2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Észak-Magyarország az Utazás 2007 Kiállításon

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/448"><img class="image thumbnail" src="/files/images/08.thumbnail.jpg" border="0" alt="Egerszalók" title="Egerszalók" width="100" height="75" /></a></span>  <p>Az Észak-magyarországi turisztikai régió is felmutatta eredményeit és megújult  kínálatát az Utazás kiállítás alkalmával. Három megyét foglal magába ez a turisztikai terület;  Borsod-Abaúj-Zemplént (B.A.Z.), Hevest és Nógrádot.  Városok, kistérségek értékei, szolgáltatói, programjai mutatkoztak be, a fejlesztéseket kínáló régióbeli kiállítókkal egyetemben.   A Regionális Marketing Igazgatóság megfogalmazása szerint,  idén a hangsúly az összefogásra, a komplex kínálatra, a turisztikai csomagok széles kínálatára helyezõdött. </p><p>

egerszalók 

Az Észak-magyarországi turisztikai régió is felmutatta eredményeit és megújult  kínálatát az Utazás kiállítás alkalmával. Három megyét foglal magába ez a turisztikai terület;  Borsod-Abaúj-Zemplént (B.A.Z.), Hevest és Nógrádot.  Városok, kistérségek értékei, szolgáltatói, programjai mutatkoztak be, a fejlesztéseket kínáló régióbeli kiállítókkal egyetemben.   A Regionális Marketing Igazgatóság megfogalmazása szerint,  idén a hangsúly az összefogásra, a komplex kínálatra, a turisztikai csomagok széles kínálatára helyezõdött.

egerszalók 

Az Észak-magyarországi turisztikai régió is felmutatta eredményeit és megújult  kínálatát az Utazás kiállítás alkalmával. Három megyét foglal magába ez a turisztikai terület;  Borsod-Abaúj-Zemplént (B.A.Z.), Hevest és Nógrádot.  Városok, kistérségek értékei, szolgáltatói, programjai mutatkoztak be, a fejlesztéseket kínáló régióbeli kiállítókkal egyetemben.   A Regionális Marketing Igazgatóság megfogalmazása szerint,  idén a hangsúly az összefogásra, a komplex kínálatra, a turisztikai csomagok széles kínálatára helyezõdött.

Errõl szólt a régi tájékoztatóján többek között Koncz Ferenc, B.A.Z. önkormányzati alelnöke,  Fodor Vilmos, Miskolc alpolgármestere, Becsó Zsolt , Nógrád megye Közgyûlésének elnöke és dr.Nagy Imre országgyûlési képviselõ is, aki emlékeztetett, ez a ?varázslatos régió"  Budapest és a Balaton után a leglátogatottabb turisztikai övezet, ahogy mondják, minden megtalálható itt, a tenger kivételével, de tengerszem is van…

Minden évben sikerül új élményeket kínálni, növelni ezzel a látogatók számát. Az elmúlt évben 660 ezer regisztrált vendég fordult meg a területen, ez 3%-os növekedést jelent az elõzõ évhez képest,  a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 1,5 millió regisztrált vendégéjszakát számoltak, ez 2%-os növekedés.  Növekedett a többcsillagos szálláshelyek száma, ahol ez 24%-os bevétel-növekedést generált.  3%-al több külföldi érkezett a régióba, a hagyományos ausztriai és németországi látogatókon kívül csehek, bulgárok, írek is, háromszor többen.

egerszalók 3-5 napot legtöbben a bulgárok, törökök, finnek és az ázsiai látogatók töltöttek itt.  A régiós turisztikai programokhoz komoly uniós pénzek is tartoznak,  60 milliárd Ft 7 évre elosztva, melybõl a terület kiemelt turisztikai régióit fejlesztik, Hollókõt, Szécsényt, Ipolytarnócot, Gyöngyös és Eger körzetét, Miskolcot, Aggtelek és környékét és Tokajt vonzáskörzetével. Feladatot jelent a szállás-komfort növelése.  Gyalogtúrák, bor-vár túrák elõtérben.

Koncz Ferenc emlékeztetett, itt minden kõ a történelemrõl beszél.  A mostani kiállításon a Tokaj kistérségi cégek is megjelentek, a hagyományos aggteleki vonzerõ erõsítésében még nagy lehetõségek vannak.  A termálvíz lehetõvé teszi az idõjárástól független forgalmat, jól prosperál Mezõkövesd Zsóri-fürdõ és Bogács is egyre kedveltebb. Sárospatak strandfürdõjét lengyel turisták is szívesen látogatják.

800 éve Sárospatakon született árpádházi Szent Erzsébet,  az évfordulóról ünnepségeken emlékeznek meg szerte a világban, akárcsak Sárospatak. Kulturális programok, kiadványok, zenei-színházi esték idézik alakját, a megnyitó ünnepség április 12-én lesz,  Liszt Ferenc Szent Erzsébet oratóriumának elõadásával.  Az évforduló jó alkalmat teremt a magyar királylány németországi életútja révén a német-magyar kapcsolatok ápolására is. Nemzetközi vándorkiállítás, Szent Erzsébet Ház nyitása és egy hosszú, évet felölelõ zarándokút pünkösdi indítása is ide tartozó esemény. A németországi Eisenachban hasonló megemlékezésekre kerül sor.

Miskolc alpolgármestere emlékeztetett a számos sikeres, jól bevált miskolci programra és látnivalóra, köztük ?az év vendége" játékra.  A Miskolci Téli Fesztivál sikere után, júliusban kezdõdik az Opera Fesztivál  Bartók és Párizs jegyében, sor kerül a hagyományos Benkó Dixiland fesztiválra és a Diósgyõri Várban a színházi napokra.

A nógrádi önkormányzat elnöke a vidék szellemi örökségére hívta fel a figyelmet, Zsigmond királytól kezdve  Verbõczyn, sok más nagy néven keresztül Csontváryig .  Néhány a sok turista programból;  Nógrád vára, a világörökség Hollókõ, a Mátra és a Cserehát, Börzsöny, Ipolytarnóc, a karádi almafesztivál és a Palóc Búcsú eseményei  palóc gulyással, pásztói vagy suhai pálinkával …  A turizmus révén megszûnik a vidék relatív elmaradottsága, jó hírüket öregbítik.  A régiós vezetés a Felvidék felé is nyitni akar programjaival.

Tiszta szívû emberek várják a látogatókat, mondta.

2007-ben, a zöld túrizmus évében Salgótarján a környezõ vidék látványosságaival csalogatja a turistákat, a ?Palóc Olimposz"-nak becézett Karancs heggyel, a védett Medves fennsík természeti ritkaságaival, a környék ritka bazalt-zuhatagaival, melyekhez hasonló csak Szicíliában található.  Tarjáni Tavasz Mûvészeti fesztivál, salgótarjáni Nemzetközi Dixilend fesztivál, Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál, Várfesztivál (Somoskõ, Salgó, Fülek) várja a látogatókat.

Kiss János, a Heves megyei idegenforgalmi iroda vezetõje elmondta, 2007-ben is a történelmi értékek szerepelnek a kínálat központjában, az egri várban új konferencia-központ üzemel, három turisztikai programjuk van elõké-születben.  Az érseki pincerendszer-látogatására hívják a turistákat ?Város a város alatt" címmel. Gyöngyösön a 2,5 milliárd forintos költséggel megújult Orczy-kastély és kertje május 16-tól várja a látogatókat, a kiállító termekben ismét látható a kedvelt dinoszaurusz!

A Eger városától 5 km-re fekvõ Egerszalók modern gyógy- és wellnessfürdõje várhatóan július 15-én nyílik, a nagyszabású fürdõkomplexum-fejlesztés 2008-ban zárul le.  A kálcium-magnézium-hidrokarbonátos, kovasavas héviz a kénes gyógyvizek között az egyik legjobb besorolást kapta.  1992-ben hivatalosan gyógyvíznek minõsítették, most világszínvonalú szolgáltatásokkal körítve lehet élvezni hatását. A víz által létrehozott sódomb a környék szimbóluma és védjegye.  A helység határában kaptárkövek és barlanglakások találhatók. Gazdag állatvilágú tó és pincesor várja kiváló borokkal a látogatót. Ötcsillagos szálló várhatóan május végén nyílik a helységben, teljes kiépítésekor 206 szobája lesz.  Jövõre négycsillagos apartmanszálló és apartmanfalu is gazdagítja a kínálatot, szolgáltató központ kíséretében. 

A fenti ízelítõn túl, további programokról és látványosságokról az alábbi honlapokról lehet tájékozódni:

http://www.nordtur.hu/

http://www.nograd.hu/

http://www.szenterzsébet.hu/

http://www.tokaj-turizmus.hu/

http://www.holloko.hu/

http://www.egriromantika.hu/

http://www.egerszalokfurdo.hu/

http://www.itthon.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.