. De a törvényjavaslatot egy mondattal kiegészíteném. Spanyolhon leányai fontolják meg jobban, kivel bújnak ágyba és kihez mennek hozzá feleségül. Változatlan királyi jóindulatommal: Fülöp."

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük