2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EU gyógyszeripari reform a láthatáron

4 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/20999"><img class="image thumbnail" src="/files/images/pastillas-capsula.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A gyógyszeripari innováció terén az EU az utóbbi időben háttérbe szorult. Az orvosságokra vonatkozóan az európai betegek még mindig egyenlőtlenül jutnak információkhoz, miközben a gyógyszerhamisítás egyre gyakoribb jelenséggé válik. </p><p> 

pastillas capsula.thumbnailA gyógyszeripari innováció terén az EU az utóbbi időben háttérbe szorult. Az orvosságokra vonatkozóan az európai betegek még mindig egyenlőtlenül jutnak információkhoz, miközben a gyógyszerhamisítás egyre gyakoribb jelenséggé válik.

 

pastillas capsula.thumbnailA gyógyszeripari innováció terén az EU az utóbbi időben háttérbe szorult. Az orvosságokra vonatkozóan az európai betegek még mindig egyenlőtlenül jutnak információkhoz, miközben a gyógyszerhamisítás egyre gyakoribb jelenséggé válik.

 

E problémák megoldására a Bizottság javaslat-csomagot terjesztett elő, amely a következő négy fő részből áll: 1. A piacra jutás javításának mikéntjéről és az uniós gyógyszerkutatások fellendítését célzó kezdeményezések kifejlesztéséről szóló eszmecserét megindító közlemény. 2. A gyógyszerhamisítás és illegális terjesztés egyre fontosabb problémáját vizsgáló javaslat. 3. A vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos jó minőségű információk teljes körű hozzáférését biztosító javaslatok. 4. A gyógyszerek biztonsági (ún. „farmakovigilanciai") vizsgálatáért felelős uniós rendszerek megerősítésével a betegek védelmének javítására vonatkozó javaslatok.

Günter Verheugen, a Bizottság vállalkozáspolitikáért és iparért felelős alelnöke a következőket nyilatkozta: „A mai javaslatok mindegyike a betegek igényeire és érdekeire épül: biztonságos, innovatív és hozzáférhető gyógyszereket kell biztosítani az európai polgárok számára. A lehető legjobban kell őket tájékoztatni a rendelkezésre álló gyógyszerekről és kezelésekről, hiszen az ő egészségük forog kockán. Azt kívánjuk, hogy az EU a világ többi része számára újra a gyógyszerellátó hagyományos szerepét töltse be."

A gyógyszeripar jelentős mértékben hozzájárul Európa, valamint általában a világ jólétéhez, mivel gyógyszereket tesz elérhetővé, illetve serkenti a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást. Európa számára a gyógyszeripar mindig is stratégiai iparág volt, és továbbra is az marad. Az iparág több mint 634 000 személyt foglalkoztat, az EU a kutatási és fejlesztési kiadásainak pedig több mint 17 %-át fordítja a gyógyszeriparra. Ennél még fontosabb, hogy az emberi felhasználásra szánt gyógyszerekhez kapcsolódó újítások következtében a betegek olyan kezeléseket kaphatnak, amelyek pár évtizede még elképzelhetetlenek voltak. Sok mindent elértünk, azonban jelentős egészségügyi, gazdasági és tudományos kihívások állnak még előttünk. Ilyenek például a következők:

  • Az iparág növekvő globalizációja nem kizárólag új lehetőségeket, hanem új kihívásokat is teremt. Új piacok jönnek létre, de a hamisított gyógyszerek száma is emelkedik.
  • Az uniós gyógyszerpiac hiányosságai, amelyek miatt a betegek nem, vagy csak nehezen jutnak gyógyszerekhez és a megfelelő információkhoz, és amelyek rontják a gyógyszeripar versenyképességét is.

A mai közlemény egy sor jogalkotási javaslatot, politikai kezdeményezést és nemzetközi együttműködési projektet vázol fel:

1. Jogalkotási javaslatok:

  • a hamisítás és a gyógyszerek illegális terjesztésének növekvő problémájának megoldása (lásd a MEMO-dokumentumot)
  • a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos jó minőségű információk mindenki számára történő hozzáférésének biztosítása (lásd a MEMO-dokumentumot),
  • a gyógyszerek biztonsági (ún. „farmakovigilanciai") vizsgálatáért felelős uniós rendszerek megerősítésével a betegek védelmének javítása (lásd a MEMO-dokumentumot),

A javaslatokat az Európai Parlament és a Tanács is megkapja.

2. Politikai közlemény:

  • eszmecsere a tagállamokkal arról, miképpen lehet javítani a piacra jutás lehetőségeit az árképzéssel/visszatérítésekkel kapcsolatos határozatok átláthatóbbá tételével,
  • az uniós gyógyszerkutatás fellendítését megcélzó kezdeményezések létrehozása,
  • a fő partnerekkel (USA, Japán, Kanada) történő együttműködés serkentése a gyógyszerek biztonságának javítása érdekében a világon,
  • a gazdaságilag felemelkedő partnerekkel (Oroszország, India, Kína) folytatott együttműködés megerősítése.

http://ec.europa.eu/enterprise/pharmaceuticals/index_en.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.