2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európa-szerte esnek a hozamok

4 perc olvasás
<em><span class="inline inline-left"><a href="/node/36059"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lajos_utca_irodahaz.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Csökkent az első osztályú kereskedelmi ingatlanok hozama Európa főbb piacain 2009 utolsó negyedévében. A CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb adatai szerint az európai hozamindexben szereplő piacokra szinte egyáltalán nem volt jellemző az emelkedés, a hozamcsökkenés viszont egyre gyakoribb jelenség.</em><br />

lajos utca irodahaz.thumbnailCsökkent az első osztályú kereskedelmi ingatlanok hozama Európa főbb piacain 2009 utolsó negyedévében. A CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb adatai szerint az európai hozamindexben szereplő piacokra szinte egyáltalán nem volt jellemző az emelkedés, a hozamcsökkenés viszont egyre gyakoribb jelenség.

lajos utca irodahaz.thumbnailCsökkent az első osztályú kereskedelmi ingatlanok hozama Európa főbb piacain 2009 utolsó negyedévében. A CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb adatai szerint az európai hozamindexben szereplő piacokra szinte egyáltalán nem volt jellemző az emelkedés, a hozamcsökkenés viszont egyre gyakoribb jelenség.

 

  Mindez leginkább az irodaszektorban volt tetten érhető, ahol a piacok közel felében esett a hozam, a teljes hozamindex pedig az előző negyedévhez képest kétszeres csökkenést produkált. Az irodapiacon a bérleti díjak sem stabilak: a vizsgált városok közel harmadában vált olcsóbbá az irodabérlet.

Az irodapiacon a hozamok Európa-szerte estek: a CB Richard Ellis irodapiaci hozamindexe 2009 negyedik negyedében az EU-15-ök esetében 22 bázispontot csökkent, ami az előző két negyedévihez képest jelentősen nagyobb változás. A felmérésben szereplő 46 helyszín közül 22-ben estek a hozamok, 24-ben változatlanok maradtak. Az EU-15-ök irodapiacának átlagos hozama a negyedév végén 5,89 százalék volt.

„A magyar irodapiac a változatlanok csoportjába tartozik, a negyedik negyedévben a hozamszint továbbra is 8 százalék." – mutatott rá az eredményekre Borbély Gábor, a CBRE budapesti vezető elemzője.

A legnagyobb csökkenés a brit piacon következett be: Glasgow-ban 115 bázisponttal 5,85 százalékra, Birminghamben és Manchesterben pedig egyaránt 110 bázisponttal 5,75 százalékra estek az első osztályú irodák hozamai.

A kiskereskedelmi ingatlanpiacon sem múlt el a negyedév hozamesés nélkül: az EU-15-re vonatkozó hozamindex 7 bázispontot csökkent az előző negyedévhez viszonyítva, de még így is 5 bázisponttal az egy évvel ezelőtti szint felett maradt.

A 39 vizsgált piacból 28-ban változatlanok maradtak a hozamok, 11-ben csökkentek, amelyek közül nyolc az Egyesült Királyságban és Franciaországban található. A legnagyobb hozamesés ebben a szegmensben is Birminghamben és Manchesterben történt, ahol 75 bázisponttal 5,75, illetve 5,5 százalékra mozdultak el a hozamok. A budapesti a hozamok 7,75 százalékos szinten stabilak maradtak az előző negyedévhez viszonyítva.

Az ipari ingatlanpiacon is a hozamesés volt a jellemző: az EU-15 esetében az index 11 bázispontot csökkent, ám még így is 24 bázisponttal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintjét. A felmérésben szereplő 37 helyszínből 7-ben csökkentek a hozamok, 28-ban változatlanok maradtak és kettőben nőttek. A legnagyobb esés itt is Birminghamben és Manchesterben történt (75-75 bázisponttal egyaránt 7 százalékra).

A két emelkedés pedig Barcelonában (25 bázisponttal 8,25 százalékra) és Helsinkiben (15 bázisponttal 7,4 százalékra) volt tetten érhető. A budapesti piacon az utolsó negyedében a hozam változatlanul 9,5 százalékos volt.

Bérleti díjak
A 46 vizsgált helyszín közül 16-ban csökkentek a legfelső kategóriás irodák bérleti díjai, kettőben nőttek és 28 esetén nem változtak. Drágulás a londoni Cityben és Tel Avivban következett be, ahol az éves bérleti díjak 3,5 százalékkal 529 euró/négyzetméterre, illetve 2,2 százalékkal 188 euró/négyzetméterre emelkedtek.

A legnagyobb esés Dublin és Lyon szenvedte el, ahol a díjak 12,5 százalékkal 376 euró/négyzetméter/év-re, illetve 8 százalékkal 230 euró/négyzetméter/év-re csökkentek. Budapesten az éves díjak változatlanul 240 euró/négyzetméteren voltak az utolsó negyedévben.

A 39 helyszín közül hétben csökkentek a első osztályú kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díjai, 30-ban változatlanok maradtak és kettőben emelkedtek. A legnagyobb esés Lille-ben (-18,8 százalék 1800 euró/négyzetméter/év-re), illetve Dubaiban (-16,6 százalék 511 euró/négyzetméter/év-re) történt.

A két emelkedés Glasgowban (+4 százalék 1990 euró/négyzetméter/év-re) és Edinburghban (+2,86 százalék 1377 euró/négyzetméter/év-re). Budapesten 1080 euró/négyzetméter a negyedik negyedévben az éves bérleti díj, ami egy év alatt 10 százalékos csökkenést takar.

Az európai ipari ingatlanok bérleti díjai minimális változtatást mutattak 2009 utolsó negyedéve során. A CB Richard Ellis EU-15-ös ipari ingatlanokra vonatkozó bérleti díj indexe 0,4 százalékkal esett, ami az éves változást -4,7 százalékra tette.

A 37 vizsgált helyszínből 23-ban a bérleti díjak stabilak maradtak, kilencben csökkentek és ötben nőttek. Budapesten a legdrágább ipari ingatlan bérleti díj 60 euró/m2/év-re mérséklődött. A legnagyobb emelkedés Utrechtben (+7%, 70 euró/négyzetméter/év-re) és Genfben (+4 %, 145 euró/négyzetméter/év-re) volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.