2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai Madármegfigyelő napok a zöldturizmus évében – 2007. október 6-7.

5 perc olvasás
<p align="left"><strong><span class="inline left"><a href="/node/5594"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gyerekek_lesen3_szakal_laszlo.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gyerekek lesen (Foto:Szakal László)" title="Gyerekek lesen (Foto:Szakal László)" width="100" height="65" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Gyerekek lesen (Foto:Szakal László)</strong></span></span></strong></p><p>Az októberi madárvonulások időszakára időzítve, a nemzetközi programba bekapcsolódva a Magyar Madártani Egyesület (MME) - a LifeBird International hazai tagszervezete - a Magyar Turizmus Zrt. és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közreműködésével idén is megrendezi Magyarországon a több, mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Európai Madármegfigyelő Napokat. A kezdeményezés fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a természeti jelenségek szépségére, valamint a madárvédelmi és természetvédelmi szervezetek munkájának fontosságára.</p><p>

gyerekek lesen (foto:szakal lászló)Gyerekek lesen (Foto:Szakal László)

Az októberi madárvonulások időszakára időzítve, a nemzetközi programba bekapcsolódva a Magyar Madártani Egyesület (MME) – a LifeBird International hazai tagszervezete – a Magyar Turizmus Zrt. és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közreműködésével idén is megrendezi Magyarországon a több, mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Európai Madármegfigyelő Napokat. A kezdeményezés fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a természeti jelenségek szépségére, valamint a madárvédelmi és természetvédelmi szervezetek munkájának fontosságára.

gyerekek lesen (foto:szakal lászló)Gyerekek lesen (Foto:Szakal László)

Az októberi madárvonulások időszakára időzítve, a nemzetközi programba bekapcsolódva a Magyar Madártani Egyesület (MME) – a LifeBird International hazai tagszervezete – a Magyar Turizmus Zrt. és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közreműködésével idén is megrendezi Magyarországon a több, mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Európai Madármegfigyelő Napokat. A kezdeményezés fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a természeti jelenségek szépségére, valamint a madárvédelmi és természetvédelmi szervezetek munkájának fontosságára.

Az MT Zrt., a 2007-es esztendőre meghirdetett Zöldturizmus Éve keretein belül különös gondot fordít a természeti értékek népszerűsítésére, növény- és állatvilágunk védelmének tudatosítására. A marketingszervezet a Zöldturizmus Évében önálló tematikus honlapot is üzemeltet (http://zoldut.itthon.hu/), amelyen külön – a „Madárlesen" menüpont alatt – foglalkozik Magyarország madaraival és megfigyelésük lehetőségeivel. Az év elején meghirdetett tematikus év kiemelt akciói között, októberi kalandozásként szerepel az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvény, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az esemény a madarak megfigyelésén túl játékos verseny is az akcióban részt vevő országok között. A rangsorolás alapjául az egy országon belüli résztvevők, helyszínek és megfigyelt madarak száma szolgál. Az utóbbi években Magyarország mindig dobogós helyen végzett, tavaly közel ötezer, lelkes madármegfigyelővel a második helyet nyerte el a nemes versengésben.

A két napos program során a helyszín adottságaitól függően a résztvevők „idegenvezetéses" madármegfigyelésen és madárgyűrűzési bemutatón vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek a természetvédelemért folytatott tevékenységekkel is.

Az Európai Madármegfigyelő Napok több mint 60 helyszínre szervezett kirándulásaira a Magyar Madártani Egyesületnél (MME) lehet jelentkezni, de a versenybe az is bekapcsolódhat, aki csak a kertjéig menne szívesen, amennyiben megfigyeléseit legkésőbb október 7-én 16 óráig eljuttatja az Egyesülethez.

Európai Madármegfigyelő Napok – 2007. október 6-7.

www.mme.huwww.mme.hu Tavasszal és ősszel vonuló madarak milliói utazzák be a földgolyót. Október 6-án és 7-én az Európai Madármegfigyelő Napok eseményein madarászok és természetbarátok ezrei figyelik ezt a határokat, kontinenseket átívelő, lenyűgöző természeti jelenséget.

A madárvédők világszervezete, a BirdLife International által több mint egy évtizede szervezett akció célja, hogy minél több embernek mutassák meg ezt a csodálatos természeti jelenséget, és minél többen ismerjék fel a madárvédelmi és természetvédelmi szervezetek tevékenységének jelentőségét.

Az akció egyben játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.                                             

Az akciót Magyarországon a BirdLife International hazai tagszervezete, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szervezi. Az ország minden megyéjében és Budapesten is madarász "idegenvezetők" várják madármegfigyelő kirándulásokra az érdeklődőket. A helyszín adottságaitól függően egyes területeken madárgyűrűzési bemutatót is láthatnak, s természetesen mindenütt találkozhatnak az MME munkatársaival, és betekinthetnek a természetvédelmi tevékenység kulisszatitkaiba. A helyszínek pontos listája a http://www.mme.hu/  oldalon megtekinthető. Érdeklődni lehet az MME központi számán: 1/275-6247, és az mme@mme.hu  e-mail címen.

Adatok és érdekességek:

Tavaly minden eddiginél többen, majdnem ötezren figyelték a vonuló madarakat Magyarországon az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényein. Ezzel a számmal hazánk a második lett az európai országok versenyében, ennél többen csak Spanyolországban voltak. Hazánkban a résztvevők 174 madárfaj 387 ezer egyedét látták. Leggyakrabban seregélyt, tőkés récét és dankasirályt figyeltek meg, de előfordult néhány igazi különlegesség is, mint a pusztai ölyv és a pehelyréce.

Aki csak a kertjéig menne szívesen

Azoknak, akik részt vennének az akcióban, de nem kívánnak szervezett túrához, vagy kiránduláshoz csatlakozni, az is elég, ha csak a kertjükig mennek nézelődni. Ott, ahol vannak bogyós bokrok és fák, ilyenkor nagy a forgalom, hisz ezeken szívesen táplálkoznak a vonuló, vagy télre készülő madarak. Ön akár a kertjében látott madarakkal is hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai országok versenyében Magyarország idén is az elsők között legyen.

Mi a teendője, ha szeretne bekapcsolódni a játékba:

Legkésőbb október 7-én, vasárnap délután 16 óráig jelentse be az MME-nek megfigyeléseit az mme@mme.hu  e-mail címen, az 1/275-6247-es telefonszámon, vagy az 1/275-6267-es faxon, hogy azokat elküldhessék a svájci összesítő központnak.

Az alábbi adatokat kell beküldenie:

a megfigyelés helyszíne,

a résztvevők száma,

a megfigyelt madarak összlétszáma,

a három leggyakoribb madár neve és száma,

ritka vagy érdekes madarak felbukkanása.

Mit tegyen, ha nem tudja pontosan meghatározni a madárfajokat?

Természetesen nem probléma, ha nem tudja meghatározni a madárfajokat. Ebben az esetben elég csak a látott madarakat összeszámolni, és a helyszín megnevezése, valamint a résztvevők száma mellett ezt az adatot beküldeni.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.