Az ifjúságra váró új kihívások a 2008. november 2-9-ig megrendezendő negyedik európai ifjúsági hét legfontosabb napirendi pontjai között szerepelnek. Még soha nem rendeztek egyszerre ennyi politikai vitát, kulturális és egyéb eseményt Európa minden sarkában. Egy részükre Brüsszelben kerül majd sor 200 válogatott ifjú résztvevő előtt.

Az ifjúságra váró új kihívások a 2008. november 2-9-ig megrendezendő negyedik európai ifjúsági hét legfontosabb napirendi pontjai között szerepelnek. Még soha nem rendeztek egyszerre ennyi politikai vitát, kulturális és egyéb eseményt Európa minden sarkában. Egy részükre Brüsszelben kerül majd sor 200 válogatott ifjú résztvevő előtt.

A szó szoros értelmében több száz rendezvényt szerveznek e néhány nap alatt az EU Fiatalok lendületben programjában részt vevő országokban. Ezek a helyi, regionális vagy országos méretű politikai vitáktól, amelyeken Európa fiataljai a rájuk váró új kihívásokról ütköztethetik a nézeteiket, a kultúrák közötti párbeszéd európai évéhez (2008) kapcsolódó kulturális eseményekig és tevékenységekig terjednek.

A brüsszeli eseményeket az Európai ifjúsági Fórummal szoros együttműködésben rendezik. A tagállamok nemzeti ifjúsági tanácsai és az Európai Ifjúsági Fórum által kiválasztott fiatalok a fiatalokra váró új kihívásokról folytatnak majd párbeszédet az európai intézmények képviselőivel. A dialógus csúcspontjának az a politikai vita ígérkezik, amely a fiatalok és Ján Figel' biztos, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyes képviselői között fog zajlani november 6-án. Ezek a viták fontos részét képezik a Bizottság és a fiatalok közötti konzultációknak, hiszen a ifjúság területén folytatott együttműködés politikai kereteinek felülvizsgálata 2009 tavaszán esedékes .

Ján Figel', az oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztos a 2008. évi európai ifjúsági hétről a következőket mondta: „A Bizottság elkötelezett a fiatalokkal az őket különösen érintő kérdésekről folytatott konzultáció iránt. Nagy örömmel látom, hogy talán soha nem szerveztek még ennyi rendezvényt egyidejűleg Európa-szerte. Ezek a tevékenységek biztosítják, hogy a fiatalok hangja hallható legyen, mielőtt belekezdünk az ifjúsággal folytatott európai szintű együttműködés kereteinek felülvizsgálatába. Az ifjúsági hét arra is jó alkalom, hogy megünnepeljük az EU ifjúságot támogató programjainak 20. évfordulóját, amelyekben már több mint másfél millió fiatal vett részt. Örülök, hogy ifjúsági programjaink révén ezek a fiatalok új készségekre és felbecsülhetetlen értékű kultúrák közötti tapasztalatra tehettek szert."

A Fiatalok lendületben program irodái és azok helyi partnerei által a különböző országokban szervezett tevékenységek hozzá fognak járulni az európai ifjúsági hetek általános célkitűzéseinek megvalósításához, amelyek arra irányulnak, hogy az ifjúság fórumhoz és lehetőségekhez jusson, növelje részvételét és hallathassa a hangját.

Európai ifjúsági hetet az Európai Bizottság eddig 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben szervezett, ezentúl pedig rendszeresen 18 havonta kerül majd sor rájuk.

A brüsszeli rendezvények között lesz az európai ifjúság ünnepe (november 5.), amely a fiatalok hozzájárulása a kultúrák közötti párbeszéd 2008-as évéhez. 33 projekt vesz részt az ünnepen és mutatkozik be egy külön kiállításon – ezek mindegyike a Fiatalok lendületben programban részt vevő egy-egy országot képvisel majd. Közülük a program különböző ágait képviselő hét legjobb projektet Ján Figel' biztos jelenlétében díjakkal jutalmazzák. Az európai ifjúság ünnepe az EU két évtizedes ifjúsági programjainak sikeres végrehajtásáról is megemlékezik.

 

Az Európai Bizottság ifjúsági honlapja: http://ec.europa.eu/youth/

Ifjúsági portál: http://europa.eu/youth

A Fiatalok lendületben program bemutatása:

http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük