Az Óbudai Egyetem 2011. május 30-án a Bécsi úti kampuszban első alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar képviselői részvételével az EU-PED 2011 Pedagógusnapi ünnepséget.

Az Óbudai Egyetem 2011. május 30-án a Bécsi úti kampuszban első alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar képviselői részvételével az EU-PED 2011 Pedagógusnapi ünnepséget.

Az egyetem vezetői vallják, hogy a pedagógus pálya nemcsak hivatás, hanem elkötelezettség is. Elkötelezettség a tudás átadása, megújítása és nem utolsó sorban a magyarság mellett. Ennek szellemiségében hívták az ünnepségre a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar reprezentánsait.

Prof. Dr. Rudas Imre rektor köszöntötte a megjelenteket, majd Tamási Áron szavait kölcsönözve fogalmazta meg, mit jelent magyarnak lenni: „A magyarságot … az együttes érdek alapján a sors verte egybe; hazát a bátorsággal irányított életösztön szerzett neki, de nemzetté a magyar szó teremtette. Mint jelképes hatalom, a magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt.” Elmondta, az Óbudai Egyetem többek között oktatási együttműködésekkel, hallgatói cserékkel, nyári egyetemmel igyekszik megadni mindenkinek a lehetőséget, hogy anyanyelvén beszélhessen, tanulhasson, alkothasson.

Az EU-PED 2011 díszvendége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár volt, akik köszöntötték az ünnepség résztvevőit és kifejezték elkötelezettségüket a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás iránt.

Semjén Zsolt beszédében kiemelte, mennyire fontos, hogy legyen magyar nyelvű oktatás, hogy megmaradjunk magyarnak. Elmondta, „nekünk, magyaroknak, egyetemes emberiséggel szembeni elsődleges kötelességünk saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása és felmutatása, mert ez az a gazdagság, amit csak mi tudunk adni az egyetemes emberiségnek. És ezért fontos, hogy a Kárpát-medencében lévő magyar nyelvű oktatás ne elszigetelt atomisztikus darabkákból álljon, hanem ez egy egységes élő, egy valóság legyen.”

A határon túli magyarság képviseletében az ünnepségen megjelent és köszöntötte az ünnepséget Mészáros Alajos, az Európai Parlament szlovákiai képviselője, valamint a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Korhecz Tamás. Üdvözölte az ünnepség résztvevőit Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Nagy Ferenc, a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány Kuratóriumi elnöke.

Az egyetem Rektora és Szenátusa címzetes egyetemi tanár címet adományozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, valamint Pro Universitas kitüntetést Németh Tamásnak, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárának.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter képviseletében Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetést adományozott az egyetem három munkatársának, míg négy oktató Pedagógus Szolgálatért Emlékérmet vehetett át.

Ezt követően az egyetem rektora Professor Emeritus kitüntető címet adott át Sima Dezsőnek, a Neumann János Informatikai Kar egyetemi tanárának.

Hagyományteremtő módon a Pedagógusnap alkalmából először kerültek átadásra a Professor Emeritus kitüntető címet viselők részére a talárok, majd Címzetes Egyetemi Docensi címet vehetett át az intézmény egy korábbi munkatársa.

Az egyetem érdekében hosszú időn keresztül kiemelkedő színvonalon végzett munkájukért hárman Arany Emlékgyűrűt, heten Rektori Dicséretet vehettek át.

A 2011. évi pedagógusnapi rendezvény – kapcsolódva az Európai Unió magyar elnökségéhez – egyben tiszteletadás volt a magyar nyelvű felsőoktatásban résztvevő pedagógusoknak, és kifejezése a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük